Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pokud neni prase a myje si ruce po WC, nesahla na kliky, nez si ty ruce umyje (a to same vy), tak bych se nebala.
@Janča6 to jste mě moc uklidnila, sice při jídle svíjel, že mu je údajně špatně, ale on je docela dobrá herečka, takže nedokážu posoudit, do jaké míry je to závažné a nebo nikoliv. Byl si oplachovat oblicej, ale na záchodě ani nebyl, takže po této stránce by to mělo byt v pohodě
Děkuji mockrát, bude se mi lépe usínat ![]()
@Anonymní píše:
@Janča6 to jste mě moc uklidnila, sice při jídle svíjel, že mu je údajně špatně, ale on je docela dobrá herečka, takže nedokážu posoudit, do jaké míry je to závažné a nebo nikoliv. Byl si oplachovat oblicej, ale na záchodě ani nebyl, takže po této stránce by to mělo byt v pohoděDěkuji mockrát, bude se mi lépe usínat
No pak je otazka, jestli si ten oblicej neutrel do rucniku na ruce, ktery pouzivaji i ostatni. Uz jsem videla, ze to tak nekteri delaji. Ale svoje deti vzdy upozornim, ze to nemaji delat.
Tak snad budete v pohode ![]()
@Anonymní píše:
@Janča6 uff, to mě vůbec nenapadlo
Drzim palce, at jste ok ![]()
Nic po nem oblizovat nemusis, staci kdyby treba jedl ze stejneho talire cukrovi nebo chipsy a uz to muzete mit vsichni. Infekcni muze byt az 48h po prodelani strevni chripky (i dyl). Pracuji s jidlem a prodelani strevni chripky nesmime do prace jeste 48h po skonceni, stejne tak deti by nemely do skolky/skoly jeste 2 dny po prujmu/zvraceni…
@hani28 ma pravdu. Pokud si pri davani cukrovi do pusy oblizl prsty, tak infekce hrozi. Protoze se temi prsty dotkl dalsich kousku cukrovi. Ja treba ted mam nejakou respiracni virozu a davam si pozor na to, abych se prsty nedotykala pusy, kdyz si beru cukrovi nebo treba zeleninu ze spolecneho talire.
@hani28 to snad nehrozí, jedl pouze z toho obého talíře a nic kolem si ani nedával, po této stránce to snad bude v pohodě ![]()
@Anonymní píše:
@hani28 to snad nehrozí, jedl pouze z toho obého talíře a nic kolem si ani nedával, po této stránce to snad bude v pohodě
Tak snad to bude ok!
No, co já vím, střevní chřipka se šíří i kapénkami.
Ale musela by ses pořád bát chodit po světě, protože je to jedno z nejpřenosnějších onemocnění a fakt nikdy nevíš, kde k tomu přijdeš. My už ji letos měli dvakrát a ani jednou nevíme od koho.
Nemáš se svou fobií tabletky na potlačení zvracení? ![]()
Bratr tvého přítele je s prominutím pitomec… Za den se fakt člověk nevyléčí, takoví lidi mě fascinují. Místo aby oželili návštěvy, tak ve výsledku zkazí oslavy dalším xx lidem ![]()
Držím palce, ať to na vás neprskl.
No, když si vzpomenu, jak uměla střevní chřipka prolétnout kolektivem a rozhodně jsme po sobě nic neolizovali… Jednou to někdo dotáhnul na školkovou besídku a padly asi 2/3 dětí, učitelek i rodičů. Na druhou stranu mě tehdy mé dítě pozvracelo komplet přímým zásahem a nechytla jsem to. Obecně ale člověk den poté, co celý den prozvracel, infekční být v klidu může. Držím palce!
@ugluk píše:
No, když si vzpomenu, jak uměla střevní chřipka prolétnout kolektivem a rozhodně jsme po sobě nic neolizovali… Jednou to někdo dotáhnul na školkovou besídku a padly asi 2/3 dětí, učitelek i rodičů. Na druhou stranu mě tehdy mé dítě pozvracelo komplet přímým zásahem a nechytla jsem to. Obecně ale člověk den poté, co celý den prozvracel, infekční být v klidu může. Držím palce!
Ty jo
A neprinesli tam nejake svoje obcerstveni? U nas se na skolkovou besidku nosi. A uz jsem parkrat videla, jak si lidi hygienou pri priprave jidla vubec nelamou hlavu. Nerikam, ze se to tyka zrovna rodicu deti z nasi skolky.
Jinak tyhle nemoci se ve skolce roznasi opravdu moc, deti jeste tu hygienu tak nezvladaji. Klidne to v te skolce mohlo byt ohmatane od ditete, ktere se tam ten den pozvracelo. Ale nevim, nebyla jsem u toho.
U nas doma se strevni virozy neroznasi, protoze pri nich velmi dbam na hygienu. Kdyz jsem jednou brachovi popisovala, co vsechno delam, abych zabranila prenosu, tak mi rekl: “Tak to si to radsi odbliju.” Ale ono to fakt funguje. K prenosu u nas doslo dvakrat - kdyz se rocni dcera pozvracela v aute a 3leta ji pres nase varovani z litosti objala driv, nez jsme stihli zasahnout. Ja to uklizela a nechytla to. A podruhe, kdyz jsem neuhlidala hrnicek od nemocne 8lete a napila se z nej 1,5leta.
A zvysenou odolnosti to nebude. Moji rodice se pri techto nemocech s hygienou nepretrhli, “protoze je jasne, ze to chytnou vsichni”. A oni to fakt chytli vsichni z domacnosti.
A to, kdyz jsem nemocna ja a uz je mi lepe (tj. nechodim na WC co 10 minut nebo pul hodiny), tak si se mnou deti normalne povidaji, hraji si se mnou hry, pripravuju jidlo cele rodine apod. Jen se se mnou nesmi tulit.
Netvrdim, ze v kapenkach z mluveni zadny virus neni. Ale bude ho malo. A vzdy jsme se nakazili jinak.
Zdravím!

Jdu si zde pro radu, možná pro uklidnění… abych vše uvedla na pravou míru-jsem emetofobik a asi měsíc zpět jsem prodělala jednodenní střevní chřipku. Samozřejmě, jsou Vánoce a tím spojené návštěvy. Dnes jsme byly s přítelem u jeho rodiny a dostavil se na návštěvu i jeho bratr s přítelkyní, avšak z jeho bratra vypadlo, že den zpět prodělal nejspíše střevní chřipku - celý den prozvracel, proprůjmoval, taková klasika. Myslí si, že je to asi z jídla, co jedl se svými kamarády o Vánocích, protože ti také lehli se stejnými příznaky. Dnes si však dal poctivou svíčkovou na takřka prázdný žaludek, protože den zpět jedl pouze piškoty a večer volal, že zase zvracel. Byli jsme v kontaktu přibližně necelé 3 hodiny a nic jsem po něm neoblizovala, jen celou dobu sedel naproti. Jaká je pravděpodobnost, že se tou střevní chřipkou nakazím já i přítel? Dle jeho popisu neměl úplně lehký průběh, ale jeho přítelkyně vypadala v pořádku. S přítelem jsme si preventivně loupli laktobacily
Předem děkuji za reakce! Ráda bych ve zdraví prožila Silvestra