Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky, prosím, je tu někdo, kdo prodělal úspěšnou inseminaci? Dělaly jste něco. co zvýšilo pravněpodobnost úspěchu? Asi to chce i pozitivní psychické naladění, že? Mám ještě malinko strach, že se nepodaří folík nastimulovat, protože zatím jsem na per orální stimulaci nereagovala (Clomhexal 2×1).
díky za pozitivní zprávy a rady.
já jsem jí prodělala.. ale podařilo se až napočtvrté… Doktor s námi zkoušel psí kusy, já jsem byla v pořádku, ale u manžela zjistili alergickou reakcí spermií, takže moje vajíčko nabudili stimulačními hormony (píchala jsem si injekce do břicha), aby vajíčko co nejvíce přitahovalo spermie, manželovy spermie „omyli“ ve speciálním roztoku, aby je zbavili alergické reakce a povedlo se. ano, psychika je důležitá, ale ono s to lehce mluví, zvláště těm, komu se zadařilo na poprvé a nemuseli nic podobného řešit.
Já byla v dubnu na druhém pokusu a zase nic, pomalu přestávám věřit že se inseminace zadaří…, zkusíme to jěště dvakrát a pak se pustíme do IVF, ale třeba to ještě vyjde. Neslyšeli jste o něčem čím se dá výsledek podpořit?
Mám stejnou otázku, čím podpořit. Nejhorší je, že IVF také není všespásná.
A prosím, mě říkali že i IUI můžu jen třikrát. A je to prý plně hrazené. Všude se píše, že 6× do roka.
Moni mně řekli že se může 6× za rok a další rok znovu, ale že se to tak moc nedělá, zkouší se 3 - 4 pokusy a pak IVF, ale mezi IVF se může dělat i inseminace
propadala jsem hrozný beznaději. navíc to bylo první dítě, taky už nejsem nejmladší, během doby inseminací jsem prodělala všechna možná vyšetření od rentgenu dělohy, hysteroskopie, laparoskopie atd.. atd…, furt mi tvrdili, že je vše v naprostém pořádku, píchala jsem si injekce, cítila se oteklá, bylo mi blbě.. ráda bych Vás utěšila, ale šance je myslím kolem 15%.., umělé oplodnění má o něco vyší.. Před tou poslední inseminací mě doktor objednal hned na umělé oplodnění a já jsem mu řekla, že už na to nemám sílu, pořád hlídat ovulaci, menstruaci, injekce, stimulace apod, čelit otázkám PROČ POŘÁD NIC a KDY UŽ.. a že na umělé už nepřijdu.. (tedy nevím jestli bych opravdu nešla-:)), ale ona ta čtvrtá prostě vyšla.. tak držím holky moc palce, ta psychika je prý fakt důležitá, ale jak jsem řekla - ono se to každýmu mluví, kdo to nezažil.. Jinak na kolik máte nárok, nevím přesně, za mě to byly 3 (tu čtvrtou jsem dostala z protekce-:)), nedávno mi kamarádka, co má také problém otěhotnět, říkala, že jsou 4.
Brambůrku s tou psychikou máš úplnou pravdu a nejlíp se radí těm co otěhotněli první měsíc, asi je to normální. Když pak slyší o dvou letech snažení tak koukaj. Jinak já už mám za sebou všechny možný vyšetření a nic, teď jsem v takovým tom stavu beznaděje je to teprve 2 dny co najisto vím že to zase nevyšlo, ale ono to přejde a příště snad…
Jitko, to je mi opravdu moc líto, vím přesně co prožíváš.. Nám se to nakonec povedlo cca po těch dvou letech a opravdu v okamžiku, kdy jsem to z toho snažení, neustálého vyptání a neúspěchu fakt vzdávala… Nechci to rozebírat, fakt MOC DRŽÍM PALCE, at je to co nejdříve, protože pak je ta psychika JEDNA BÁSEŇ! Drž se a i všechny ostatní holky, co se přihlásily do diskuze.
Ahoj Moniko,a ostatní holky.Já musím říct,že taky prožívám to co vy.Byla jsem na dvou insem.,Jednou KET,a dvakrát IVF,tak vím jaký je to trápení,protože nám to ani jednou nevyšlo ![]()
Tak se dávám psichycky dohromady a začala jsem cvičit,snad mi to pomůže.
Moni mě bylo řečeno,že dělají asi pět insem za sebou a potom ti doporučí IVF,ale můžeš jít kolikrát chceš na insem.Nemůžou tě do ničeho nutit.Rozhodnutí je na tobě.Oni ti to jenom doporučí a ty se rozhodneš.
Holky, oni mi to řekli stylem, že jsem měla pocit, že můžu také jen 3IUI za život. Tak jsem nechtěla plýtvat. Ale jak vás tak poslouchám, je o opravdu a opravdu jen na zvyku, kolik jich dělají. Ještě ta pravděpodobnost mi leží v hlavě, všude čtu 15%, což je méně než při plánovaném styku. MUDr. mi říkala, že je to o 10% větší šance, takže mi vychází 35%. No, uvidíme, u nás je problém ten, že já mám polycystické vaječníky, takže nemám ovulaci, menstruaci, folík mi nenaroste tak, aby mohl prasknout. Zatím jsem nereagovala na stimulaci, ale věřím, že se to zlomí a na něco zareaguji. Abychom s manžou nepřišli na inseminace a já jem neměla folikul.
Asi do toho půjdu. Jedno dítko mám po vysazení HAK, to nikdo netušil problém, pak jsem se při dalším rok léčila, opět brala HAK, otěhotněla, ale nedopadlo to a teď už to budou dva roky snažení, jsem z toho trochu otrávená. Ještě že už jedno dítko mám, tak mě to drží nad vodou.
Ahoj holky,
já jdu ted v sobotu na moji patou IUI, ale uz v to nemam vubec nadeji. Prvni tri pokusy jsem nesla tezce, ale tedkom uz to beru v pohode. Upinam se hodne na to IVF, to je jedine, v co fakt verim. Ja nevim, doktor me taky porad nuti do vsech sesti IUI, ze jsme podepsali protokol s pojistovnou na dva roky, a proto musime vyuzit vsechny sance, jinak nam to nebudou hradit. Ja snasim teda vse dobre, akorat po hormonech vzdycky pribydou dve kilca, ale pak je zase po menckach zhodim.
Jinak si myslim, ze to IUI muzete delat jenom sestkrat, a pak je asi treba nejaka prestavka, ale jak dlouha, to nevim. U nas je to tak, ze nam pojistovna hradi dva roky jaky koliv zakrok tedy IVF nebo IUI, protoze se predpoklada, ze za ty dva roky by se to melo povest. Ja teda byla skoro kazdy mesic na IUI, takze je to pul roku. A co vy?
mejte se,
Ahoj Delfínku,
a proč ti bylo doporučeno IUI? Co se u vás děje?
Ahojky!
No, já jsem v pořádku, ale manžel má mín spermatu. 6 mil. na ml. a doktor řekl, že je to ještě na IUI dobré, jenže vůbec se to nedaří a už to trvá fakt dlouho.
Neslyšeli jste někdo o tom, že pomáhá moře? Jedeme hned po IUI k moři, tak si říkám, že to snad nějak pomůže..:)
Ahoj