Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mile maminky, ty ktere mate dite s hypotonii. Jak prosim probihal vyvoj reci? Moji holcicce je 17 mesicu, velmi dobre rozumi, vse v knizce ukaze. Rika toto: mama, tata, baba, cici, kocka=ne, pes=baf baf, slepice=ko ko, koza=nee neee, husa a had=ssss, kravicka buuu, kralik=kaa kaaa, kacenka= gaga, babovocka=ba, na pokyn rekni rekne lalala, lev zarve jako lev, ptacek a kure pipi, ovce bebe, konicek zvuk klapani kopyt pusinkou, rika kde tim nas vyzyva ke konverzaci ukazuje a rika u toho kde, kdyz se zeptam ano nebo ne rekne ne. Ma dobrou pasivni slovni zasobu. Ma slabsi svaly take v pusince. Motoricky zacala chodit v 16 mesicich. Jak probihal vyvoj reci u vasi deti prosim?
@Oriseka píše:
Tak to toho rika hodne. Je sikovna. Nebala bych se.
Rika vzdycky to za tim rovna se…koko atd nerekne samozrejme slepice
a ty mas hypotonicke dite?
@Oriseka píše:
Tak to toho rika hodne. Je sikovna. Nebala bych se.
Ona si obcas zacpava ouska je citliva na zvuky, ale neboji se jich to ne. Nemas s tim zkusenost prosim? ![]()
@xtrnj202 píše:
Rika vzdycky to za tim rovna se…koko atd nerekne samozrejme slepicea ty mas hypotonicke dite?
Ano, mladsi syn je hypotonicky. Ale samo ma hypotonie ruzne stupne zavaznosti. Kdyz zacala chodit uz v 16 mesicich, tak to je vlastne jeste v norme. Necekam, ze bude umet rict slepice
, ikdyz takove deti urcite jsou, co to dokazi v 1,5 roce rict.
@xtrnj202 píše:
Ona si obcas zacpava ouska je citliva na zvuky, ale neboji se jich to ne. Nemas s tim zkusenost prosim?
Ano, precitlivelost na zvuky(pila, sekacka, stekot osa) mame taky. Samo o sobe to nic neznamena a cekam, ze to casem zmizi.
Jeste si zacpava usi a rika ne ne, kdyz zpivam. Asi mi chce neco naznacit
.
@Oriseka píše:
Jeste si zacpava usi a rika ne ne, kdyz zpivam. Asi mi chce neco naznacit.
Mockrat dekuji. Ona prvni krucky udelala v 16 mesicich, ale vlastne v 15, narodila se o 1 mesic drive. Jsi moc hodna dekuji a jsem nesmirne rada, ze je tvuj chlapecek v poradku. Moc prosim, jak u vas probihal vyvoj reci? Jak pisi, co rika a vek, jak jste na tom byli vy? A vite pricinu hypotonie? Moc dekuji ![]()
@xtrnj202 píše:
Mockrat dekuji. Ona prvni krucky udelala v 16 mesicich, ale vlastne v 15, narodila se o 1 mesic drive. Jsi moc hodna dekuji a jsem nesmirne rada, ze je tvuj chlapecek v poradku. Moc prosim, jak u vas probihal vyvoj reci? Jak pisi, co rika a vek, jak jste na tom byli vy? A vite pricinu hypotonie? Moc dekuji
Rada bych ti napsala, ale dite je zatim male, takze nevim, zda ti to pomuze. Syn ma 2 roky. Chodit zacal ve 13 mesicich. Pricinu hypotonie jsem nehledala, ze ji ma jsem se dozvedela ve 3 mesicich. Cvicili jsme vojtovku a rychle se lepsil. Na 1,5 roce mel asi 10 slov. Ted jich ma o neco vic. Nevim ceho se konkretne bojite. Takovou slovni zasobu, jakou ma vase dcera, ma dite s dysfazii treba ve 3 letech.
@Oriseka píše:
Rada bych ti napsala, ale dite je zatim male, takze nevim, zda ti to pomuze. Syn ma 2 roky. Chodit zacal ve 13 mesicich. Pricinu hypotonie jsem nehledala, ze ji ma jsem se dozvedela ve 3 mesicich. Cvicili jsme vojtovku a rychle se lepsil. Na 1,5 roce mel asi 10 slov. Ted jich ma o neco vic. Nevim ceho se konkretne bojite. Takovou slovni zasobu, jakou ma vase dcera, ma dite s dysfazii treba ve 3 letech.
Mockrat dekujia 10 slov pocitas takova slova, co pisu? Slovo je zvuk zviratek. A chodite nekam na neurologii? Ano, presne jak pises toho se bojim a pak autismu, ani to nechci vyslovit. Ale tam by snad nemluvilw v tomto veku?
@xtrnj202 píše:
Mockrat dekujia 10 slov pocitas takova slova, co pisu? Slovo je zvuk zviratek. A chodite nekam na neurologii? Ano, presne jak pises toho se bojim a pak autismu, ani to nechci vyslovit. Ale tam by snad nemluvilw v tomto veku?
Ano, pocitam. Na neurologii nechodime a ani jsme nechodili. Jen na rehabilitaci, odkud nas asi v roce vyradili. Dysfaticke deti maji tech 10 slov treba ve 3 letech. Nic autistickeho v popisu nevidim. Mam jeste starsi dite s diagnozou, tak to mam dost nastudovany. V 18 mesicich se dostava dotaznik, tak si ho z netu stahni a zkus ho pro uklidneni. Jako mohl by mladsi syn mluvit lip, ale jinak je ok, tak nas v nejhorsim ceka logopedie. To me fakt nedere. Vlastne nejde ani o pocet slov, ale o to, jestli komunikuje a jestli rozumi. Protoze na co je rec, kdyz ji dite neumi vyuzit ke komunikaci? Rec mi prijde ok, vklidu napis, co dalsiho te zneklidnuje
.
@Oriseka píše:
Ano, pocitam. Na neurologii nechodime a ani jsme nechodili. Jen na rehabilitaci, odkud nas asi v roce vyradili. Dysfaticke deti maji tech 10 slov treba ve 3 letech. Nic autistickeho v popisu nevidim. Mam jeste starsi dite s diagnozou, tak to mam dost nastudovany. V 18 mesicich se dostava dotaznik, tak si ho z netu stahni a zkus ho pro uklidneni. Jako mohl by mladsi syn mluvit lip, ale jinak je ok, tak nas v nejhorsim ceka logopedie. To me fakt nedere. Vlastne nejde ani o pocet slov, ale o to, jestli komunikuje a jestli rozumi. Protoze na co je rec, kdyz ji dite neumi vyuzit ke komunikaci? Rec mi prijde ok, vklidu napis, co dalsiho te zneklidnuje.
Moc dekuji. Jsi hodna. Muzeme si moc prosim napsat do zpravy? ![]()
Syn se narodil se svalovou hypotonií, údajně se tak rodí 1/3 dětí a důvod se neví. Začal chodit až v 18M, ale vývoj řeči měl rychlejší než jeho starší sestra (alespoň na ten věk). Teď mu byly tři roky a půjdeme na preventivku. Jako já mu rozumím, mluví ve větách, i v celku skloňuje - ale já ani vlastně nevím, jak se má vyvíjet „zdravé“ dítě, jelikož u starší dcery je podezření na vývojovou dysfázii…
@xtrnj202 píše:
Moc dekuji. Jsi hodna. Muzeme si moc prosim napsat do zpravy?
Jiste.
@Pocahonta píše:
Syn se narodil se svalovou hypotonií, údajně se tak rodí 1/3 dětí a důvod se neví. Začal chodit až v 18M, ale vývoj řeči měl rychlejší než jeho starší sestra (alespoň na ten věk). Teď mu byly tři roky a půjdeme na preventivku. Jako já mu rozumím, mluví ve větách, i v celku skloňuje - ale já ani vlastně nevím, jak se má vyvíjet „zdravé“ dítě, jelikož u starší dcery je podezření na vývojovou dysfázii…
Moc dekuji a moc prosim jak mluvil maly v 17 mesicich? Jako moje dcera nebo vice?