ID 3.stupeň a nemocenská

Anonymní
9.2.25 20:54

ID 3.stupeň a nemocenská

Dobrý den,
Nevim jestli mi na tuhle otazku bude umet někdo odpovědět.
Mám ID 3.stupně a pracuji na krátký úvazek. Docetla jsem se ze invalidní ve 3.stupni můžou čerpat nemocenskou po dobu maximálně 70 dní v roce. Co když se ta doba překročí? Má clovek normálně vystavenou pracovní neschopnost a není placený? 70 dni se počítá počátkem vyplacení od ČSSZ nebo už od zaměstnavatele?
A co paragraf na děti?
Je to taky nejak omezeno?
Nepište mi prosím ze pri ID 3 bych neměla pracovat, neznáte okolnosti :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36179
9.2.25 21:01

Proč by si nemohla pracovat? Lidi při ID normálně pracují. V práci jsme měli i holku na vozíčku.
Zeptala jsem je AI a ta tvrdí že je nárok 380 dní jako všichni ostatní. Ještě si to ověř na ČSSZ.
Edit: tak našla jsem článek že u ID3 by.to mělo být těch 70 dní. AI má mezery.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20924
9.2.25 21:15
@JancaS84 píše: Více

Jak která. Musíš používat tu co se specializuje na vyhledávání. Perplexity našlo spolehlivou odpověď včetně odkazů na věrohodné zdroje.

Pracující osoby s invaliditou třetího stupně mají nárok na nemocenské, ale s určitými omezeními oproti běžným zaměstnancům. Maximální doba pobírání nemocenské pro osoby s invaliditou třetího stupně je 70 kalendářních dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.25 21:21

Ano, to já vím, to jsem si našla,
Ale zajímá mě spis jak se těch 70 dni počítá, ne ze bych byla u hranice, mám zrovna covid, tak budu mít teď asi týden,
Ale zajímalo by mě jestli se už toto počítá do těch 70 dní, když mě platí zaměstnavatel nebo až když vyplácí ossz. Protože je to na stránkách ossz tyhle údaje o 70 dnech. Na jednu stranu to chápu nemocenská jako nemocenská a na druhou stranu to chápu ze mě vyplácí proste ossz těch 70 dní. Ale asi mi tady nebude moc lidi umet odpovědět, nevim jestli to formuluju k pochopení :)
Já vím ze pracovat mužu ale jsou takoví kteří hned ví, že mi to vezmou,
sníží, atd atd.. známe lidi :roll:

• Citovat
  • Upravit
36179
9.2.25 21:26
@Anonymní píše: Více

Počítá se to dohromady. Prostě neschopenka od začátku. Je jedno jestli máš náhradu mzdy nebo to platí ČSSZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
10.2.25 00:26

Ona sama pak sociálka pošle i dopis, že máte vyčerpanou nemocnost a budete to mít neplacený, nebojte upozorní vás hned :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.2.25 06:18

@BeruNaty máte zkušenost? :)
Ale na pracovní neschopenku když by byla třeba a měla bych 70 dni vyčerpáno tak normálně potom jít můžu? Akorat bez penez. Chápu to správně ne? Já si totiž myslim ze muj zaměstnavatel tohle vůbec neví, ze u trojky je jenom 70 dni. Spis mě pravě zajímá jak to funguje po tom vyčerpání, nebo jestli člověk PN už vůbec neřeší a proste je doma,
Ale to je asi blbost protože bych v práci měla Ačka, nějak omluvenou neschopnost asi mít musim i pak, byť neplacenou

• Citovat
  • Upravit
358
10.2.25 06:38

Počítá se ode dne vystavení PN 70 dní. Pak může neschopenka běžet dál, ale bez peněžité výplaty. A ano funguje pak víceméně jako omluvenka do zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
10.2.25 11:31
@Anonymní píše: Více

Ano, pošle vám domů dopis, normálně můžete marodit dál, ale bez peněz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...