Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobre ráno
… jsem v 9-10tt a jelikož začíná zima a já mám vždy anginu a různé nachlazení, tak se začínám bát. Momentálně ani pestrou stravu nedávám, jelikož mi je často špatně od žaludku a spíše jsem zhubla 2 kg. Mate prosím někdo zkušenosti s něčím zaručenym? Co třeba kombucha?
Na kombuchu bacha na mnozstvi, obsahuje malinke mnozstvi alkoholu. Obecne nejaka probiotika urcite, formu zvol dle svych preferenci…no a vitamin D a C. Ja jeste obcas pridavala reishi, ale na obalu vetsinou najdes, ze neni vhodna pro tehotne jako temer u vseho, takze to musis vyhodnotit sama.
@Michaeladr1 píše:
Dobre ráno… jsem v 9-10tt a jelikož začíná zima a já mám vždy anginu a různé nachlazení, tak se začínám bát. Momentálně ani pestrou stravu nedávám, jelikož mi je často špatně od žaludku a spíše jsem zhubla 2 kg. Mate prosím někdo zkušenosti s něčím zaručenym? Co třeba kombucha?
C + D + B-komplex, zeptala bych se akorat doktorky kolik ceho max a najela bych na to po cely zbytek tehotenstvi, pokud beres prenatalni vitaminy tak si jen zkontroluj ceho kolik tam je a za me bych rozhodne pridala treba 250mg C a uvidis kolik Decka apod. Tehotna jsem sice nebyla, ale tohle kombo me doslova zachranilo z cca 3 mesicni rymy a kasle co jsem chytla v lete po odstave teply vody a ne a ne se z toho dostat. Beru uz par let v kuse od ty doby a uz jsem nebyla od ty doby (pokud nepocitam ted v lete porpvy lehounky covid) nemocna.
Céčko a déčko, snaž se pohybovat na čerstvém vzduchu, vyhýbat se velkym davům, jinak se porad spíš s Dr, ono se to nezdá, ale spousta věcí se v těhotenství nemůže. Já otěhotněla v době, kdy syn nastoupil do školky a jak mám normálně imunitu dobrou, tak v těhotenství byla úplně na houby ležela sem každý týden s něčím ![]()
Mne pomaha vyhybat se hromadnym dopravnim prostredkum a obecne davum a kazdy den chodit na prochazku za jakehokoliv pocasi. Co tohle praktikuju, nejsem prakticky vubec nemocna, ani rymu nemivam.
V těhotenství, hlavně v první polovině, je imunita slabší, protože se soustředí na ochranu plodu. Mělo by se to zlepšit, jak začne u plodu fungovat kostní dřeň.
Spousta věcí se v těhotenství nesmí nebo je neprozkoumaná, nadbytek vitamínů D i C škodí. U toho céčka jsem četla, že se potom po narození u dítěte mohou objevovat nedostatkové příznaky.
Jo a urco zkus treba cesnek, zazvor apod, ale v rozumny mire.. tj cesnecka z jednoho dvou strouzku. A zazvorovy caj, ale ne nijak silny (uvadi se 1g suseneho a max 4g cerstveho denne). Citronovy caj (misto tabletek Cecka) a klidne jestli mas problem s jidlem tak zkus jestli tvuj zaludek snese ovocny a zeleninovy smoothie
A jak nekdo vyse psal tak imunita je ve streve.. tj cokoliv kvasenyho at uz kefir, zakys, jogurty, kombucha, kysany zeli, kimchi apod.
@Leenvecka zázvor je super i na ty těhotenské nevolnosti
ne že by se mohl po kilech, ale já u syna v prvním trimestru pila v práci zazvorovy čaj každý den, vždycky s medem citronem a bylo to fajn jak na lehké nachlazení, tak na ty nevolnosti ![]()
@Michaeladr1 píše:
Dobre ráno… jsem v 9-10tt a jelikož začíná zima a já mám vždy anginu a různé nachlazení, tak se začínám bát. Momentálně ani pestrou stravu nedávám, jelikož mi je často špatně od žaludku a spíše jsem zhubla 2 kg. Mate prosím někdo zkušenosti s něčím zaručenym? Co třeba kombucha?
Nic zaručeného není. Já jsem vždycky v pohodě a jako těhotná chytnu kdejakou srajdu od chřipky, přes covid až po janevimco
proč se kvůli tomu stresovat
Jestli ti kombuča chutná, tak ji pij, ale s imunitou ti nepomůže.
Suplementuj D vitamín, ideálně jako rybí tuk, omega 3 kyseliny pomůžou jak imunitě, tak vývoji plodu a kup si lyzáty na běžné onemocnění - třeba https://www.benu.cz/…ostim-tbl-60
Zázračné doplňky a nebo probiotika jsou spíš placebo efekt.
a doufám že máš dokončené očkování proti covidu…
@Pears206 píše:
V těhotenství, hlavně v první polovině, je imunita slabší, protože se soustředí na ochranu plodu. Mělo by se to zlepšit, jak začne u plodu fungovat kostní dřeň.
Spousta věcí se v těhotenství nesmí nebo je neprozkoumaná, nadbytek vitamínů D i C škodí. U toho céčka jsem četla, že se potom po narození u dítěte mohou objevovat nedostatkové příznaky.
Ach jo. Taoreticky máš pravdu, reálně ale píšeš zavádějící informace.
Až na to že ten nadbytek znamená dlouhodobé užívání více jak nějakých 6000UI denně což snad nikdo příčetný nedělá. Naopak rozumná suplementace denně (alespoň 1000 UI) přes zimu je potřeba pro všechny z mírného podnebního pásu, zejména pro těhotné kojící. Horní hranice bezpečného užívání u těhotných se uvádí 4000 UI, ale to bych tedy neužívala bez prokázaného deficitu v krvi a konzultace s lékařem.
U vitamínu C je to o desítkách gramů denně, naopak ideální je okolo 1,5-2 g denně, lépe z ovoce a zelenin, že.
To fakt nefunguje tak, že něco je super zdravé a tak je to potřeba ládovat ve velkém množství a nebo jaj, když se něčím může předávkovat, tak nesmím užívat ani molekulu. Ostatně otrávit se můžu i kyslíkem, že.
@martina.se píše:
Nic zaručeného není. Já jsem vždycky v pohodě a jako těhotná chytnu kdejakou srajdu od chřipky, přes covid až po janevimco![]()
proč se kvůli tomu stresovat
Mám prave velmi častý migrény a občas si nějaký ten paralen neodpustim, ale max 1 denně a tak se chci vyhnout všemu možnému u kterého by hrozily velké teploty a další prášky. A jelikož každý rok mám anginu s vysokými teplotami, tak to musím řešit zavčas
. ![]()
@Ou píše:
Ach jo. Taoreticky máš pravdu, reálně ale píšeš zavádějící informace.Až na to že ten nadbytek znamená dlouhodobé užívání více jak nějakých 6000UI denně což snad nikdo příčetný nedělá. Naopak rozumná suplementace denně (alespoň 1000 UI) přes zimu je potřeba pro všechny z mírného podnebního pásu, zejména pro těhotné kojící. Horní hranice bezpečného užívání u těhotných se uvádí 4000 UI, ale to bych tedy neužívala bez prokázaného deficitu v krvi a konzultace s lékařem.
U vitamínu C je to o desítkách gramů denně, naopak ideální je okolo 1,5-2 g denně, lépe z ovoce a zelenin, že.
To fakt nefunguje tak, že něco je super zdravé a tak je to potřeba ládovat ve velkém množství a nebo jaj, když se něčím může předávkovat, tak nesmím užívat ani molekulu. Ostatně otrávit se můžu i kyslíkem, že.
Koupila jsem si D3(1000) + B komplex + C 100mg.. měli tam i nějaké vitaminy pro těhotné, ale všechny obsahovaly listovku a tu mám od doktorky silnější. Tak jsem volila jednotlivé vitaminy. Snad je to takto dobre. I když u toho C mi to přijde málo, jak píšeš až 2g a já mám 0,1g. Pokud spravne počítám.
@Ou píše:
Jestli ti kombuča chutná, tak ji pij, ale s imunitou ti nepomůže.Suplementuj D vitamín, ideálně jako rybí tuk, omega 3 kyseliny pomůžou jak imunitě, tak vývoji plodu a kup si lyzáty na běžné onemocnění - třeba https://www.benu.cz/…ostim-tbl-60
Zázračné doplňky a nebo probiotika jsou spíš placebo efekt.
a doufám že máš dokončené očkování proti covidu…
A já o tich probiotikach slyšela samou chválu. Přece jen se imunita tvoří ve střevě
, ale vím o tom prd… jinak jsem Covid prodělala hned na začátku těhotenství aniž bych vedela, ze v tom jsem. Dr. říkala, ze teď máme imunitu oba větší, než z očkováni.
@Leenvecka píše:
C + D + B-komplex, zeptala bych se akorat doktorky kolik ceho max a najela bych na to po cely zbytek tehotenstvi, pokud beres prenatalni vitaminy tak si jen zkontroluj ceho kolik tam je a za me bych rozhodne pridala treba 250mg C a uvidis kolik Decka apod. Tehotna jsem sice nebyla, ale tohle kombo me doslova zachranilo z cca 3 mesicni rymy a kasle co jsem chytla v lete po odstave teply vody a ne a ne se z toho dostat. Beru uz par let v kuse od ty doby a uz jsem nebyla od ty doby (pokud nepocitam ted v lete porpvy lehounky covid) nemocna.
Ano, koupila jsem si toto kombo a snad to zabere ![]()