Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
pred tydnem mi na urologii diagnostikovali hydronefrozu v prave ledvine 1. stupne. Jsem ted ve 33.tt a chci se zeptat, jestli to nekdo z vas ustal bez stentu nebo vyvodu? kdyz lezim, neboli to, kdyz chodim nebo neco delam, poboliva pravy bok kolem ledviny. Mam sice dvouapul leteho syna doma (prvni tehu bez komplikaci, rodila jsem SC), ale prarodice pomahaji a je uz dost samostatny, tak si hraje v pokojicku a ja u neho lezim… Matka na baterky, ale co uz
nejak to musim doklepat. Doktor mi dneska rekl, ze mi malou vezme nejdriv ve 38.tt cisarem (stejne bych na neho sla), tak mi zbyvaji cca. 4tydny…
Tak dotazy:
1. nejake figle, jak si pomoct, abych nedostala koliky a nezhorsovalo se to?
2. zvladla to nektera z vas teda nejak bez stentu donosit?
Moc diky za jakekoliv zkusenosti a rady
![]()
Prvně hodně (ale opravdu hodně - klidně 3- 4 litry denně) pít, držet záda v teple a nespat na pravém boku, jestli to pomůže je otázka, ale radili mi to, tak třeba to u někoho fungovat bude, já měla ve 24 tt 3.stupeň a do nemocnice mě dovezla rychlá za 5 12, prý bych o tu ledvinu přišla, skončila jsem s nefrostomií, cca po měsíci a půl mi sama vypadla a nechali mě bez toho, že snad to doklepu a když ne, tak rodit ve 31 nebo 32 tt už není tak strašný…
, doklepala jsem to a rodila 40+0..
ale já měla problémy s ledvinama už dlouho dlouho před těhu a od začátku těhu do toho 24tt jsem měla 2× zánět, takže u Tebe to může mít zcela jiný průběh a výše zmíněné rady Ti třeba pomohou ![]()
Ahoj maminky.Nyni se nachazim ve 36 tt a posledni mesic si s pravou ledvinou take uzivam sve. Jiz jsem byla 3 x hospitalizovana. Pri posledni „navsteve“ mi byla diagnostikovana take hydronefroza (2 st.) Predchozi hospitalizace jsem prezila bez zavadeni stentu ci jinych opatreni. I kdyz jsem dodrzovala pitny rezim, setrila se, vyhybala se prochladnuti, stejne se mi stent po treti hospitalizaci nevyhnul a byl mi zaveden. Branila jsem se zuby-nehty, ale po konzultaci s urologem a radnym vysvetlenim, ze by se mi zanety neustale vracely, az do stadia, kdy mi muze ledvina odejit… Nechci strasit, i kdyz jsem opravdu dodrzovala vse, co psala kaczenkaa, proste se mi stent nevyhnul…
Tak to vsechno dodrzuju, jen mi jeste říkali, ze tu vodu popijet, nevypit moc najednou.. Tak to jde.. V noci, kdyz piju mene, mi jdou citit ruce jakoby spaleninou (asi mocovina?), mely jste to taky?
@_Kaczenkaa_ tys mela vyvod z boku (nefrostomie) nebo stent uvnitř? Protoze nechapu, jak by ti mohl vyvod vylezt ven.. Jinak procitala jsem i tvou diskusi, sis teda uzila..
@vlezdo.prdelka no tak to mas taky super, ja zanet nemela (ted jen nejaky maly a dneska volam na vysledky, jak to vypada). Zatim jsem bez atb. Ale fakt jen lezim, jinak to boli..
Holky, je lepsi ten stent nebo si mam vyrvat ten vyvod? Mi prijde vyvod jako setrnejsi nez ten stent k mocovym cestam, klidne ho preziju, stejne lezim doma.. Kdyby bylo nejhur..
Jo a davali vam ten stent s umrtvenim nebo za ziva? Pry kdyz je dobry urolog, nemelo by to skoro bolet i zaziva.. Ale tezko rict v těhotenství, ze, kdyz je tam mechanicka prekazka v podobe delohy..
@xlin
jj, nefrostomii, no, já jsem to taky nepochopila, ale na urol. říkali, že se to občas stane (já si myslím, že mi to tam nedal doktor pořádně, furt se tam nemohl trefit, když to dělal a pak to tam nakonec nějak dal a fungovalo to
),i tak nějak zvláštně přišitý jsem to měla normálně jsem ležela na gauči, vstala jsem a za mnou visela ta hadička, celý to prostě vypadlo i tak jak to bylo zamotaný v tý ledvině… ![]()
@xlin
no, já jsem už do nemocnice jela se zánětem… pokud jsem dobře pochopila, pokud máš hydronefrozu, v ledvinách se Ti hromadí moč, která obtížně odtéká, takže dojde k důsledku množení bakterií, které vyvolávají ty záněty. ASi také samozřejmě záleží, který máš stupeň… Jinak stent mi zaváděli bez nějakého umrtvení, jak jsi psala, záleží na šikovnosti doktora. Já měla štěští. Strach byl mnohem větší, než bolest
Když mi ho zavedli a odtekl mi všechen ten „sajrajt“ z ústrojí, neskutečně se mi ulevilo od bolesti… první dny návštěvy toalety byly teda strašné, to zavádění ti pěkně podráždí cesty. Měla jsem pocit, jako bych čůrala ježky. Ale posléze se to vše upravilo a ani nevím, že ho tam mám… Třeba ten stent mi příjde šetrnější, než vývod… ![]()
Holk, jsem zpet z kontroly, moc cista, bez bakterii, jsem bez zanetu i atb, dutinka porad stejna, hydronefroza 1.st.,dr si mysli, ze kdyz budu tak jako do ted, v klidu, proplachovat, vyvesovat bricho atd., tak to doklepem bez stentu. A kdyz to jinak nepujde, tak je fakt, ze nez nedonosene dite a komplikace u ditete, tak radsi stent..
Ptala jsem se na ten stent vs vyvod a vyvod pry je fakt horsi, daleko vetsi riziko infekce. A stent pry tam narvou i ve 38.tt uplne v klidu, asi fakt doktor od doktora..
Taky jeden dr. mi rikal nelezet, ze moc neodteka a hromadi se tam a muj dr mi rekl, at delam, co me neboli a polohy volim dle toho, co citim, ze je ok, klidne i lezet. Obcas se projit a zase lezet. Tak babo rad, ale v leze to skoro necitim.
@_Kaczenkaa_ no tos mela stesti na super doktora zrejme.. Mazec teda..
@xlin
No to jsem měla, resp. každý ho chválí, ale na mě se vyřádil, když mi to zaváděl, tak mě sice umrtvil, ale nepočkal a začal se mi v ledvině hrabat naživo, fakt paráda, lezla jsem jim tam po stole a brečela… A on jen „Jo ono to ještě nezabralo, no tak počkáme“ a pak se tam zas nemohl trefit, přišil mi to jak když zašívá fusekle, děs a hrůza, už nikdy více, jedno těhotenství mi bohatě stačilo…
Ale je fakt, že od tý doby co jsem měla ten vývod jsem neměla zánět ledvin a to už je to přes rok (předtím jsem 7 let vkuse brala několikrát ročně ATB…), no ťuk ťuk.. Doufám, že už jsem se z toho vyhrabala… ![]()
Každopádně ten 1.stupeň co máš, není zase tak hrozné, to bys mohla zvládnout i bez stentu, přece jen už necelé 2 měs., když budeš dodržovat to, co děláš, tak to třeba bude dobré.. Budu držet palce… ![]()
A co se týče vývod vs. stent, tak mě dr. říkal, že záleží hodně na anamnéze toho pacienta, mě ten vývod udělali z toho důvodu, že jsem měla dlouhodobé vážné problémy a tu hydronefr. už na obou ledvinách (levá 2.stupeň, pravá 3.st, říkala tenkrát na sonu drka., že tu pravou už mám hraniční) jinak bych asi taky dostala stent…
@xlin
Také budu držet palečky, ať to vydržíš až do porodu v pořádku! Mi třeba doktor neříkal, že nemám ležet, jen mám ležet na levém boku a paradoxně se mi vždy ulevilo, když jsem ležela na té nemocné, pravé ledvině… ![]()
@_Kaczenkaa_
tak to sis chuděro pěkně užila…až mne otřepalo, když jsem to četla! ![]()
@vlezdo.prdelka
Ano, měla jsem to velmi zajímavé…
Celé to těhotenství a po porodu ten šok… No, jsem si jistá tím, že Eliška bude jedináček… ![]()
celé těhotenství jsem popsala stručně tady , kdyby sis chtěla počíst… ![]()
Kaczenkaa: že bude Emma jedináček sem říkala už v nemocnici s ní a smáli se mi…oprávněně ![]()