Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Fíková píše:
Ibalgin by se neměl čtvrtit. Je to potahovaná tableta-látkou která zabraňuje jeho rozpouštění v žaludku, rozpouští se až v tenkém střevě. A to z toho důvodu, že iuprofen dráždí žaludeční stěnu, může dojít k tvorbě vředů. Nicméně pro jednou se nic nestane, ale dlouhodobě určitě ne.
to mas jiste pravdu, ale vysvetli mi, jak maji tentyz problem osetreny v ibalgin sirupu?
@K82 dík za zastání..aspoň nevypadám, že doma vychovávám záměrně narkomana ![]()
@Fíková taky si myslím, že to není úplně zásadní..je běžná praxe, že se dětem léky drtí na lžičku. Co píšeš je jistě pravda, nicméně hlavní účel to splní tak či tak..a pokud se to dobře zapije, tak v takto malém množství by se nemělo nic stát ne? ![]()
@Pudloslava hele, nad tím jsem taky přemýšlela, nevím. Technologii výroby moc neholduju.
Ale je to suspenze, tak nejspíš to s tím nějak bude souviset.
Ale jednoduch pomůcka u tablet je- co nemá dělící rýhy, tak nedělit.
@verulicek píše:
@Fíková taky si myslím, že to není úplně zásadní..je běžná praxe, že se dětem léky drtí na lžičku. Co píšeš je jistě pravda, nicméně hlavní účel to splní tak či tak..a pokud se to dobře zapije, tak v takto malém množství by se nemělo nic stát ne?
jj vždyť píšu, že jednorázově se nic neděje. Ale proč si zbytečně dráždit žaludek, že?
@Fíková některé léky se dělají v rozpustných kapslích a taky se vysypávají často na lžičku ![]()
@verulicek jasně ale tam to většinou ničemu nevadí, pokud to teda nejsou kapsle s postupným uvolňováním.
@Fíková píše:
Ibalgin by se neměl čtvrtit. Je to potahovaná tableta-látkou která zabraňuje jeho rozpouštění v žaludku, rozpouští se až v tenkém střevě. A to z toho důvodu, že iuprofen dráždí žaludeční stěnu, může dojít k tvorbě vředů. Nicméně pro jednou se nic nestane, ale dlouhodobě určitě ne.
@Pudloslava píše:
to mas jiste pravdu, ale vysvetli mi, jak maji tentyz problem osetreny v ibalgin sirupu?
O tomhle jsem se kdysi bavila v lékárně a co jsem pochopila, tak hlavní problém je v tom, že když se Ibalgin rozpůlí nebo rozdrtí, dráždí jícen a sliznice v krku.
Ibalgin sirup má jiné složení, které tomuhle dráždění zabraňuje.
Pro žaludek jsou náročné obě formy stejně.
Ale nevím, možná je to blbost… ![]()
@BohunkaP píše:
O tomhle jsem se kdysi bavila v lékárně a co jsem pochopila, tak hlavní problém je v tom, že když se Ibalgin rozpůlí nebo rozdrtí, dráždí jícen a sliznice v krku.Ibalgin sirup má jiné složení, které tomuhle dráždění zabraňuje.
Pro žaludek jsou náročné obě formy stejně.
Ale nevím, možná je to blbost…
Ale ten prášek jícnem jen projde, tam asi nestihne nadělat nějaké škody. Nejdéle leží v tom žaludku a ten potah právě tu toxicitu na žaludeční stěnu mírní.
Nicméně to mi připomnělo na jednu hororovou historku o ženě, co umřela na proděravělý jícen po té, co spolkla na sucho Acylpyrin.(nevím, jestli to není pharma legend) Takže hlavně dobře zapíjejte. ![]()
@BohunkaP
mně jednou říkala nějaká dětská Dr., že žaludek dráždí i čípky s ibuprofenem… ![]()
Naivně jsem si myslela, že Nurofen čípky jsou lepší, jak sirup…
@Fíková píše:
Ale ten prášek jícnem jen projde, tam asi nestihne nadělat nějaké škody. Nejdéle leží v tom žaludku a ten potah právě tu toxicitu na žaludeční stěnu mírní.
Nicméně to mi připomnělo na jednu hororovou historku o ženě, co umřela na proděravělý jícen po té, co spolkla na sucho Acylpyrin.(nevím, jestli to není pharma legend) Takže hlavně dobře zapíjejte.
ja jsem to slysela o tablete KCL, ze je hodne tvrda, prilepi se a zere.
jinak teda mam za to, ze ty potahovane tablkety jsou lepsi, ale ze rozdrtit to zadna tragedie neni, kdyz to existuje i v sirupu pro deti.
@Pudloslava, tak jasně, že není… ale faktem je, že se to dělat nemá, to Ti řekne každý doktor i lékárník… takže nás tu teď spíš z principu zajímá důvod - než že bychom braly jako tragédii, když se to jednou udělá…
@BohunkaP píše:
@Pudloslava, tak jasně, že není… ale faktem je, že se to dělat nemá, to Ti řekne každý doktor i lékárník… takže nás tu teď spíš z principu zajímá důvod - než že bychom braly jako tragédii, když se to jednou udělá…
ja to asi blbe napsala - myslela jsem, ze sirup je dobrej a potahovana tableta je jeste lepsi. Ze proste pulit to neskodi, ale kdyz se to nerozpuli, tak to je jeste o neco lepsi, zvlaste trebas, kdyz ma nekdo zaludek nacatej.
nektere tablety se potahuji jen kvuli chuti.
Ahoj holky, může pětileté dítě 16kg čtvrtku ibalginu 400? Má vysokou horečku a máme jenom panadol sirup, ten může ale až za dvě hodiny (po šesti hodinách). Nebo by jí to mohlo ublížit a máme radši ještě počkat až bude moct další dávku panadolu? Děkuji ![]()
Jasně, že jí to dej. Dávám dětem už dávno na doporučení lékařky. Rozdrtím to mezi lžícemi a dávám se šťávou.