Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Zalezi jestli ta cena neni prestrelena, coz casto byva. My kupovali byt a odhadni cena byla stejna jako kupni, ale nam to tedy bylo jedno a u prodavaneho bytu jsem mela odhad kvuli dani a tam to bylo taky temer shodne, tam jsem se naopak bala aby odhad nebyl vyssi a ja nemusela platit vyssi dan, protoze jsme s prodejem spechali a sli tak s cenou hodne dolu
@Svandu a je reálné, aby nám převedla zástavu, když jsme si brali hypo na 1,5 odhad starého domu byl 1,7 udělaný ale kvůli hypo.
A teď máme zbytek na hypo 1,3 ale máme vybrané dva domy (jeden 1,5 a druhý 1,460 mil.)
A je to paradox, protože chceme jít do lepšího, kde je občanský vybavenost a u stávajícího není nic…
Nebo kolik myslíte, když se na dům podíváte, že by mohl mít odhad? Dům prodávají už rok a začínali na 1,740 mil.
http://www.sreality.cz/…-/4221600604
@Anonymní píše:
@kolik @PoradcezPrahyChtěl bych se zeptat, když je na nemovitosti kupní cena 1460000,– a budete se dělat odhad, tak ten odhad bude stejný jako kupní cena? Nikdy ne vyšší?
to je hodně naivní myšlenka. Odhadní cena může být jakákoliv - i nižší, i vyšší, záleží na stavu nemovistoti. U nás kupní cena 1 mega, odhadní byla 1,2 mega ![]()
@martina.se tak o 200 tis. by nám stačilo mít vyšší odhadní cenu ![]()
Jinak vím, že to je naivní myšlenka, ale musíme doufat.
@Anonymní píše:
@martina.se tak o 200 tis. by nám stačilo mít vyšší odhadní cenuJinak vím, že to je naivní myšlenka, ale musíme doufat.
tak nějak..se může stát, že to bude spíš značně nižší.. většinou to tak bývá, že kupní cena je nadhonocená.
@martina.se tak to bychom byli opravdu značně v prd… protože i kdybychom si chtěli brát novou hypo, tak kdyby byl odhad nižší, tak bychom jí ani nedostali ![]()
@Anonymní píše:
@martina.se tak to bychom byli opravdu značně v prd… protože i kdybychom si chtěli brát novou hypo, tak kdyby byl odhad nižší, tak bychom jí ani nedostali
Tak v prd… můžete být i tak, i když vyjde odhad dobře, za pár let. Pokud to nemáte dobře spočítané a nemáte rezervy, je vždy riskantní se do hypotéky pouštět.
@PoradcezPrahy Je pravda, že moc rezerv nemáme, ale na druhou stranu už platíme hypotéku 6 let a zvládáme to bezproblémů, i když nám jednou za čas něco odejde.
Můžete mi prosím poradit, když by banka nedovolila změnit zástavu a převést hypotéku. Je možné použít zástavu na dům manželových rodičů?
Teď jsem našla vedle nich se v Praze prodává dům za 5 mil. A dům je ve stejném stavu. Nebylo by to bance divné, že chceme hypo převést na tak drahý dům?
Popřípadě, co by to pro ně znamenalo. Děkuji.
My kupujeme dům a aby jsme byli na lepších procentech, tak dočasně dáváme do zástavy ještě byt, než bude stačit ten dům.
Bance to nebude divne, ale musi s tim rodice souhlasit a kdybyste nesplaceli hypoteku, tak banka zabavi dum rodicu, proda v drazbe a vezme si z toho sluznou castku.
Děkuji všem za odpověď. Ještě mám dvě poslední otázky a to ty, jestli pak jde tu zástavu zase změnit, když by za 5-10 let byla víc umořená hypotéka. Tedy by to bylo po třetí. Nevím totiž, jestli to tak jde.
A ještě tu, že když bychom teď novou hypo nedostali, kvůli tomu, že jsem na RD a použili bychom jako ručení dům rodičů manžela, tak bychom byli více bonitní a šance by tam byla větší, nebo to na to nemá vliv?
Děkuji.
Menit zastavu teoreticky lze, ale musi s tim souhlasit banka, to uz nikdo nerekne, jestli s tim souhlasit bude nebo ne.
Zastava je v pripade hypoteky samozrejmosti, nema vliv na bonitu, budou posuzovat vase prijmy, platebni moralku atd. My dostali hypoteku i kdyz jsem byla uplne bez prijmu, ale manzel mel dostatecny prijem.
@Anonymní píše:
@martina.se tak to bychom byli opravdu značně v prd… protože i kdybychom si chtěli brát novou hypo, tak kdyby byl odhad nižší, tak bychom jí ani nedostali
s tim je třeba počítat. Pokud jste výrazně do nemovitosti neinvestovali, tak nemovitost hodnotu ztratí celkem rychle..