Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@baculkaji píše:
ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli jste některá zhubla v těhotenství tím, že jste se přestala cpát, jíst sladké a jedla celkem zdravě? Není to žádná dieta- vím, že v těhu se nemá hubnout, ale když bych tohle začala, tak to by nevadilo ne?
Když budeš jíst hodně ovoce, zeleniny a masa tak tím miminku jenom prospěješ i sobě a zhubnout tak můžeš. Důležité je být ale v psychické pohodě, takže pokud budeš netvózní z toho že nemůžeš lízátko, tak si dej chleba s máslem a s medem ať chuťové pohárky uspokojíš zdravě. Jednou za týden si klidně zahřeš i něčím méně zdravým. ![]()
ahoj.já měla v těhotenství cukrovku a tak sem musela trochu změnit jídelníček.né že bych se dřív nějak zvlášť cpala,ale změna to byla a asi i trochu zdravější jídelníček to byl.nejdřív sem zhubla,ale pak přibrala,ale ne moc a malej vážil 3.65.stačí jíst normálně na co člověk má chut,ale ne se přejídat.a hlavně pravidelně.
@Bodlinka 09 píše:
ahoj.já měla v těhotenství cukrovku a tak sem musela trochu změnit jídelníček.né že bych se dřív nějak zvlášť cpala,ale změna to byla a asi i trochu zdravější jídelníček to byl.nejdřív sem zhubla,ale pak přibrala,ale ne moc a malej vážil 3.65.stačí jíst normálně na co člověk má chut,ale ne se přejídat.a hlavně pravidelně.
N já mám chuť pořád jen na zmrzliny a na brambůrky, takže spíš než jíst na co mám chuť bych poradila stravovat se zdravě a myslet přitom na to, co tím svému tělu dávám.
Ahoj, já jsem ve 20. týdnu, začínala jsem s nadváhou (miluju čokoládu a jídlo vůbec, před těhu jsem jedla opravdu nadměrně), prvních pár měsíců těhotenství jsem se zase cpala kvůli neustálým nevolnostem a přibrala do 16. týdne asi pět kilo. Pak konečně nevolnosti ustoupily a já poprvé v životě nemám na čokoládu ani sladké chuť, jím zdravě, každé dvě až tři hodiny, spíš menší porce než dřív, protože jinak mě hned tlačí žaludek. Mám za necelý měsíc tři kila dole a musím říct, že jsem hrozně ráda a ani se nebudu zlobit, kdyby to tak šlo ještě chvilku dál, ale nevím, jestli dr. bude ráda nebo nerada ![]()
Ahoj, já jsem měla cukrovku, takže jsem sladké nesměla a hubla jsem (přibrala jsem 7 kg za těhotenství, po porodu jsem měla stejnou váhu).
holky pokud jíte tak, že nemáte hlad, jíte pravidelně a jíte hlavně ovoce, zeleninu a maso tak prostě do svého těla dostáváte spoustu vitamínů, minerálů a hodnotných živin takže to nemůže vadit žádnému doktorovi. Pište si co jíte. Doktor nemá rentgenové vidění a mohl by si myslet že moc cvičíte nebo hladovíte nebo držíte nějakou dietu - vemte si sebou jídelníček za poslední týden a on už zhodnotí jestli je v pořádku nebo ne ![]()
jo jo.je důležité si hlídat co jíme.občas nějaká ta mlska ale nevadí.a s ovocem se to taky nemá moc přehánět.spíše více zeleniny a masa.
Ahoj holky,
já mám od začátku těhotenství cca 6 kg dole. Váha šla dolů kvůli tomu, že jsem prakticky 2. a 3. měsíc proseděla s hlavou v záchodě, ale asi od 13. týdne už je mi dobře. Tak jsem si myslela, že už to půjde pomalu nahoru. Teď začínám 16 tt a furt nic, nejde přibrat. Začínám mít obavu, aby bylo mimi silný. Občas se přistihnu, že jsem zapomněla jíst, vůbec nemám hlad, tak už jsem si normálně nařídila budíka po 3 hodinách. Jím hodně jogurtů, ovoce a zeleniny. Občas nějakou dobrůtku. Problém mám s masem…vůbec na něj nemám chuť…ale po troškách ho do sebe dostanu…Do poradny jdu až příští týden (po měsíci), zatím doktor o váze nic neříkal, tak jsem zvědavá jak to bude teď. Všechny kamarádky co jsou těhotný, tak už přibraly…
Ahoj.Moje sestra šla taky ze začátku s váhou dolu,protože jí bylo pořád špatně.Pak ale stála na váze i když se už mohla najíst.Začala přibírat v pátém měsící a bylo vše v pohodě.Někde sem četla že se nemusí vůbec přibrat,ale to si neumim představit.Já sem přibrala vždy.Ale nemusí se přibrat moc jak si plno lidí myslí.Když budeš jíst zdravě a pravidelně tak to tobě i miminku stačí.
@Samuše píše:
Ahoj, asi spíš potřebuju uklidnit než co jinýho…byla (ještě pořád asi jsem) jsem teď nemocná..nepříjmený kašel (suchý dávivý…:-() už 14 dní…vůbec jsem se nevyspala. Pospávala jsem přes den a opravdu pořád kašlala, ale začíná se to lepšit, už se aspoň vyspím:-)..V krku nic nemám na plicích taky nic neslyšeli. Na gyndě mi dr předepsal acc, že antibiotika, který mi sice nerad ale napsal praktik, jsou zbytečne agresivní ať je zatím neberu a ještě vydržím, že když mi netvrdne břicho mělo by být vše OK…no kašel pomalu odeznívá ale vlezla jsem na váhu a trochu jsem se vyděsila a mám o 1,5kg míň než před 14ti dny..jsem teď v 33tt. Mimčo cejtím jak se vrtí, ale prostě mám strach, aby mělo všechno:(..celkově teď momentálně mám nahoře 7kg…myslíte, že bude vše ok?:-)ve středu jdu na kontrolu, tak doufám, že jo ale jsem ted z toho dost nervozní a potřebuju uklidnit..sice se mi přibírání moc nelíbí, ale hubnout teď fakt nechci…
Klid, já měla v těhotenství chřipku a taky jsem zhubla asi 2 kg a mimčo bylo Ok, ničemu to nevadí mimčo si vezme co potřebuje od tebe a pokud ty jíš teď méně, tak tím pádem hubneš, ale mimi pořád přibírá neboj. A ten dávivej kašel jsem měla taky, hrůza, šílený záchvaty, že jsem sotva popadala dech a málem jsem se pozvracela, byla jsem v 8.měsíci a pamatuji, že ještě v porodnici jsem pokašlávala, drželo se mě to dlouho potvora ![]()
Příspěvek upraven 03.02.14 v 00:43
Ja mela u syna tehotenskou cukrovku a za cele tehu jsem nepribrala nic, bud jsem hubla nebo mela stejne. Ja mam teda dost tukovych zasob, takze telo melo z ceho cerpat. Dr. vzdy rikal, ze mimco prospiva, tak to nevadi. Celkem jsem teda zhubla 9kg, ale po porodu jsem mela o temer 20kg min, nez pred otehotnenim.
Urcite jsi min a hur jedla pri te nemoci, nemocny clovek nema chut na jidlo, niceho se neboj, urcite se nic nestalo.
@Samuše miminko příroda neošidí, pokud dobře funguje placenta, tak miminko dostane vše, co dostat má, třeba na tvůj úkor. Důležité je, že pohyby cítíš normálně. Nepíšeš kolik vážíš, čím víc, tím méně je to 2kilové zhubnutí závažné.. Při nemoci člověk hubne často, nemá chuť k jídlu. Od zítřka se soustřeď na jídlo a na přísun ovoce, zeleniny, bílkovin.. prostě si dej závazek, že uděláš sobě i mimču hody a 2 kilča půjdou rychle nahoru ![]()
Zhubla jsem 5kg v tehotenstvi a pak nabrala 11kg.Mam tritydenni zdravou holcicku a porodni vaha byla 3,150 kg. Nemyslim, ze by ji to hubnuti nejak vadilo, zadruhe 3 tydny po porodu mi chybi 3kg do vahy po zhubnuti, takze mam min nez na uplnem pocatku tehotenstvi, coz beru jako devizu plne kojici matky. ![]()
@Samuše píše:
Ahoj, asi spíš potřebuju uklidnit než co jinýho…byla (ještě pořád asi jsem) jsem teď nemocná..nepříjmený kašel (suchý dávivý…:-() už 14 dní…vůbec jsem se nevyspala. Pospávala jsem přes den a opravdu pořád kašlala, ale začíná se to lepšit, už se aspoň vyspím:-)..V krku nic nemám na plicích taky nic neslyšeli. Na gyndě mi dr předepsal acc, že antibiotika, který mi sice nerad ale napsal praktik, jsou zbytečne agresivní ať je zatím neberu a ještě vydržím, že když mi netvrdne břicho mělo by být vše OK…no kašel pomalu odeznívá ale vlezla jsem na váhu a trochu jsem se vyděsila a mám o 1,5kg míň než před 14ti dny..jsem teď v 33tt. Mimčo cejtím jak se vrtí, ale prostě mám strach, aby mělo všechno:(..celkově teď momentálně mám nahoře 7kg…myslíte, že bude vše ok?:-)ve středu jdu na kontrolu, tak doufám, že jo ale jsem ted z toho dost nervozní a potřebuju uklidnit..sice se mi přibírání moc nelíbí, ale hubnout teď fakt nechci…
Ted jsem zazila neco dost podobneho. kasel, nejdriv suchy, pak vlhky, pak ryma- celkem se to tahlo vic nez mesic. Musela jsem brat leky proti kasli, vubec bych nespala, pres den ACC, pak jsem si i vzala ATB, to nepomohlo, foukala jsem bioparox - ten budto pomohl, nebo to uz konecne skoncilo samo. Cela rodina marodila, klucu to meli s teplotama, menive priznaky, nakonec jim taky pomohla ATB.
No a ja zhubla asi 2 kila.
Narozdil od tebe rodim sekci za tyden, tak to tedka dohanim a dokrmuji se, aby to dite hlavne nebylo male. pres vikend plechovku salka
A jsem stastna, ze uz je mi dobre, ze nejdu na sekci s tim kaslem a s lekama. Dneska mi udelaji UZ, tak kdyz me jeste pustej domu, tak ti odpoledne napisu, kolik to dite ma vahovy odhad.
Myslim, ze samotne zhubnuti by vadit nemuselo, ale spis ta moje dlouha nemoc.