Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@PoradcezPrahy
Navrhuji vypít si kávičku a přečíst si znova na co se zakladatelka ptá ![]()
@kjhui Přečetl jsem si, nač se zakladatelka ptá a pravdu má samozřejmě @PoradcezPrahy :
Posuzuje se hodnota zástavy ku výše úvěru.
To mi připomíná ten vtip „proč mají blondýnky na pupíku modřiny?“ (protože existují i blonďáci ![]()
Ano, posuzuje se hodnota zástavy k výši úvěru. A kde je rozpor? Prosím vysvětlete hloupé blondýnce:
Brát si sto procent částky kterou potřebuji a zastavit dvě nemovistosti (o poměru úvěr vs. hodnota zastavovaných nemovitostí, která musí být vyšší nikdo nepolemizuje) nebo
Brát si 85% částky, 15% dát keš (z půjčky v rodině místo zástavy druhé nemovitosti) a zastavit jen jednu nemovitost.
V čem je první možnost lepší, jak tvrdíte? Vyšší hodnota půjčky, horší úrok (resp. při stejném procentním vyjádření úroku je částka vyšší), více zastavených nemovitostí tj. větší riziko že přijde více lidí o střechu nad hlavou.
Ad. k přečtení zadání nad kávičkou - zakladatelka nepíše nic o rezervách, tak je sem prosím nepleťe, a já naopak předem zmínila, že zakladatelka nepíše kolik procent si chce brát, zda sto procent či má nějaký keš.. proto bych čekala že to vezme v úvahu při čtení mé odpovědi ![]()
@kjhui píše:
To mi připomíná ten vtip „proč mají blondýnky na pupíku modřiny?“ (protože existují i blonďáci![]()
Ano, posuzuje se hodnota zástavy k výši úvěru. A kde je rozpor? Prosím vysvětlete hloupé blondýnce:
Brát si sto procent částky kterou potřebuji a zastavit dvě nemovistosti (o poměru úvěr vs. hodnota zastavovaných nemovitostí, která musí být vyšší nikdo nepolemizuje) nebo
V čem je první možnost lepší, jak tvrdíte? Vyšší hodnota půjčky, horší úrok (resp. při stejném procentním vyjádření úroku je částka vyšší), více zastavených nemovitostí tj. větší riziko že přijde více lidí o střechu nad hlavou.
Brát si 85% částky, 15% dát keš (z půjčky v rodině místo zástavy druhé nemovitosti) a zastavit jen jednu nemovitost.
Vždycky je něco za něco.
Hloupé blondýnce bych vysvětlil, že především by těch 15 % keš by v té rodině muselo být. Vybírá se vždy z možností. Zakladatelka nepsala o tom, že by tady taková možnost byla, že by jí rodiče nabízeli 15 % keš.
A zadruhé, i kdyby nějaké keš peníze byly, tak pokud mám úvěr, je dobré mít i nějakou rezervu, protože pak je menší pravděpodobnost, že nebudu schopen splácet. Není dobré vzít si úvěr, zastavit nemovitost(i) a bát se, jestli vyjdu do příští výplaty. Vždy se může něco pokakat a doba je turbulentní.
Takže to je zastavené dvě nemovitosti s menší pravděpodobností neschopnosti splácet versus zastavená jedna s vyšší pravděpodobností.
@eumedon
a hloupá blondýnka by řekla že to je obsah věty půjčit si v rodině „pokud to lze“ ![]()
a hloupá blondýnka by řekla že to je obsahem věty „netahejte sem rezervy, protože o tom zda má zakladatelka keš bokem potažmo kolik procent si chce půjčovat nic neřekla“..
a pokud chceme rozebírat rezervy tak to bude diskuze na jiné téma na deset stránek, protože já si třeba myslím že bez řádné rezervy je hloupost jít do půjčky na 85 i 100%, ale k mému překvapení jsou tu lidé co to mají jinak, proto to téma nechci ani otvírat
@kjhui píše:
Ahoj zakladatelko, nepíšeš přesně zda si chcete brát hypotéku na sto procent částky. V tom případě budete mít horší podmínky, i pokud zastavíte dvě nemovitosti vyšší hodnoty než kolik chcete,
Ach jo, ty blondýny…
Přečte si to po sobě ještě jednou. A schválně jsem tu citaci zkrátil na to nejdůležitější, na tu nepravdu.
@PoradcezPrahy
Ach ti blonďáci ![]()
ano, a kde je ta nepravda?
pokud si bere 100% (a musí zastavit dvě nemovitosti, aby na to dosáhla) má horší podmínky než když si bere 85% stejné hodnoty (a musí zastavit jen jednu)
85% z např. 1.300K je míň než 100% ze stejné částky, souhlasí?
i při stejném procentu úroku, např. 2,9%, v prvním případě zaplatí bance méně, souhlasí?
Abych vám tu teda roztrhla váš spor. Zmíněných např. 15 % keš v rukách nemáme, abychom je mohli dát do koupě toho domu. Nicméně rezerva samozřejmě je. Něco na účtech, něco v jiných nemovitostech - to vám tady rozepisovat nebudu, bylo by to na dlouho.
To, co jsem potřebovala vědět, už jsem se dozvěděla. Respektive spíš podstatné věci navíc. Moc vám děkuji ![]()
@kjhui Samozřejmě je mi jasné, že s větším úvěrem zaplatíme za dům víc. Zas tak blbá blondýna nejsem
Nejsem ani blondýna
Ale nevím, jestli mi to přidává na inteligenci ![]()
@kjhui píše:
@PoradcezPrahy
Ach ti blonďáci![]()
pokud si bere 100% (a musí zastavit dvě nemovitosti, aby na to dosáhla) má horší podmínky než když si bere 85% stejné hodnoty (a musí zastavit jen jednu)
i při stejném procentu úroku, např. 2,9%, v prvním případě zaplatí bance méně, souhlasí?
Chtělo by to získat trochu zkušeností, než tu psát nesmysly. Protože pokud si bere dle vašeho názoru 100% a dá do zástavy 2 nemovitosti, tak to není hypotéka s LTV 100%, ale klidně to pak může být i LTV 50%, kde dostane lepší podmínky, než když si vezme 85% hodnoty zástavy (tedy úvěr s LTV 85%).
Moje doporučení na závěr: neučte orla létat, když nemáte křídla, neříkejte nesmysly a naučte se rozlišovat mezi úrokem a úrokovou sazbou (mírou).
Pěkný den.
@kjhui píše:
@PoradcezPrahy
Ach ti blonďáci![]()
No … ona platí zásada, že když něco chcete srovnávat, tak „ostatní zůstává“. Takže srovnáváme například podmínky banky při zastavené jedné nemovitosti versus zastavené téže a k ní ještě další nemovitosti a ostatní (například půjčovaná částka) zůstává.
Zakladatelka si chce půjčit danou částku, kterou potřebuje pro koupi nemovitosti. Lepší podmínky pochopitelně dostane, bude-li úvěr zajištěn vyšší hodnotou. Lepší podmínky při stejné částce tedy dostane, bude-li úvěr zajištěn kupovanou nemovitostí + nemovitostí rodičů, než když bude zajištěn pouze kupovanou nemovitostí.
Takže není pravda, co jste napsal:@kjhui píše:
V tom případě budete mít horší podmínky, i pokud zastavíte dvě nemovitosti vyšší hodnoty než kolik chcete, než kdybys např. vynechala zástavu domu rodičů
Není pravda, počítá se hodnota úvěru ku hodnota zástavy, nikoli hodnota úvěru ku hodnota kupované nemovitosti. Je-li hodnota zástavy vyšší, než hodnota úvěru, není to „hypotéka na sto procent částky“.
Chtěl bych se zeptat, když je na nemovitosti kupní cena 1460000,– a budete se dělat odhad, tak ten odhad bude stejný jako kupní cena? Nikdy ne vyšší?
@Anonymní píše:
"Chtěl bych se zeptat, když je na nemovitosti kupní cena 1460000,– a budete se dělat odhad, tak ten odhad bude stejný jako kupní cena? Nikdy ne vyšší?
To ti nikdo neřekne, může být stejný, menší (to není až tak neobvyklé) a teoreticky i vyšší, pokud někdo sakra spěchá s prodejem a jde pod cenu.
@j.a.n.i1 díky za odpověď. No, barák prodávají rok, začínali na ceně 1740000,–. Teď jsou na ceně 1460000,– a ještě bychom chtěli třeba 40 tis. slevu, ale mám strach, aby ten odhad byl vyšší.
Budeme měnit zástavu domu a asi by nás dostalo do problémů, kdyby menší byl.
Vyssi byt sice muze, ale banka si ho sama ponizi na realnou kupni cenu.. Takze odhad je vetsinou roven nebo nizsi nez kupni cena..