Invalidní důchod

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4
20.2.25 10:35

vdaná žena

Dekuji za vsechny informace a pripominky.
Vypada to, a ja jsem k tomu take dosel, ze ji schazeli asi 2 mesice socialniho pojisteni. Dneska uz presla na starobni duchod. Skoda, se ji nenavrhli, aby to doplatila…
Preji hezký den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
20.2.25 14:01
@Milos1955 píše: Více

Doplatit sociálka jde pouze v přesně stanovených případech. Takže to možná doplatit nešlo. Pokud jí chyběly 2 měsíce. tak to asi z tou prací tak žhavé nebylo.

Platí

Potřebná doba pojištění pro nárok na invalidní důchod činí u pojištěnce ve věku

1. do 20 let méně než jeden rok,

b) od 20 let do 22 let jeden rok,
c) od 22 let do 24 let dva roky,
d) od 24 let do 26 let tři roky,
e) od 26 let do 28 let čtyři roky a
f) nad 28 let pět roků.

Potřebná doba pojištění pro nárok na invalidní důchod se zjišťuje z období před vznikem invalidity, a jde-li o pojištěnce ve věku nad 28 let, z posledních deseti roků před vznikem invalidity. U pojištěnce staršího 38 let se podmínka potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod považuje za splněnou též, byla-li tato doba získána v období posledních 20 let před vznikem invalidity; potřebná doba pojištění činí přitom 10 roků. Podmínka potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod se považuje za splněnou též, byla-li tato doba získána v kterémkoliv období deseti roků dokončeném po vzniku invalidity; u pojištěnce mladšího 24 let činí přitom potřebná doba pojištění dva roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
20.2.25 14:07

Moje manželka je za mne vdaná, má částečný invalidní důchod a pobírá ho.

Takže to nejspíš nebude invalidní důchod, ale nějaká dávka hmotné nouze, příspěvek na bydlení, apod. Čili dávka, která není podmíněna trvalým snížením schopnosti pracovat, ale finanční nouzí.

Nevěř všemu, co ti kamarádky napovídají.

Anebo, jak píše @šklíbakočka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
1.5.25 17:22

Dobrý den. Mám schizofrenii a mezi lidma to vůbec nezvládám. Nedokážu vyjít samá z domu jak do obchodu nebo do dopravního prostředku nebo si sednout jen tak před barák a často mám kvůli toho záchvaty. Beru dvoje léky. Včera mi přišel dopis o invaliditě prvního stupně, kde se píše že jsem schopná pracovat. Ale já vím, že nejsem. Každá minuta s lidma mi zhoršuje můj stav Proto bych se chtěla zeptát jak probíhá odvolání a tyhle věci. A zda mám šanci uspět?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
10.5.25 19:09

Právnik - invalidný dôchodok

Dobrý deň, poznáte nejakého právnika ktorý sa venuje invalidnému dôchodku? Ďakujem

V SR aj v ČR mi schválili dôchodok, po dvoch rokoch mi v SR dôchodok predĺžili (mám 55%) ale v ČR mi dôchodok zobrali, skúšal som sa aj odvolať no bez úspechu, preto hľadám právnika ktorý by ma zastupoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5944
10.5.25 19:14

Jsou to úplné nesmysly. ID nesouvisí s rodinným stavem. Může být přiznaná invalidita, ale pokud nesplní dotyčný podmínky sociálního pojištění, tak výplatu ID nedostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5944
10.5.25 19:18
@Meowi píše: Více

Zda máte šanci uspět, bez informací a lékařských zpráv, vám nikdo neřekne. Leda, že by to vyvěštil z křišťálové koule.
Jinak odvoláváte se na procesní chybu, nikoliv na to, že se vám rozhodnutí nelíbí. S tím, že se vám rozhodnutí nelíbí, nic posudkář neudělá. Takže musíte zjistit, kde je v rozhodnutí chyba, dodat důkazy a argumentovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5944
10.5.25 19:22
@Martin116 píše: Více

Dávat to k soudu je naprostý nesmysl. Za prvé, právník ví o posouzení vašeho zdravotního stavu velké kulové, soudce to samé. Že by šel soudní znalec z oboru proti svým kolegům z branže, no nedělám si iluze. Prosoudíte kalhoty. Spíš bych šla zákonnou cestou, která dané věci přísluší, tj. odvolání proti procesní chybě a když neuspějete, tak napsat na MPSV. Samozřejmě, že odvolání není o tom, že se vám něco nelíbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
10.5.25 19:31
@Kipa22 píše: Více

Tiež som chcel poukázať na to že v SR posudkový lekár ohodnotil moj zdravotný stav na 55% no podľa ČR posudkového lekára sa môj zdravotný stav zlepšil a dali mi len 30% pritom keď mi ho priznali tiež mi priznali 55%.
Ale ďakujem za radu skúsim napísať na MPSV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
2.8.25 13:37

Dobrý den. Jsem pozván k soudu ohledně přiznání invalidního důchodu, ale nemusím tam být. Chci se zeptat zda má někdo s tímto zkušenost jestli je lepší tam jít a nebo je to zbytečné protože už mají stejně rozhodnuto? Je to dost daleko a to je pro mě problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65051
2.8.25 14:33
@berip69 píše: Více

k soudu? Jestli ses soudil, tak bys tam měl být, nebo tvůj právník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
3.8.25 18:55
Že tam nemusíš být, ti řekl nebo napsal kdo? Ten soud?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
3.8.25 19:00
@eumedon píše: Více

Ano. Je tam napsáno že když se nedostavím, tak jednání proběhne beze mě z doložených důkazů od mích doktorů a posouzení MPSV Ostrava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
3.8.25 19:14

Aha. Tak když ti soud napsal, že tě nepotřebuje (jako například k tomu, aby ti mohl klást otázky nebo abys ty mohla klást otázky jiným), tak tam asi jezdit nemusíš. Jestli rozhodnou na základě nějakých listinných vyjádření, tak by tam byl víc platný právník, který tomu trochu rozumí, ty listiny si prostudoval a mohl případně přednést kvalifikované námitky, než ty… co bys tam dělala? Přihlížela, jak soudce čte listiny a pak vynese rozsudek a zdůvodnění, které pak dostaneš písemně.

Pokud soud rozhodne v tvůj neprospěch, můžeš se případně obrátit na advokáta, a ten napíše odvolání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elielieliii
14.8.25 04:47

@Martin116 Stupně invalidity jsou v kompetenci revizního lékaře ČSSZ (CZ). 2 hlavy, 2 závěry, 2× různý výsledek…A k věci, je fajn, že jste aktivní, za pokus napsat na MPSV, odvolání atd. minimálně nic nedáte.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat