Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Máte prosím s touto diagnózou nějaké zkušenosti, nám jí sdělili na UT ve 20 týdnu. Jde o oboustranou hydronefrózu 2 stupně. Prý to není nic neobvyklého a většinou to samo zmizí, dítě to nijak nezasáhne - ale nesmí se to zhoršit o další stupně, neovlivním to a mám myslet pozitivně…
Moc informací mě doktor neřekl, ale na internetu píšou samý hrůzy o ukončení těhotenství atd.. ![]()
starsi kluk mel, jednostranou. Nekdy to zmizne do porodu, jindy se delaji vysetreni a kdyz najdou problem, treba ze se vraci moc do ledviny nebo prekazku v mocovodu, jde se na operaci. Nic tragickyho. Zrovna pristi tyden jdeme na kontrolu na UTZ. Neboj nic, o zadnym preruseni tehu a podobne v mojim pripade nepadlo ani slovo. Tohle neni tak kritickej problem.
Klidek moje mala ma zdvojeny duty system ledviny a jedna cast je s hydronefrozou…zadna katastrofa to neni ma to spoustu lidi a ani o tom neví neboj se nic budou to sledovat tot vse ![]()
Jdeme právě taky za měsíc na kontrolu, tak snad to bude dobré - prostě jsem se vystrašila …hlavně když člověk neví o co jde a nikdy to neslyšel, mimčo je jinak úplně zdraví – navíc je to kluk – tak by se s tím mohl poprat. Díky moc za informace ![]()
Takže naše hydronefróza vypadá po měsíci růstu miminka na kontrole takto - žádná není, ledvinová pánvička na pravé straně se srovnala úplně a ledvinová pánvička na levé straně je už jen 4 mm což je normální (i když hraniční) ![]()
Ahoj holky, tak dnes jsem byla na II. scteeningu a paní doktorka nám sdělila „oboustranná hydronefroza mírného stupně“. Říkala, že to zřejmě nebude nic vážného, že malý zřejmě nebyl vyčůraný a proto je výsledek zvýšený než normal. Máte s tím taky někdo zkušenost? Pozvali si mě znovu za 6 týdnu na kontrolu.
Já to na UZ na screeningu neměla a až UZ ledvin novorozence odhalil rozšířenou pánvičku ledvinnou. Sleduje nás nefroložka a urolog. Ve třech měsících se to zhoršilo, prcek byl na scintigragfii. Ta byla hraniční, další IZ lepší, další stejný, před týdenem UZ stejný, scinti lepší. Takže prcka sledujou. A čeká se, až z toho vyroste
.
Příspěvek upraven 03.01.17 v 19:50
@danyk a máte nějaké omezení? Snažím se ted něco zjistit na netu, slyšela jsem to od doktorky poprvé, nikdo z kamarádek to neměl.
Boban měl od listopadu do dubna nález v moči, takže u každé teploty bez pšikání a kašle a rýmy naberu moč, hodím do mikrobiologické laboratoře a oznámím pediatrovi. Minule měl jeden den 40,3 °C, druhý den 38,3 °C, takže dostal antibiotika a měl tam zase nějakou bakterii. Naštěstí se ATB strefila. Omezení nemáme.
Příspěvek upraven 03.01.17 v 19:50
Moje dcerka to take mela. Tenkrat jsem z toho byla strasne vydesena, ale uplne zbytecne. Pred porodem to skoro zmizelo a hned po porodu to uz bylo uplne ok. Pry je to castejsi u chlapecku (mela jsem to tenkrat perfektne nastudovane). Az tak, ze jsem pri ultrazvuku nasla ty ledviny a panvicky rychleji nez doktor
… normalni blazen.
Jinak mi ten druhotrimestrální screening na ledviny zaměřovala doktorka víc, bo švagr má ren duplex (zdvojenou ledvinu) a nic tam nebylo vidět. A pak se to vyvrbilo. Ale jinak příznaky žádný nemá. Líp se mu z tý jedný ledvin odčurává moč, když se chová a je vertikálně.
Příspěvek upraven 03.01.17 v 19:51
@danyk děkuji za info ![]()
@concetta My čekámě chlapečka, takže něco na tom asi bude.
Nejsi blázen, jen jsi byla vyděšená a bála ses o malou, to je normální ![]()
Ahojky malý má hydronefrózu, dr. mu to zjistil jak byl ještě v bříšku a v srpnu jde s tím na operaci do Olomouce ![]()
@Esterkaaa píše:
@Pettule69 budu držet pěstíky, aby Vám to dobře dopadlo
Děkuji moc, mám z toho úplně hrůzu, ale doktor je prý kapacita tak mu budu důvěřovat ![]()