Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@denunka píše:
To opravdu nejde nikde vymazat?
no ted si v podstate balis kufr a rikas nam, jak jsme zli a nikdo te nema rad a uz tu s nami nechces byt… nepripomina ti to neco? ![]()
@Wiolla píše:
@AniNevim Tak tomu se říká trefa do černého!
nj, deticky jsou nejcirejsi zrcadla na svete, vid? ![]()
@AniNevim Hlavně jsi to perfektně „přečetla“. Respekt. Já byla blízko, ale toto mi nedošlo, netrklo mě to. A zakladatelku určitě také ne. Pohled z vnějšku, od někoho opravdu všímavého, může být skutečně velkým přínosem. Pokud je ten druhý schopen to přijmout nebo se nad tím aspoň zamyslet. ![]()
@Wiolla no ale uplne tak blizko jsi me k tomu navedla ty svym prispevkem
Ja jsem to jen dovybalila ![]()
Prijmout… zamyslet… nechat si pripustit… eliminovat citove vyderacstvi…
@evill Taky si myslím, že smrt si dítě uvědomuje dřív.
Loni umřel děda manželovi (malá ho nepoznala) a když když manžel odcházel na pohřeb, tak nás jen slyšela, jak jsem mu říkala, že je to fakt smutné, že mu dědeček umřel, ale že teď už je mu lépe (byl těžce nemocný) a malá kousek od nás začala histericky plakat, že děda umřel
![]()
No a tak 3 měsíce zpátky mi při snídani říká „maminko já nechci abys byla stará a umřela mi“
Upozorňuji, že o smrti jako takové se doma nebavíme a kdyby tak určitě ne před ní
![]()
Jinak k tématu - mojkat mojkat mojkat
Nebít ![]()
@AniNevim píše:
no ted si v podstate balis kufr a rikas nam, jak jsme zli a nikdo te nema rad a uz tu s nami nechces byt… nepripomina ti to neco?
Nase dite tedy nemluvi o smrti.Vi a chape ale bude mit 6.Takze tohle bych konzultovala.
To baleni věci u nas taky probehlo dokonce jsem ji pak musela chytat na schodech.
. vzhledem k tomu ze jsem tohle jako dite udelala taky akorát me tatka chytal v saline tak to ma mit pokom
…
To není o tom ze nesnesu cizí kritiku.ale aby si někdo myslel q psal mi o me dceři ze je chudák u nás. ze ji skoro týráme. To mi opravdu vadi.je to moje holcicka a udelam pro ni cokoliv. Spoustu rad jsem si přečetla po přemýšlela co děláme spatne a hodlám se to změnit.
Naší starší dceři budou čtyři a smrt jí velmi zajímá… když se ptá, říkáme, že ten dotyčný je v nebíčku apod. ale nedávno se mě zeptala-mami, jak se umírá?
tak říkám, že nevím, že jsem ještě neumírala. Ona na to-a když umřete s tátou oba-budeme samy?
takže naše dítě nad tím rozhodně uvažuje a přitom smrt, umírání apod. rozhoně není u nás běžné konverzační téma.
nicméně naštěstí neříká, že by umřít chtěla, to už bych na lehkou váhu nebrala ![]()
@adeeelia píše:
Naší starší dceři budou čtyři a smrt jí velmi zajímá… když se ptá, říkáme, že ten dotyčný je v nebíčku apod. ale nedávno se mě zeptala-mami, jak se umírá?tak říkám, že nevím, že jsem ještě neumírala. Ona na to-a když umřete s tátou oba-budeme samy?
takže naše dítě nad tím rozhodně uvažuje a přitom smrt, umírání apod. rozhoně není u nás běžné konverzační téma.nicméně naštěstí neříká, že by umřít chtěla, to už bych na lehkou váhu nebrala
Ale není to normální
Mému synovi bude 13 a nikdy o smrti ani umírání takhle nemluvil a to pro to důvod i měl, protože nám vymřela celá rodina. Nepřijde mi normální, když 4 leté dítě začne samo od sebe takhle mluvit a přemýšlet o smrti ![]()
@krtek7489 Nevím sice jestli to je normální, ale já začala o smrti přemýšlet a mluvit také ve velmi nízkém věku. Možná, že to bylo tím že jsem žila u babičky s dědou a naproti byl strejda s tetou, staří důchodci, kteří už smrt brali jako součást života, takže byli ochotni se mnou na toto téma debatovat.Moje dcery se na toto téma například zase úplně vyhýbají, starší to vydrželo až do dospělosti. Nemyslím, že by to bylo zas až tak divné.
Ja si dodneška pamatuju, ze jsem nechtěla chodit spat, protoze jsem se bala, ze uz se neprobudim. Do dneska si vybavim ten pocit. A to se mnou o smrti taky nikdo nemluvil, nechapu, mohlo mi byt tak 5.
Ale todle je dost no. ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.