Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky maminky ! Docela slouho jsem se na tyto stránky nedostala a koukám, že je tu mnoho zajímavých diskusí. Měla bych taky dotaz. Poraďte mi nějaké hry s 18 měsíčním klučíkem. Dochází mi fantazie. Díky
Ahoj, mám 18M dcérku, ktorá si vyžaduje byť stále v centre pozornosti. Hráme sa spolu „klasické“ hry - na schovávačku, vonku sa naháňame, čítame si z knižiek, no vždy keď mi dôjdu sily aj fantázia, zaberie spoločnosť druhých detí. Akonáhle ju dám hrať sa s detmi švagrinej tak mám určite „pokoj“ min. na hodinu. Úplne najradšej sa hrá s 8M sesternicou, spolu sedia v ohrádke a vzájomne sa ponúkajú hryzátkami. Myslím si že ak by si mala možnosť dať svojeho chlapčeka do detského kolektívu mohol by sa zabaviť rovnako dobre. No snáď Ti to vyjde.
Videla jsem ted na plavani nekolik moc peknych knizek pro hry s malymi detmi a musim rict, ze kdyz jsem je procitala, tak jsem nasla spoustu inspirace a rozhodla jsem se je nakoupit, protoze taky obcas fakt uz taky nevim, cim bych syna zabavila
Myslim, ze v kazdem vetsim knihkupectvi je najdes a urcite stoji za to. Jana
Já taky doporučuju knížku. Mám 12m holčičku, pomohla mi hrozně moc kniha 160 her a cvičení pro první tři roky života dítěte (nakl. Portál, Penny Warner). Je skvělá !! Hry jsou rozdělený pro děti od 0-6m, 6-9m, 9-12m…až do těch 3 let. Na tuhle knihu nedám dopustit.
Jinak mám taky knihu Hry pro maminky s dětmi pd J. Hanšpachové. Není taky špatná, spíš říkadla, hry s ručičkama…
Obnovuju dost staré téma, protože se mi tu nic aktuálnějšího nepodařilo najít - kdyžtak mě prosím naveďte…
Mám pocit, že si s dcerou (20 měsíců) hrajem trochu jednostranně - samé vkládačky, pexeso, knížky, kreslení… zkrátka jen jemná motorika a „intelektuálština“, snad občas nějaká ta hudebně-taneční produkce:) Proto jsem chtěla poprosit o tipy na nějaké akčnější domácí hry. Díky!
navlékání velkých korálků na tkaničky. Ale to je zase vlastně ta jemná motorika.
Hopsadlo, odrážedlo, míčky (malé, lehké, ať jsou škody co nejmenší=))
Majdu hodně baví „cvičení s Míšou“, je to teda děs
ale ona už umí ty písničky i „zazpívat“ a pěkně napodobuje, jak ty děti tancujou.
Pro otrlejší rodiče vlastní hudební tvorba, pianko, bubínek, trubka… ![]()
Tak mi mame 17ti mesicniho prcka a doma ho nejvice bavi jezdeni na odrazedle,prohlizeni knizek,a rad se kouka na cviceni s Misou a tancuje ![]()
Jinak malujeme,rikam pohadky,rikadla.....varime,stavime kostky,blbnem na posteli
urcite se da vymyslet jeste spoustu jinych veci.ted me zrovna uz nic nenapada
Právě, taky mám pocit, že se toho dá vymyslet spousta, ale nic mě nenapadá:)
Jde mi o hry s nějakými „pravidly“ - tedy ne úplně volné blbnutí. Abych ilustrovala, co mám na mysli: třeba napodobování chůze zvířat (slon, kočka, klokan, had…) na pokyn, rychlé střídání zvířat atd.
Cvičení s Míšou je něco v TV? Nemáme… Jak to vypadá?
Cviceni s Misou vypada tak,ze zenska-Misa zpiva pisnicky se skupinkou deti a u toho tancuji…nevim jestli to davaji nekde v TV,ale ja si to ztahla z netu
Mám taky 18ti měsíční holčičku a děláme spolu tohle: malujeme voskovkama, prohlížíme knížky a říkáme si u toho zvuky zvířátek, stavíme kostičky a různé stavebnice, „vaříme“ s nádobím, koukáme na pohádky, tancujeme, hrajeme si na pejsky (lezeme po bytě po čtyřech a u toho štěkáme a honíme se), kutálíme si, kopeme si s míčem, jezdí na odrážedle.......je toho spousta
Pak se teď naučila hodně napodobovat, tak se učíme říkanky - třeba umí mi na ruce udělat Vařila myška kašičku, Paci paci, ťuká si na nožičku a u toho musím říkat Otloukej mi kováříčku, zpívám Táto, mámo v komoře je myš a ona doplňuje některá slova.....a to jí hrozně baví ![]()
Ja mam 10mesicniho syna a hrajeme ruzne hry, treba mu stavim kostky a ho bavi je borit, nebo roztahnu nohy a on pres ne preleza a ted jsem i zkusila vec s boruvkami…Vzala jsem si jednu boruvku, ukazala ji malemu, dala do dlane a prehodila z jedne ruky do druhe nekolikrat (delala jsem to pomalu), pak jsem ruce zavrela a zeptala se syna, kde boruvka je…vzdy ji nasel a mel z toho velkou radost, ze ji pak mohl spapat…Takhle se i sam nakrmi, takze si trenuje uchop a dat prstiky do pusinky a vydrzi u toho dlouho ![]()