Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chci se s Vámi poradit. Máme holčičku (10. srpna jí budou 3 měsíce) a trápí jí záklon hlavičky, neustále se stáčí a prohýbá do luku
Byli jsme kvůli tomu na neurologii v Brně, tam pan doktor nic neshledal, doporučili používat polohovací válečky, chovat v klubíčku…nicméně stav se nezlepšil a naše dětská paní doktorka nás nyní odeslala do nového města n. moravě také na neurologii, kde paní primářka naznala, že je malá lehce hypotonická (v papírech má Bez CKP, jen CTP axiální hypotonie) a že na cvičení vojtovky to není. Připadám si už jak hysterická matka, ale opravdu je to normální, že malá neustále zaklání hlavičku a prohýbá se dozadu, jakoby ji něco strašně vzadu zajímalo? Už je mi opravdu blbé jet k dalšímu doktorovi, nechci být šílená prvorodička, ale taky nechci nic zanedbat
Děkuji moc za reakce kdo máte nějaké zkušenosti.
@xvitko13 Já myslím, že pokud doktoři neshledali nic zvláštního, tak by se jim dalo věřit. Počkej, jak prcek víc zesílí. Dávat ho hodně pást koníčky, hrát si s ním, nosit v klubíčku nebo na tygříka a nebude mí tolik možností zaklánět se. Mám mírně hypotonického syna, cvičili jsme v 8 měs na zpevnění zad pouze posilující cviky, lezl v termínu, seděl až ve 13 měs, chodit začal v 15 měs, ale jinak bez problémů, dnes je mu 10 let, je šikovný, pohyblivý, má sport rád.
@zuzkasim Díky za reakci. Asi bych měla doktorům fakt víc věřit no. Akorát právě na netu čtu jak všichni s takovýma dětma s hypotonií cvičí vojtovku, tak to právě v člověku trochu zahlodá, abych něco nezanedbala a malá pak třeba neměla zbytečně nějaké problémy v budoucnu.
Není hypotonie jako hypotonie. Kdyby ti malá jen celé dny ležela na placku, tak byste určitě rehabilitovaly jak divé
Mírná hypotonie se hned řešit nemusí, řiď se doporučením lékařů a uvidíš na půlroční prohlídce, jak to bude vypadat.
Pokud máš od dvou lékařů, že máš být v klidu, tak se fakt snad nemáš čeho obávat ![]()