Hypotéka - zástava

Anonymní
6.6.14 08:36

Hypotéka - zástava

Ahoj holky, obracím se na vás s dotezem. Vím, že byh odpověď v dosavadních tématech nejspíš našla, ale nemám na to tolik času, tak položím přímou otázku.
Rozhodujeme se, že bychom koupili již postavený dům. Prodejní cena je 1.049.000,–. Zajímají mě tyto věci:
1. Je možné při této prodejní ceně vzít úvěr cca 1.300.000,–? Odhadní cenu zatím neznám.
2. Kdyby byla odhadní cena nízká a já se domluvila s mými rodiči, že by se dočasně zastavil jejich dům (byly by z toho i lepší úroy určitě, že?), který má hodnotu určitě vyšší, jaké jsou potom podmínky toho, aby se mohl zastavit kupovaný dům? Jaké hodnoty by potom musel kupovaný dům dosahovat a změnila by se úroková sazba?
Děkuji předem za vaše odpovědi a případné další užitečné postřehy :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
6.6.14 08:40

Ahoj ano jde to, my takhle máme hypotéku, byt milion a brali jsme si 1 350 000 aby jsme zrekonstruovali a odhad by nám nestačil, máme ještě jeden byt tak jsme ho použili do zástavy a vyšla i lepší úroková sazba jelikož tu druhou nemovtost počítají jako kdyby si měla vlastní prostředky..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.6.14 08:42

Jo a dohromady vám to prostě musí dát tu cenu hypotéky, takže když si vezmete 1 300 000..celková částka na zaplacení by byla cca 2 300 000..takže odjad obou nemovitostí musí být minimálně ty 2 300 000..

• Citovat
  • Upravit
30315
6.6.14 08:45

Je třeba, aby měla nemovitost odhad vyšší než hypotéka. Nejlépe aspoň o 15 %. Pak dostaneš lepší sazbu a hlavně ti spíš půjčí. Nemovitosti se sčítají, takže zastavit nemovitost rodičů můžete. S vyšší odhadem nemovitosti moc nepočítej, s tím jsme počítali my a v bance nám odhad skrouhli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.14 08:49

@Aspera Vyšší odhad by musel být určitě, protože je to opravdu velký pozemek s více stavbami.
Ale vůbec jsem nevěděla, že se dají nemovitosti sčítat, to bychom to mohli zvládnout i bez rodičů našim současným bytem. :dance:

• Citovat
  • Upravit
6.6.14 08:52

Úvěr si můžete vzít v jakékoli výši, pokud plníte účelovost úvěru (koupě + rekonstrukce), budete mít dostatečnou zástavu (dá se klidně ručit i domem rodičů) a dosáhnete na to bonitně.

Takže byste neměli mít žádný problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
529
6.6.14 08:54

Určitě můžete dostat hypotéku na 1300000 Kč, ale museli byste si vzít částku na koupi a čátku na rekonstrukci - ta by byla rozdíl mezi vámi požadovanou částkou a částkou na rekonstrukci (rozpočet). Rozpočet doneseš s ostatními dokumenty do banky, nebo dáš odhadci z banky. Tak by stačila jen zástava jen na váš RD. Pokud byste chtěli dát do zástavy i dům rodičů, tak určitě dostanete lepší úrok, protože vám nebudou muset poskytovat úvěr na celou požadovanou částku, budou to mít zajištěné více. Dům rodičů můžete po rekonstrukci vašeho domu ze zajištění „vyvázat“, přijdete do banky a necháte si udělat nové ocenění na váš dům, a pokud bude mít požadovanou hodnotu, (záleží, kolik peněz také do té doby také stihnete splatit!!! když to bude málo, vyvázat nepůjde, protože jste dostali HÚ na vyšší zajištění!), dům rodičů bude ze zástavy vyjmut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.14 08:56
@PoradcezPrahy píše: Úvěr si můžete vzít v jakékoli výši, pokud plníte účelovost úvěru (koupě + rekonstrukce), budete mít dostatečnou zástavu (dá se klidně ručit i domem rodičů) a dosáhnete na to bonitně.Takže byste neměli mít žádný problém.

Takže je normálně možné toto prezentovat i v bance, že dům se prodává za tolik a chceme si k tomu vzít něco navíc, protože je prostě vždycky potřeba něco dodělat (tady konkrétně okna a izolace)?
Děláte mi, holky, radost. A já si s tím už dobu lámu hlavu. Jsem se měla zeptat dřív. :lol:

• Citovat
  • Upravit
529
6.6.14 09:00
@Anonymní píše:
Takže je normálně možné toto prezentovat i v bance, že dům se prodává za tolik a chceme si k tomu vzít něco navíc, protože je prostě vždycky potřeba něco dodělat (tady konkrétně okna a izolace)?
Děláte mi, holky, radost. A já si s tím už dobu lámu hlavu. Jsem se měla zeptat dřív. :lol:

Určitě! Většina lidí si bere ke staršímu baráku i částku na rekonstrukci. Jen to pak přijde odhadce zkontrolovat, jestli jste použitou částku prostavěli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.6.14 09:01
@Anonymní píše:
Děláte mi, holky, radost. A já si s tím už dobu lámu hlavu. Jsem se měla zeptat dřív. :lol:

Uděláte rozpočet na rekonstrukci ve výši 250.000,– Kč, odhadce udělá odhad na cenu současnou a cenu budoucí, po rekonstrukci. Z ceny budoucí bude banka vycházet.
Pro vás bude lepší dát do zástavy ještě jinou nemovitost, aby jste dostali nižší úrokovou sazbu než v případě hypotéky s 100% LTV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.14 09:26

Moc vám děkuji za informace, konečně se v tom trochu orientuju. Hypotéky jsou fakt jeden celý studijní obor :lol:

• Citovat
  • Upravit
2642
6.6.14 09:46

Ahoj zakladatelko, nepíšeš přesně zda si chcete brát hypotéku na sto procent částky. V tom případě budete mít horší podmínky, i pokud zastavíte dvě nemovitosti vyšší hodnoty než kolik chcete, než kdybys např. vynechala zástavu domu rodičů a namísto toho si od nich půjčila, pokud to lze samozřejmě, např. 15% z cílové částky a půjčila si od banky „jen“ 85%.. ještě lepší podmínky bys měla při půjčce 70% z částky atd… a myslím že se to pak týká jen reálné ceny domu bez částky na rekonstrukci (cena domu - z ní máš např. 30% keš, 70% si půjčuješ, tj. nemovitost musí mít tuto hodnotu podle odhadce, plus např. těch 250tisíc na rekonstrukci ti nabídnou „navíc“ na budoucí stav)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.6.14 09:50
@kjhui píše:
Ahoj zakladatelko, nepíšeš přesně zda si chcete brát hypotéku na sto procent částky. V tom případě budete mít horší podmínky, i pokud zastavíte dvě nemovitosti vyšší hodnoty než kolik chcete, než kdybys např. vynechala zástavu domu rodičů a namísto toho si od nich půjčila, pokud to lze samozřejmě, např. 15% z cílové částky a půjčila si od banky „jen“ 85%.. ještě lepší podmínky bys měla při půjčce 70% z částky atd… a myslím že se to pak týká jen reálné ceny domu bez částky na rekonstrukci (cena domu - z ní máš např. 30% keš, 70% si půjčuješ, tj. nemovitost musí mít tuto hodnotu podle odhadce, plus např. těch 250tisíc na rekonstrukci ti nabídnou „navíc“ na budoucí stav)

Tak to samozřejmě není. Nemáte tedy pravdu. proto je vždy lepší se obrátit na odborníky.
Posuzuje se výše úvěru a hodnota zástavy. V tomto případě bude úvěr 1.300.000,– Kč a když bude hodnota zástavy 1.550.000,– Kč, bude LTV 85%. Takže pokud má domek rodičů hodnotu 1.550.000,– Kč, lze dát do zástavy jen domek rodičů a za 5 až 10 let změnit zástavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
6.6.14 09:56

@PoradcezPrahy
Tak to je myslím první odpověď kde dostala zakladatelka odpověď na otázku, kolik musí mít hodnotu zastavovaná nemovitost (nemovitosti) :-)

Nevím za kterou banku kopete :-) ale já si stojím za tím, že je lepší zastavit jednu nemovitost a nepůjčovat si sto procent částky, pokud lze mít část v hotovosti. Někomu se bude zdát lepší půjčit si sto procent částky a zastavit dvě nemovitosti s mnohem vyšší cenou :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.6.14 10:03

@kjhui Ono by stačilo, kdybyste si nejprve přečetla diskuzi a až pak přispěla do diskuze.

Nekopu za žádnou banku. A vždy je lepší si nechat finanční rezervy, než žít od výplaty k výplaty a modlit se, ať se nerozbije pračka nebo mrazák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel