Invalidní důchod
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
vdaná žena
Chtěl bych se zeptat, zda má vdaná žena nárok na vyplácení invalidního důchodu. Děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud jí ho přiznají, tak ano. S tím nemá rodinný stav co dělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Milos1955 píše: Více
To tě jak napadlo, že by záleželo na tom, jestli je někdo v manželství nebo ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše: Více
Asi ze by ji měl dotovat manžel, a ne stát?
Jina varianta mě nenapadá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
vdaná žena
@lucad77 píše: Více
To jsem si právě taky myslel. Ale mám kamarádku, která říká něco jiného:
„Měla ho přiznaný, ale neměla nárok na peníze, protože byla vdaná“
„Kdyby nebyla vdaná tak ho dostane, ale protože vdaná byla, tak má povinnost se postarat manžel“
„Prostě ho měla na papíře uznaný ale bez peněz“
„Žádala jsem 3× a pokaždé zamítnuté, že nesplnila podmínky“
„Mamka je na vozíku, a má 2 stupeň“
„invalidní důchod ji byl přiznaný jenom neměla nárok na výplatu dávek měla manžela a ten měl povinnost se o ni postarat“
„Samozřejmě to je povinnost manžela i po rozvodu“
Mě to překvapilo, tak bych rád zjistil, jestli existuje nějaký zákon, který by tuto situaci řešil. Že když je vdaná žena, byl jí přiznaný invalidní důchod, ale protože je vdaná, nemá nárok na výplatu, neboť je povinností manžela se o ní postarat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak kamarádka kecá. Manžel sice má povinnost se o ní starat, ale to nesouvisí s výší důchodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to blbost. Fakt se nedává ID podle toho, jestli je člověk v manželství nebo ne. Je možný, že někdo má důchod přiznaný, ale peníze nedostává, ale to je kvůli tomu, že nesplnil nějaký podmínky, ale určitě není podmínkou, aby byla ženská vdaná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nesplnila dobu důchodového pojištění, pak je možné, že má ID přiznaný, ale bez nároku na jeho výplatu, rodinný stav s tím nemá co dělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nesplnila podmínky, nejspíš neměla odpracovanou potřebnou dobu. Tak ji důchod sice přiznali, ale bez výplaty peněz. A když se ptala, z čeho má žít, tak ji bylo odpovězeno, ze je vdaná a manžel má povinnost se starat.
Pokud by řádně pracovala a odvaděla pojištění, tak by měla invalidní důchod i manžela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mado píše: Více
Měla odpracovaných 22 let. Tedy těch 22 let platila zdravotní i sociální pojištění. Pak jí postihla mrtvice a přiznali jí invalidní důchod II. stupně, ale bez výplaty peněz.
Příspěvek upraven 19.02.25 v 12:49
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Milos1955 důležité je platit sociální pojištění.
Přečti si všechny podmínky nutné k výplatě invalidního důchodu a tam zjistíš, kterou nesplnila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak asi neměla splněnou potřebnou dobu pojištění. Jsou to do 28 let věku myslím 2 roky, do 38 let 5 let v posledních deseti letech a nad 38 let 10 let pojištění v posledních dvaceti letech, nebo tak nějak. Něco se dá doplatit naráz. Když to nemáš splněno, tak holt peníze i přes uznaný ID nedostaneš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě měla placeno i sociální? Protože to vypadá že ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je nesmysl. Mám ID první stupeň. nikdo neřešil jestli jsem vdaná nebo ne, ale vypočítávaly se roky pojištění ze zaměstnání a z péče o děti. Jsem vdaná, výplatu důchodu mám.
- Citovat
- Upravit