Invalidní důchod jako výhra?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
167
14.2.17 11:33

@Paola21 to je asi nejvhodnější formulace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
14.2.17 11:42
@Anik píše:
Od kolegyně dcera taky bere ID, na hlavu, cca 9.000 Kč. Jelikož ale bydlí v bytě, tak jí to nestačí a maminka/kolegyně/ jí pomáhá. Pokud by ale žila v domku, tak si umím představit, že tato výše důchodu by mi zajistila super život, v pohodě i na ty dovolený u moře.
A.

To moc nechápu, jaký je podle tebe rozdíl bydlet v bytě a v domku-pokud platím nájem, tak musím ta i tam, stejně je to s hypotékou :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
724
14.2.17 11:44

Výhra? podle toho co jí je. Pokud to simuluje tak to výhra je. Pokud je nemocná tak jen menší uleva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
14.2.17 12:01
@Anonymní píše:
Ano, ID je nespravedlivě rozdělovaný, záleží na posudkovém lékaři a postiženém, co si vymyslí a vyřve. Pracovala jsem v jedné neziskovce s bezdomovci a jeden klient (18 let, nikdy nepracoval, odešel k nám, protože se mu u rodičů nelíbilo, nutili ho chodit do školy a pod…) byl značný uživatel marihuany a za necelý rok se u něho začaly projevovat psych. obtíže. Dostal ID 3. stupně (=plný), něco kolem 11 000.
Můj manžel je nevidomý, má také ID 3. stupně, ale i přes veškeré valorizace má 7500. :nevim: Máme s manželem dítě, já na RD, on chodí do práce na plný úvazek a na dovolenou tedy nenašetříme.
Prosím o zachování anonymu kvůli info o klientovi.
E.

Ano, vypočítávání důchodu z mladosti se může zdát nefér vůči těm, co k němu přijdou v pozdějším věku, mají odpracováno a dostanou ve finále méně. Ale nebalamuť, třetí stupeň ID u člověka, který ho má z mladosti, rozhodně není (a ani nikdy nebyl) „kolem 11 tis.“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.17 12:01
@Anonymní píše:
Tak zaměstnavatelé získávají daňová zvýhodnění. Ale většinou je to práce nekvalifikovaná, ostraha, vrátný a pod. Nebo chráněné dílny.
E.

Souhlasím, u nás jsou to jen uklizečky a ostraha. Chtěla bych jít někam pracovat, ale potřebovala bych mít v záloze volnou pracovní dobu. Některé dny se prostě bolestí nepohnu.

• Citovat
  • Upravit
2028
14.2.17 12:21

Mám spolužáka, který se po státnicích na VŠ zkroutil a propukla u něj těžká psychická porucha- schizofrenie, paranoia…no zkrátka, říkal mi, že pracovat nemůže protože nevydrží soustředěně pracovat déle jak dvě hodiny a ID (jelikož nepracoval) má asi kolem 3 tis, takže musí bydlet s rodiči v malém bytě, protože jinak nemá šanci přežit.
je to hrozné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
14.2.17 12:23

Někdy se to může zdát nespravedlivé, ale člověk, který nikdy nepracoval, na id sice zdravotně dosáhne, ale finančně ne, prostě je bez peněz. A pokud peníze má, tak si prostě zákonnou povinnost délky pojištění splnil. Proto nechápu komentáře typu… nikdy nepracoval a má 15000 důchod nebo nic mu není a bere důchod… To jsou nesmysly. Id je priznavany podle odborných nálezů, ne podle intenzity křiku a třeba nádorová onemocnění nebo psychické problémy na první pohled téměř nikdo nepozná a může mít pocit, že berou důchod na nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
14.2.17 12:27

@wuchinka řekla bych ji ze sem rada ze uz se ma dobre :P…moje mamka bude to samy jakmile je v praci ma deprese a jaky :,(…kdyz delala urednicini deprese ze se nudi, pak ucila to ji bavilo ale vzdycky pred zacatkem skoly deprese znova..ted je na matersky a ok :) relativne..docela se bojim co zase prijde az se vrati doprace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.17 12:28

Táta za mámu dlouho platit pojištění jako za spolupracující osobu. Po letech léčení a hospitalizaci dostává plný ID cca 13000. Vzhledem k jejímu stavu je nezamestnatelna, žádná výhra to s ni neni Ano, ma kdy kdy bys ji mohla závidět, ale víc dnu je na tom fakt špatně.

• Citovat
  • Upravit
14.2.17 12:47
@wuchinka píše:
Má ID na deprese. Jako když řeknu, že jí to přeju, mám pocit, jako bych jí vlastně přála tu nemoc..

Tak ji řekni, že jsi rada, že je v životě spokojená a přeješ ji ten klid. Jestli se opravdu léčí na deprese, tak pro ni byl asi každý ten stres v práci nenosný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.2.17 13:04
@silvie1978 píše:
Někdy se to může zdát nespravedlivé, ale člověk, který nikdy nepracoval, na id sice zdravotně dosáhne, ale finančně ne, prostě je bez peněz. A pokud peníze má, tak si prostě zákonnou povinnost délky pojištění splnil. Proto nechápu komentáře typu… nikdy nepracoval a má 15000 důchod nebo nic mu není a bere důchod… To jsou nesmysly. Id je priznavany podle odborných nálezů, ne podle intenzity křiku a třeba nádorová onemocnění nebo psychické problémy na první pohled téměř nikdo nepozná a může mít pocit, že berou důchod na nic.

Přesně tak, stejně jako řeči dnes dělal na zahradě a nic mu nebylo. Ano ten člověk s ID třeba dělá dvě hodiny na zahradě, ale pak musí doma celý den ležet a to ostatní nevidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
14.2.17 13:22

Kamarádka má id částečný, má chronickou nemoc, má přes 4000. Nedávno měla komplikace, které se musely řešit operací, tak jí dali plný, měla přes 8000. Ale po operaci už je celkem fit, pozvali si ji a je zase na polovičním. Dle toho usuzuji, že to poslední dobou víc hlidaji, ale možná jak kde..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
508
14.2.17 13:47

Já myslím, že pro mnohé to výhra je. Soused ho také má, nic moc mu není a od jara do zimy jezdí po melouchách. taky by se mi to líbilo, mít peníze jisté za nic a být svým pánem s možností si kdykoliv přivydělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1359
14.2.17 14:27

@Effis jo to hledají, mají daňová zvýhodnění. Já psala, že manžel pracuje. Ale pokud by souhlasil s plným ID, tak jeho pracovní schopnost je cca 20% a s tím tě na plný úvazek pracovat nenechají. My to zvládáme, makáme oba, děti uživíme. Jen jsem tím chtěla poukázat na to, že podle mě ID tedy výhrou není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.17 14:38

Můj pohled. prosím o zachování anonymity kvůli rodinným údajům :)
Můj tchán pracuje a vydělá odhadem 25tis. Tchýně taky pracovala, ale jednoho dne přišla o pěknou práci v kanceláři (opravdu jí to bavilo) a v 50letech už těžko hledala práci jinou. Od té doby jsme neustále poslouchali o zdravotních potížích. Hučí jí v uchu a má ekzém. Má částečný invalidní důchod a od té doby sedí doma u počítače a vymýšlí blbosti :) Nám tedy tvrdí, že pracovat nemůže, protože bere ID (jistěže by mohla). Takže pro ní to 100% výhra je. Nic nedělá a zdravotně je na tom dobře.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová