Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj chtěla bych poprosit o radu, s přìtelem si chceme vzit společnou hypoteku na dům, ale nejsme manželé. Myslite že kdyby sme byli, bylo by to o neco snažsi si o hypoteku žádat? Myslím že tohle je docela velký krok a svatba by možná nebyla od věci, ale zase nechci aby si mě bral kvuli hypotece.
@Jogurtina No ono je hlavně potřeba dobře ošetřit, kdo o hypo žádá atd. Abyste to měli dobře ošetřené pro případ, že byste se rozešli (to se stává i v manželství, natož u párů na hromádce) - aby např. hypotéka byla jednoho, komu by pak zůstala, a druhého by on nějak vyplatil (tzn. s bankou by měl vztah jen jeden a druhý by byl třeba ručitel…)
Mám kamaráda právníka se specializací na nemovitosti, a teda co se děje při rozchodech s hypotékou, to jsou opravdu dost nepříjemné věci.
@Slečna Ferka píše:
@Jogurtina No ono je hlavně potřeba dobře ošetřit, kdo o hypo žádá atd. Abyste to měli dobře ošetřené pro případ, že byste se rozešli (to se stává i v manželství, natož u párů na hromádce) - aby např. hypotéka byla jednoho, komu by pak zůstala, a druhého by on nějak vyplatil (tzn. s bankou by měl vztah jen jeden a druhý by byl třeba ručitel…)Mám kamaráda právníka se specializací na nemovitosti, a teda co se děje při rozchodech s hypotékou, to jsou opravdu dost nepříjemné věci.
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3389240
Souhlas. Mám kamarádku, s přítelem byli cca 4 roky, vyřídili hypo na barák, on si ji vzal na sebe, ona ručitel. Za 14 dní ji vykopl, že má jinou… Chtěla, aby ji z té hypo odepsal a on se jí vysmál. Sice zatím splácí, ale co kdyby. No už to řeší přes právníka druhý rok. ![]()
Ale jinak k dotazu @Jogurtina, není problém získat hypo i když nejste manželé, pokud máte dostatečné příjmy. A svatba není záruka, že spolu budete do smrti ![]()
Myslím, že bance je jedno, jestli žádáte jako manželé nebo jako spolužadatelé. MY to tak máme. Brali jsme si hypo asi měsíc před svatbou a jsme oba uvedení jako žadatelé se stejnou vahou a každý vlastníme 50% nemovitosti. Bylo to teda v roce 2009 u KB, ale myslím, že je to pořád stejné.
My jsme partneři a každý máme 50% hypotéky. Úplně bez problémů a zadali jsme letos.
@Jogurtina fakt v tom není problém, jestli jste/nejste manželé. Dokonce ani nabyvatel nemovitosti nemusí být totožný s účastníkem hypotéky. Ale v tomto případě je to docela vhodné, aby jste byli oba ve všem.
Nemyslím si, že byste snáze dosáhli hypotéky jako manželé. my si první hypotéku pořizovali ještě za svobodna, tím, že dům byl od manžela, byla jsem i ráda, že na hypotéce figuruje pouze chlap, přece jen, kdyby to nevyšlo, dům bude stále jeho a já bych nebyla vázaná ničím. Poté jsme už jako manželé refinancovali a už jsem automaticky musela! být na hypotéce psaná taky
bohužel nemovitost je stále manžela, nebot ji získal před manželstvím a půlku na mě nebo děti nikdy přepsat nechtěl, u hypotéky jsme psaní ale oba, tudíž jsem ted hypoteticky ve znevýhodněné situaci, nebot pokud by to neklaplo a my se během dalších 30ti let rozvedli, půjdu z domu já a navíc už si nikdy nemůžu koupit svou nemovitost, nebot mi už žádná banka další hypotéku nedá. Pokud bych chtěla vyvázat z hypotéky, museli bychom do banky oba a znovu by se zjištovaly finanční poměry na straně chlapa, zda i pouze s jeho příjmem by na částku v hypotéce dosáhl, pokud ne, vyvázání by nám nepovolili a v případě, že by mi chtěl dělat nějaké naschvály a neplatit, banka by šla automaticky i po mě, a to i když budeme teoreticky rozvedeni 20 let a já žila dávno jinde. Takže zvaž, abys chránila především sebe!!! Nevím v jaké situaci jste, jestli domek, či byt už máte nebo budete kupovat, kdo bude v katastru jako vlastník. Nejlepší situace by pro tebe byla být vlastník nemovitosti ty a hypotéka na tebe, pak máš bydlení jisté již na vždy. spravedlivá varianta, vlastníci nemovitosti oba, na hypotéce také oba, ale v případě, že to neklapne, někdo bude muset odejít, druhý ho vyplatit, pokud na to nebude druhý mít, nemovitost prodat a o finance se podělit, což je potřeba vzájemné domluvy a komunikace, což u rozpadlého vztahu taky nebývá jednoduché. Jako zamilovanost je pěkná a plány do budoucna a že vztah je na celý život taky, ale pak to může i špatně dopadnout a přiděláš si mnoho starostí a problémů, kterým lze ted předejít, tak zvažuj!!! Někdy to samozřejmě nejde jinak, než zavázat hypotékou oba, pokud chcete vysokou hypotéku a plat jednoho by na to nestačil, ale potom alespon být i vlastníky nemovitosti oba!!! Manželství na to nemá pro banku vliv, at si to vezme chlap s tebou nebo se svou matkou, či sestrou, banku zajímají jen příjmy těch, kteří o hypotéku žádají.
Manželství není při získání hypotéky ani výhoda ani nevýhoda.
@Jitul.kaaa9 píše:
Souhlas. Mám kamarádku, s přítelem byli cca 4 roky, vyřídili hypo na barák, on si ji vzal na sebe, ona ručitel. Za 14 dní ji vykopl, že má jinou… Chtěla, aby ji z té hypo odepsal a on se jí vysmál. Sice zatím splácí, ale co kdyby. No už to řeší přes právníka druhý rok.
Podle mého selského rozumu je ručitel ta nejhorší varianta pro toho ručitele. Ručitel - a co za to? Čili, vzala na sebe povinnosti a riziko ručitele a nedohodla si k tomu žádná práva? Když tak přistupitel a spoluvlastník 1:1. Spoluvlastníka jen tak vykopnout nelze.
Apropos - „Chtěla, aby ji z té hypo odepsal“: Kdyby se jí nevysmál on, tak by se jí vysmála banka. Vážně si myslíte, že je možné, aby dlužník odepisoval ručitele bez souhlasu věřitele?
A když hypo a spoluvlastník, tak leda tedy jako součást plánů na svatbu a s člověkem, který partnera za 14 dnů nevykopne. I láska musí mít rozum.
@eumedon píše:
Podle mého selského rozumu je ručitel ta nejhorší varianta pro toho ručitele. Ručitel - a co za to? Čili, vzala na sebe povinnosti a riziko ručitele a nedohodla si k tomu žádná práva? Když tak přistupitel a spoluvlastník. Spoluvlastníka jen tak vykopnout nelze.Apropos - „Chtěla, aby ji z té hypo odepsal“: Kdyby se jí nevysmál on, tak by se jí vysmála banka. Vážně si myslíte, že je možné, aby dlužník odepisoval ručitele bez souhlasu věřitele?
A když hypo a spoluvlastník, tak leda tedy jako součást plánů na svatbu a s člověkem, který partnera za 14 dnů nevykopne.
no hele, když jsi s někým několik let a plánujete společnou budoucnost, tak nějak ručitel/spoluvlastník neřešíš a ani nečekáš, že tě za 14 dní vykopne.
Já tím jen chtěla říct, že stát se může cokoliv a je dobré na to myslet předem.
@Jitul.kaaa9 píše:
no hele, když jsi s někým několik let a plánujete společnou budoucnost, tak nějak ručitel/spoluvlastník neřešíš a ani nečekáš, že tě za 14 dní vykopne.
Já tím jen chtěla říct, že stát se může cokoliv a je dobré na to myslet předem.
Ale řešíš. Respektive doporučuju řešit. Je to součást té společné budoucnosti. Právě, když jsi s někým několik let, tak prvotní fascinace snad už pominula a je dobré používat i rozum. Moje manželka je spoluvlastníkem domu 1:1 a nenapadlo by mi z ní například udělat ručitele a nic za to. Jestli to napadlo toho jejího, tak měla zpozornět a pro ostatní, ty kdo to čtou, to budiž poučením.
Anebo co jiného bys jim doporučila? Aha, jasně: Je dobré na to myslet předem. Takže o co se vlastně přem?
@eumedon píše:
Ale řešíš. Respektive doporučuju řešit. Je to součást té společné budoucnosti. Právě, když jsi s někým několik let, tak prvotní fascinace snad už pominula a je dobré používat i rozum. Moje manželka je spoluvlastníkem domu 1:1 a nenapadlo by mi z ní například udělat ručitele a nic za to. Jestli to napadlo toho jejího, tak měla zpozornět a pro ostatní, ty kdo to čtou, to budiž poučením.Anebo co jiného bys jim doporučila? Aha, jasně: Je dobré na to myslet předem. Takže o co se vlastně přem?
To já právě nevím, o co se přeš
Já s tím, co píšeš, souhlasím.
@Jitul.kaaa9 píše:
To já právě nevím, o co se přešJá s tím, co píšeš, souhlasím.
S tebou o ničem. Reagoval jsem na to, co „neřešíš“. Ale máš řešit, jak z té zkušenosti plyne.
@Jogurtina píše:
Ahoj chtěla bych poprosit o radu, s přìtelem si chceme vzit společnou hypoteku na dům, ale nejsme manželé. Myslite že kdyby sme byli, bylo by to o neco snažsi si o hypoteku žádat? Myslím že tohle je docela velký krok a svatba by možná nebyla od věci, ale zase nechci aby si mě bral kvuli hypotece.
Svatba, jak napsal pan finanční poradce, nemá na šance k získání hypotéky vliv. Banka chce mít bonitní dlužníky (či ručitele) a pokud má s nimi smlouvu, tak jejich vzájemný vztah neřeší.
Buď do toho jdi se vším všudy a s povinnostmi žádej i práva, nebo nic. Polovičatá řešení bývají nejhorší. Taková ta představa, kterou možná evokují některé zdejší rady, že budeš „jen ručitelem a ne spoludlužníkem“ a budeš jakoby mimo hru, je hóóódně mimo realitu, jak plyne z výše vylíčené zkušenosti. Nebudeš mimo hru, jen budeš mít špatné karty.
Když tak spoludlužník a přistupitel + s tím taky samozřejmě spoluvlastník. Plus svatba. Ne kvůli hypotéce, ale z lásky. Třeba až po získání hypotéky, ale ta hypotéka, ve které budeš jakkoliv figurovat, vás stejně sváže. Tak aby to bylo jako partnery a ne že tam budeš jako mouřenín, kterého je možné za 14 dní vykopnout.
U hypotéky jsou si všichni žadatelé rovni, uvádí se jen hlavní žadatel a ostatní jsou vedlejší, ale z pohledu práva jsou si všichni rovni.
Situace, kdy jsou partneři oba dva zavázáni v úvěru, ale nemovitost vlastní jen jeden, má do ideálu hodně daleko, viz například ta zkušenost výše…