Ideální příjem?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
6.2.16 09:51

Možná žiju v jiné Praze než většina žen tady… Čekáme dítko, rozhodně nenakupuju přes bazary, ale nenakupuju ani v Gantu, Guess apod (pro mimi mi stačí F&F, C&A, M&S apod.)… příjmy máme nadstandardní oba a že bych za měsíc spotřebovala 60tis fakt ne… Ze svýho platu ušetřím i víc jak polovinu a manžel ještě víc, máme vlastní byt, neplatíte hypotéku ani splátky na auto a nejsme doma o nejlevnějším jídle, chodíme ven se bavit (restaurace, kino, divadla, welness víkendy atd)… Sorry ale počítala jsem to (zhruba) a možná že většina žen se tady na 50-60tis měsíčně dostane, když započítá i hypotéky a další půjčky… pokud nic takovýho není a děti nechodí do drahých soukromých vzdělávacích zařízení, tak nevidím důvod proč by 3 členná rodina v pohodě nevyšla s 30tis měsíčně… plus pokud je nutná dovolená u moře, tak si myslím že se 40tis se dá i udělat rezerva na dovolenou a další nečekaný výdaje úplně s přehledem…

• Citovat
  • Upravit
860
6.2.16 10:02

Me by zajimalo co vasi chlapi delaji, ze mate 50tis :? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.2.16 10:07
@Anonymní píše:
Taky jsem z Moravy a koukám jakými částkami se tady hází. Jsem z toho mírně řečeno docela rozčarovaná. Zjišťuji, že Morava je zcela jiný stát než Praha. Je mi z toho špatně.

přesně tak. Já učitelka zš šestnáct čistého, manžel soukr. firma cca ctryricet čistého, proto si můžu dovolit učit a mám malé děti, tak mi to i vyhovuje. Žijeme si dobře, ale bydlíme v 3+1 v patře u rodičů, bez hypotéky.

• Citovat
  • Upravit
35329
6.2.16 10:41
@Anonymní píše:
Možná žiju v jiné Praze než většina žen tady… Čekáme dítko, rozhodně nenakupuju přes bazary, ale nenakupuju ani v Gantu, Guess apod (pro mimi mi stačí F&F, C&A, M&S apod.)… příjmy máme nadstandardní oba a že bych za měsíc spotřebovala 60tis fakt ne… Ze svýho platu ušetřím i víc jak polovinu a manžel ještě víc, máme vlastní byt, neplatíte hypotéku ani splátky na auto a nejsme doma o nejlevnějším jídle, chodíme ven se bavit (restaurace, kino, divadla, welness víkendy atd)… Sorry ale počítala jsem to (zhruba) a možná že většina žen se tady na 50-60tis měsíčně dostane, když započítá i hypotéky a další půjčky… pokud nic takovýho není a děti nechodí do drahých soukromých vzdělávacích zařízení, tak nevidím důvod proč by 3 členná rodina v pohodě nevyšla s 30tis měsíčně… plus pokud je nutná dovolená u moře, tak si myslím že se 40tis se dá i udělat rezerva na dovolenou a další nečekaný výdaje úplně s přehledem…

No, on bude ten zakopanej pes asi prave v tom, ze mate v Praze svoje bydleni a nemate hypoteku.
Jinak, pokud si nekdo mysli, ze v Praze mame jinou zivotni uroven, tak to muze zkusit taky, mozna jsou tu jine platy, ale taky jine ceny za bydleni a sluzby. Taky vyssi platy maji v Praze hlavne lide s VS a jeste ne vsichni. Kdo z Praze nezdedil barak, tak se ma nejspis stejne jako vetsina republiky a vyse platu na tom nic nemeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.2.16 11:15
@mroe píše:
No, on bude ten zakopanej pes asi prave v tom, ze mate v Praze svoje bydleni a nemate hypoteku.
Jinak, pokud si nekdo mysli, ze v Praze mame jinou zivotni uroven, tak to muze zkusit taky, mozna jsou tu jine platy, ale taky jine ceny za bydleni a sluzby. Taky vyssi platy maji v Praze hlavne lide s VS a jeste ne vsichni. Kdo z Praze nezdedil barak, tak se ma nejspis stejne jako vetsina republiky a vyse platu na tom nic nemeni.

A překvapivě jsme ho nezdědili na což se odvoláváš, ale ano je to velká výhoda nebýt zatížen dluhy.
Ale tak potom musím zmínit, že kolik z 60tis je hypotéka a další splátky. To totiž nejsou „standardní“ náklady na provoz. Rodina s tím samozřejmě musí kalkulovat, ale velkej rozdíl je mít hypotéku na 30let a splátky 8tis nebo hypotéku na 5let a splátky 30tis… pak se rodnej rozpočet rapidně mění.
Docela by mě zajímalo jaké služby a jejich ceny myslíš, protože si myslím že když budeš chtít, tak najdeš kvalitní služby za podobné ceny jako v okresních městech… A ceny za bydlení, s tím že bytů je nadbytek, pořád klesají a co mám srovnání, tak podobný byt v podobné lokalitě (vzdálenost od centra s ohledem na dopravní dostupnost) stojí nájem podobně v Praze jako třeba v Č. Budejovicích.

• Citovat
  • Upravit
3641
6.2.16 12:02

Jak se žije v USA nemohu hodnotit. Potkala jsem ale několik Američanů, kteří mi říkali, že v Evropě mají lidé životní úroveň vyšší než v USA. V USA je negativem málo volného času, málo dovolené, problematické zdravotnictví i školství. Navíc tam prý hodně lidí má několik prací, aby se vůbec uživili. Pracovní úvazky na dobu neurčitou se tam moc nevedou, dokonce mizí i zaměstnanecké poměry, jak je známe z ČR. Řada lidí tam pracuje formou ŽL, prostě jsou najímáni v době, kdy firma potřebuje. Takto tam lidi pracují na různé zkrácené úvazky pro několik firem dohromady. Co je na tom pravdy, nevím, ale říkalo mi to více Američanů. Prý ty zlaté časy, pokud někdy byly, jsou dávno pryč. Ale vidím, že tento trend se přesouvá i do Evropy. Lepší už to asi nebude.
Kdybych se někam chtěla stěhovat, byl byla by pro mne značka kočárku a dětského oblečení asi až na posledním místě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35329
6.2.16 12:48
@Anonymní píše:
A překvapivě jsme ho nezdědili na což se odvoláváš, ale ano je to velká výhoda nebýt zatížen dluhy.
Ale tak potom musím zmínit, že kolik z 60tis je hypotéka a další splátky. To totiž nejsou „standardní“ náklady na provoz. Rodina s tím samozřejmě musí kalkulovat, ale velkej rozdíl je mít hypotéku na 30let a splátky 8tis nebo hypotéku na 5let a splátky 30tis… pak se rodnej rozpočet rapidně mění.
Docela by mě zajímalo jaké služby a jejich ceny myslíš, protože si myslím že když budeš chtít, tak najdeš kvalitní služby za podobné ceny jako v okresních městech… A ceny za bydlení, s tím že bytů je nadbytek, pořád klesají a co mám srovnání, tak podobný byt v podobné lokalitě (vzdálenost od centra s ohledem na dopravní dostupnost) stojí nájem podobně v Praze jako třeba v Č. Budejovicích.

No, zrejme fakt ziju v jine Praze. Srovnani mam. Nicmene by me zajimalo, jak prijde clovek k vlastnimu bydleni v Praze z platu, ktery mate, bez hypoteky nebo pomoci rodicu.

Ale abych neplevelila…
Souhlasim, ze kdybych se mela stehovat, rozhodne by me vic zajimaly jine veci nez jaky si koupim kocarek nebo hadry.
Podstatna je lokalita, ceny bydleni, dostupnost zamesnani, sluzeb, skolka, skola…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
6.2.16 13:02
@mroe píše:
No, zrejme fakt ziju v jine Praze. Srovnani mam. Nicmene by me zajimalo, jak prijde clovek k vlastnimu bydleni v Praze z platu, ktery mate, bez hypoteky nebo pomoci rodicu.Ale abych neplevelila…
Souhlasim, ze kdybych se mela stehovat, rozhodne by me vic zajimaly jine veci nez jaky si koupim kocarek nebo hadry.
Podstatna je lokalita, ceny bydleni, dostupnost zamesnani, sluzeb, skolka, skola…

Já si myslím, že pokud někdo pracuje třeba jako učitel nebo jiný státní zaměstnanec, tak je pro něj bydlení v Praze naopak nevýhodné. Protože v menších městech bude mít stejný plat, ale ceny nemovitostí tam budou nižší. Takže na nějakém maloměste bude ten nástupní plat učitele ve výši 20 tisíc nadstandartním platem. Ceny bydlení v Praze jsou opravdu vysoké a pokud nepomohou rodiče a je nutná hypotéka, tak i pro lidi s nadprůměrnými příjmy je problém pořídit si byt kolem 80m2 v panelovém domě. V Praze totiž takový byt stojí dnes kolem 3,5 mil. Kč. O novostavbách ani nemluvě, pokud to není někde na poli, co se dříve za Prahu ani nepovažovalo. Jako 3,5 mil. Kč se nezdá hodně, ale pokud člověk začíná od nuly, počítá se tam s rodičovskou dovolenou nebo několika, tak ta suma je pro rodinný rozpočet velkou zátěží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
6.2.16 13:12
@Anonymní píše:
Ale tady nejde o stěhování. V jednom státě by měla být životní úroveň přibližně stejná (myslím, kgyž člověk pracuje ve stejném oboru). Já mám školy, dokonce vystudované v zahraničí, jazyk umím, praxe přes 20 let a v životě tady nedosáhnu takového výdělku jak psaly holky výše.

Jo, takže ceny nemovitostí, například, taky stejné? Jsou lokality, kde za milion i za míň seženeš slušný byt. V Praze za to nepořídíš ani garsonku v dezolátním stavu někde mimo centrum.
Celkově mi ale připadá zvláštní myslet si, že když něco vystuduju, mám automaticky nárok na místo s odpovídajícím platem. Ale pokud pracuješ v soukromém sektoru, tak prostě cenu tvé práce neurčuje Ježíšek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.2.16 13:26
@Anonymní píše:

Tak počítej, Praha: bydlení 15 - 20 tisíc, pokud jsi v nájmu nebo máš hypotéku (jinak tak o desítku míň), jídlo 10 tisíc, oblečení, drogerie apod. 5 tisíc, benzín + věci kolem auta (např. rozpočítané povinné ručení a havarijní) 5 tisíc, pojistky a spoření (vytváření rezerv) 10 tisíc, potřeby pro děti a kroužky 5 tisíc, „nárazové výdaje“, s tím, že se většinou něco objeví, minimálně 5 tisíc, zábava, restaurace, výlety, kultura - dalších minimálně 5 tisíc. Určitě jsem na něco zapomněla, ale i takhle jsi hodně přes 50 tisíc. Samozřejmě, když peníze nejsou, tak se dá na hodně věcech ušetřit, ale to, co popisuju, není podle mě nějaké přehnané vyskakování. „V pohodě se 30tis“ si neumím představit.

• Citovat
  • Upravit
35329
6.2.16 13:34
@Anonymní píše:

Jake sluzby myslim? Tak treba ted aktualne jsem platili krouzky detem a hledam primestsky tabor… :mrgreen:

Příspěvek upraven 06.02.16 v 13:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
6.2.16 13:37
@mroe píše:
Jake sluzby myslim? Tak treba ted aktualne jsem platili krouzky detem a hledam primestsky tabor… :mrgreen:

Ona asi myslela služby jako potraviny, že na vesnicích jsou dražší, pokud tam chybí velká nákupní střediska. Nebo v Praze se asi ušetří za dopravu, na vesnicích musí lidé do práce více dojíždět, pokud jsou tam špatné spoje. Myslím, že na menších městech lidi tolik kroužky a příměstské tábory neřeší. Děti jsou volně venku nebo je hlídají často příbuzní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35329
6.2.16 13:41
@Kaliopa píše:
Ona asi myslela služby jako potraviny, že na vesnicích jsou dražší, pokud tam chybí velká nákupní střediska. Nebo v Praze se asi ušetří za dopravu, na vesnicích musí lidé do práce více dojíždět, pokud jsou tam špatné spoje. Myslím, že na menších městech lidi tolik kroužky a příměstské tábory neřeší. Děti jsou volně venku nebo je hlídají často příbuzní.

Mozna, ale pokud nechci, aby moje dite sedelo cele dny doma, nemuzu ho jen tak vypustit samotne v Praze do provozu, takze mu ty krouzky proste zaplatit musim.
Mozna neplatim benzin( i kdyz spousta lidi jezdi kolikrat pres celou Prahu taky autem), ale zas mam jine nutne vydaje - v tomto pripade urcite vetsi.
MMCH - vetsi obchody a retezce uz jsou dneska v kazde vetsi vesnici - a po Praze mozna najezdi lide stejne kilometru jako dojizdejici na vesnici, spousta lidi litacku nema, kdyz prumerna cesta do prace MHD zabere lidem asi 45 minut.
My treba taky jezdime na rodinny nakup o vikendu autem - v tom tedy opravdu zasadni rozdil nevidim.

Příspěvek upraven 06.02.16 v 13:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
6.2.16 13:45
@mroe píše:
Mozna, ale pokud nechci, aby moje dite, sedelo cele dny doma, nemuzu ho jen tak vypustit samotne v Praze do provozu, takze mu ty krouzky proste zaplatit musim.
Mozna neplatim benzin( i kdyz spousta lidi jezdi kolikrat pres celou Prahu taky autem), ale zas mam jine nutne vydaje - v tomto pripade urcite vetsi.

Ono jde taky o to, že i kdyby to dítě chtělo jít ven, tak si tam pravděpodobně nebude mít s kým hrát, protože dnes si děti už venku nehrají. Dnes mají spíše ty kroužky. Obavy rodičů chápu, je lepší mít dítě pod dohledem než samotné venku. Když si vzpomínám, jak jsme sami chodili ven, i ve městě…To už dnešní děti neznají. Jinak já si život v Praze neidealizuji. Jsou tam pěkné čtvrtě typu Kobylisy, Troja, i Bohnice jsou hezké - blízkost botanické zahrady, čimického hájku apod. Ale bydlet s dětmi v lokalitách typu Žižkov, Vinohrady nebo Holešov bych nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
6.2.16 14:59
@Anonymní píše:
Tak počítej, Praha: bydlení 15 - 20 tisíc, pokud jsi v nájmu nebo máš hypotéku (jinak tak o desítku míň), jídlo 10 tisíc, oblečení, drogerie apod. 5 tisíc, benzín + věci kolem auta (např. rozpočítané povinné ručení a havarijní) 5 tisíc, pojistky a spoření (vytváření rezerv) 10 tisíc, potřeby pro děti a kroužky 5 tisíc, „nárazové výdaje“, s tím, že se většinou něco objeví, minimálně 5 tisíc, zábava, restaurace, výlety, kultura - dalších minimálně 5 tisíc. Určitě jsem na něco zapomněla, ale i takhle jsi hodně přes 50 tisíc. Samozřejmě, když peníze nejsou, tak se dá na hodně věcech ušetřit, ale to, co popisuju, není podle mě nějaké přehnané vyskakování. „V pohodě se 30tis“ si neumím představit.

zábava, restaurace, výlety…min.5 tisíc? dá se i levněji. A v Praze je nyní velmi výhodná celoroční tramvajenka, takže 5t. za benzín je také nadnesené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat