Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky. S manželem se snazime o miminko, ma diagnosu asthenozoospermie. Prozatim tomu necháváme volný prubeh. Ale po kazdem styku mam v sobe takove divne hrudky, resp asi sperma, ale nejen ze obcas vyteka, ma i tuto zvlastni konsistenci jakýchsi hrudek ci malych gelovych bilych patvaru. Myslite ze je to normální, nebo ze to souvisí s diagnosou a tim, ze v detstvi mel operovanou torzi varlete? Ja si jsem jista, ze ze mne to neni a z nikyho z predchozich partneru jsem to nezažila. Diky za odpoved.
Ono to taky může být z vás obou, po smíchání jeho spermatu a tvýho sekretu, že to prostě zhrudkovatí.
Manžel to má taky, podle doktora to nic není a je pravda, že čekáme dvojčata hned na druhý cyklus ![]()
Pre zlepšenie kvality spermií by som odporúčil derivačný kúpeľ - rieši všetky zápaly v tele
a fortuna vitae - tekvicový olej s aktívnym organicky viazaným jódom - vie dať do poriadku štítnu žľazu a následne celý endokrinný systém a metabolismus tukov i cukrov.
Pekný deň
Dekuji za reakce. No u nas je to dano asi tou torzi v dětství, kdy následoval operační zakrok. Samozrejme vitaminove doplnky jsme naordinovaly. Bohuzel se nedari uz temer dva roky tak se obavam, ze to ivf nas nemine.
Někdy se urologovi může povést zrotovat varle do správné polohy pomocí určitých hmatů. Je to ovšem bolestivé a navíc ne zcela spolehlivé. Jedinou skutečně spolehlivou možností léčby je operace, při které se otevře šourek a varle se zrotuje zpět do normální polohy. Následně se pak varle přišije k vnitřní stěně šourku, aby se torze už nemohla opakovat. Hlavním faktorem je čas. Není-li operace provedena do několika hodin (udává se do 6 hodin) od vzniku obtíží, je velké riziko, že varle bez přívodu kyslíku a živin odumře. Stanoví-li urolog při operaci tuto diagnózu, tkáň varlete se odstraní. V opačném případě by se mrtvá tkáň mohla stát zdrojem infekce.
Takže tu súvislosť asi nie je.