Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera 4.5 roku poslední měsíce nezvladatelna. Klasicke pokyny jako je uklid si hračky, vyčistí si zuby, půjdeš už spát absolutne ignoruje. Konci to vzdy brekem, kdy si bali svuj kufřík a chce odejít z domova. Sceny jsou na denním pořádku několikrát za den. Domlouvani, vysvětlování, pevne objeti, ignorace nepomáhá az bohužel výprask. Dnes při večerním nechtěni jít spát nám řekla že už chce umřít, ze ji to už na tomhle světe nebavi. Neustale nám říkají, že ji nemáme radi a jen její bratra 18 měsíců. Jsme už zoufali
To že 4 leté dítě chce odcházet z domova, a mluví o smrti, mi teda přijde strašný, to bych neřešila na emiminu, ale s odborníkem. výprasky bych to neřešila, to se pak nedivím, že se necítí milovaná, pokud několikrát denně pomůže výprask ![]()
@denunka V jaké příležitosti se malá setkala s balením kufříku a odchodem z domova? To ze své hlav nemá.
Noo
tak vyprask se mi nezda jako dobre reseni, kdyz ma dcera ocividne pocit ze je nemilovana
urcite bych navstivila nejakeho terapeuta, psychologa. drzim palce
@denunka píše:
Dnes při večerním nechtěni jít spát nám řekla že už chce umřít, ze ji to už na tomhle světe nebavi.
TOTO nemá ze své hlavy - tohohle 4,5 leté dítě není schopno, takovéto úvahy se všemi důsledky.
Buď si vymýšlíš nesmysly a úmyslně provokuješ - nebo nedokážeš správně interpretovat to, co Ti Tvoje dcera skutečně říká.
Jinak řečeno - co na to říká TVŮJ psycholog, s nímž jistě už dávno konzultuješ neobvyklé chování své malé dcery, s níž si zjevně už delší dobu nevíš rady?
Jsme bohužel objednání az začátkem listopadu.ted posledních 14dnu je to horší. My ji nedáváme na zadek porad. proboha je to naše dcera kterou milujeme.Jsem z toho hotova chtěla jsem nějakou útěchu na duši ze to bude dobrý že opravdu jen hodně žárlí a tímhle si vynucuje pozornost
Dotaz je hodně zvláštní-tak malé dítě nechápe slovo smrt, co to je, co si za tím představit…natož aby řeklo, že ho to na světě nebaví.
Vždyť v tomto věku se často řeší, jak jim vysvětlit smrt blízkého člověka, když oni nejsou schopný pochopit smrtelnost.
Vy, co máte doma čtyřleté děti-máte pocit, že by použily smysluplně větu, že už je to na světě nebaví a chtějí to vyřešit tím, že by umřely?
Takto jednat moje dcera, tak hledam odbornou pomoc. Desi me veta, ze ji to na svete nebavi. Takhle stare deti podle me nejsou schopny rozeznat rozdil mezi „timto“ a „onom“ svete.
Jediné vysvětlení situace je, že to dcera někde slyšela, nerozumí tomu, doma to zopakovala…a když viděla reakci rodičů, tak to opakuje dál. Ale bez nějakého úmyslu.
Bohužel řekla. Nemám důvod si vymyslet. Myslíte že se dvěma dětmi se jako po večerech nudim
@lasička1 Mám doma pětiletou a myslím si, že zakladatelka si buď vymýšlí, nebo že ta holčička podobné hlášky prostě slýchá. Netvrdím, že to říkají zrovna jí, ale prostě to není z hlavy toho dítěte. Ptala jsem se na to, ale zatím žádná odpověď.
@denunka píše:
Jsme bohužel objednání az začátkem listopadu.ted posledních 14dnu je to horší. My ji nedáváme na zadek porad. proboha je to naše dcera kterou milujeme.Jsem z toho hotova chtěla jsem nějakou útěchu na duši ze to bude dobrý že opravdu jen hodně žárlí a tímhle si vynucuje pozornost
Vynucuje si pozornost, to mi přijde u tak malých dětí co mají doma mladší sourozence normální. Možná když jí dáš pocítit lásku a to, že je tvoje milovaná velká holka a klidně může jít spát trochu později, začne se jako velká holka chovat a nebudeš ji muset řezat.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.