Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ahoj, vy kdo máte už starší a hubené děti, do kdy vám jezdily v autě na podsedáku? Mám dvojčata 10 let a aktuálně jsme autosedačky 15-36 vyměnili jen za podsedáky. Zjistila jsem ale zároveň, že syn měří už 149 cm. Váhově 36 kg ještě určitě nemá. Dcera je cca o 3-4 cm menší a ta je opravdu hooodně hubená, myslím že nemá ještě ani 30 kg
Jako zatím ty podsedáky určitě mít budou, ale počítám že výškově je za chvíli teoreticky už potřebovat nebudou, ale váhově těch 36 kg ještě (hlavně dcera) dlouho nedosáhnou. Jak postupovat v takovém případě?
Já se řídím výškou. Dcera 10 let váží 27 kg. Výškově zatím musí mít podsedák. Sedačka jí už na výšku nepasuje.
@vedma007 řídit se výškou. Pásy musí vést přes rameno a ne přes krk a tam rozhoduje výška než váha.
Sama jsem se vždy u dětí řídila výškou při přechodu do větší autosedačky nebo úplného zrušení, protože naše děti jsou celkově drobnější. Nejstarší dcera měla ve 13 letech 154cm a 35kg a určitě v té době už jezdila bez autosedačky i podsedáku.
@vedma007 píše:
Ahoj, vy kdo máte už starší a hubené děti, do kdy vám jezdily v autě na podsedáku? Mám dvojčata 10 let a aktuálně jsme autosedačky 15-36 vyměnili jen za podsedáky. Zjistila jsem ale zároveň, že syn měří už 149 cm. Váhově 36 kg ještě určitě nemá. Dcera je cca o 3-4 cm menší a ta je opravdu hooodně hubená, myslím že nemá ještě ani 30 kgJako zatím ty podsedáky určitě mít budou, ale počítám že výškově je za chvíli teoreticky už potřebovat nebudou, ale váhově těch 36 kg ještě (hlavně dcera) dlouho nedosáhnou. Jak postupovat v takovém případě?
Jezdime autem jen občas, sedačku máme u prarodičů, syn má necelých deset, tak do 30 kg, sedačku bude mít minimálně do té výšky 160 cm, do momentu, kdy ty pásy bez sedačky bude mít ve správné poloze. Podsedak určitě ne, ten nic v případě nehody nevyřeší.
My jsme zas včera řešili s dědou, že do kdy má mít ten podsedák. Holka je drobný, tenký chroust. Nitka. Za pár týdnů bude mít 12 let. To vypadá, že na něm bude sedět i týden před maturitou. Jen si poskládá dlouhé nohy za krk. To je snad jediné, co ji roste.
@Anais Brno píše:
Jezdime autem jen občas, sedačku máme u prarodičů, syn má necelých deset, tak do 30 kg, sedačku bude mít minimálně do té výšky 160 cm, do momentu, kdy ty pásy bez sedačky bude mít ve správné poloze. Podsedak určitě ne, ten nic v případě nehody nevyřeší.
Do výšky 150, ne?
@vedma007 píše:
Ahoj, vy kdo máte už starší a hubené děti, do kdy vám jezdily v autě na podsedáku? Mám dvojčata 10 let a aktuálně jsme autosedačky 15-36 vyměnili jen za podsedáky. Zjistila jsem ale zároveň, že syn měří už 149 cm. Váhově 36 kg ještě určitě nemá. Dcera je cca o 3-4 cm menší a ta je opravdu hooodně hubená, myslím že nemá ještě ani 30 kgJako zatím ty podsedáky určitě mít budou, ale počítám že výškově je za chvíli teoreticky už potřebovat nebudou, ale váhově těch 36 kg ještě (hlavně dcera) dlouho nedosáhnou. Jak postupovat v takovém případě?
proč jste jim zrušili sedačky? Vždyť je to bezpečnější. Za mě prostě bude dítě v autosedačce dokud nebude mít 150cm, výška je důležitější.
@Anais Brno píše:
No to si nedovedu představit mít dítě v autosedačce do 160 cm. Syn se tam skoro už teď nevešel a to má o 10 méně, opěrku měl vysunutou do maximální výšky. Bylo to pro něj už dost nepohodlné. Proto jsme sedačky také měnily za ty podsedáky. Vím, že z hlediska bezpečnosti je podsedák krok dolů, proto jsem také s jeho koupí otálela, co to šlo. Také je mi jasné, že podsedák je do doby než dítěti povede pás správně, aby ho nemělo přes krk. Ale nevěděla jsem si rady, co s dítětem, co výškově bude na jízdu bez ničeho ok mnohem dříve než váhově.
@KKK85 píše:
proč jste jim zrušili sedačky? Vždyť je to bezpečnější. Za mě prostě bude dítě v autosedačce dokud nebude mít 150cm, výška je důležitější.
@KKK85 píše:
Do výšky 150, ne?
Podívej mám 160 cm a když sedím s pásy, tak je mám tak akorát…vážím necelých 50 kg…
Uvidíme jak mu to bude, ale bohudík jezdíme autem párkrát za rok..
@vedma007 píše:
No to si nedovedu představit mít dítě v autosedačce do 160 cm. Syn se tam skoro už teď nevešel a to má o 10 méně, opěrku měl vysunutou do maximální výšky. Bylo to pro něj už dost nepohodlné. Proto jsme sedačky také měnily za ty podsedáky. Vím, že z hlediska bezpečnosti je podsedák krok dolů, proto jsem také s jeho koupí otálela, co to šlo. Také je mi jasné, že podsedák je do doby než dítěti povede pás správně, aby ho nemělo přes krk. Ale nevěděla jsem si rady, co s dítětem, co výškově bude na jízdu bez ničeho ok mnohem dříve než váhově.
On musí splnit jedno nebo druhé..výšku nebo váhu dle zákona. Manželovy děti neseděli v sedačce už tak ve 140cm.. vážili už 50kg.. nevlezli se tam. A jak dosáhnou tvé děti výšku 150cm tak nemusí mít nic už… ale i tak bych se řídila zda pas nejde přes krk. A když podsedák tak bych volilala podsedák na izofixy… Já doufám že dcera bude v sedačce až do těch 150cm, máme cybex..co jsem slyšela jsou i trochu větší sedačky.. tak uvidíme. zatím je malá.
@Anais Brno píše:
Podívej mám 160 cm a když sedím s pásy, tak je mám tak akorát…vážím necelých 50 kg…
Uvidíme jak mu to bude, ale bohudík jezdíme autem párkrát za rok..
Neumím si představit že by se dítě ze 160cm vlezlo do autosedačky…tak vysoko už ta opěrka dát nejde…
![]()
@KKK85 protože už v nich byli (hlavně syn) jak sardinky. Hlavová opěrka vytažená na maximum a jízda v nich už jim nebyla pohodlná.
Podsedak neměly děti nikdy. V sedačce jezdily do 150 cm, pak už koukala hlava. Dcera ma aktuálně cca 153-155 cm a nějakých 32 kg. Kdybych měla čekat na 36 kg, tak jezdí v autosedačce do maturity ![]()
@KKK85 jo samozřejmě jsme koupili na isofixy, to beru jako automatiku ![]()