Invalidní důchod jako výhra?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
508
14.2.17 13:47

Já myslím, že pro mnohé to výhra je. Soused ho také má, nic moc mu není a od jara do zimy jezdí po melouchách. taky by se mi to líbilo, mít peníze jisté za nic a být svým pánem s možností si kdykoliv přivydělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1359
14.2.17 14:27

@Effis jo to hledají, mají daňová zvýhodnění. Já psala, že manžel pracuje. Ale pokud by souhlasil s plným ID, tak jeho pracovní schopnost je cca 20% a s tím tě na plný úvazek pracovat nenechají. My to zvládáme, makáme oba, děti uživíme. Jen jsem tím chtěla poukázat na to, že podle mě ID tedy výhrou není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.17 14:38

Můj pohled. prosím o zachování anonymity kvůli rodinným údajům :)
Můj tchán pracuje a vydělá odhadem 25tis. Tchýně taky pracovala, ale jednoho dne přišla o pěknou práci v kanceláři (opravdu jí to bavilo) a v 50letech už těžko hledala práci jinou. Od té doby jsme neustále poslouchali o zdravotních potížích. Hučí jí v uchu a má ekzém. Má částečný invalidní důchod a od té doby sedí doma u počítače a vymýšlí blbosti :) Nám tedy tvrdí, že pracovat nemůže, protože bere ID (jistěže by mohla). Takže pro ní to 100% výhra je. Nic nedělá a zdravotně je na tom dobře.

• Citovat
  • Upravit
6118
14.2.17 15:03
@misalin píše:
Já myslím, že pro mnohé to výhra je. Soused ho také má, nic moc mu není a od jara do zimy jezdí po melouchách. taky by se mi to líbilo, mít peníze jisté za nic a být svým pánem s možností si kdykoliv přivydělat.

Jak víš, že sousedovi „nic moc není“? Žiješ s ním, znáš jeho zdravotní dokumentaci, víš, čím a jak trpí, nebo jak? A dávej bacha na to, co si přeješ, mohlo by se ti to splnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.17 15:28

Ono to na někom doopravdy není vidět, táta má invalidní důchod protože mu před 20 lety nepřišli v nemocnici na vykloubené rameno a po dvou týdnech už bylo pozdě - i přes dlouhé rehabilitace pravou ruku cca nad úroveň ramena nezvedne a i s obrovským množství léků trpí velkými bolestmi… Na dovolenou by si nenašetřil, domácnost táhne díky podnikání máma.

• Citovat
  • Upravit
3585
14.2.17 15:39

Tak myslela jsem ve svým domku, jak jinak. Tak tam třeba naši platí pouze 1000 zálohu elektřiny a jinak nic, vodu mají svou. Jednou ročně daň a dřevo. Toť vše. Je v tom velkej rozdíl.

A pokud jde o hypotéku, tak jistě, ale teď třeba kupuju domek, a splátka hypo je 1900 na 30 let, pohoda.

@EvulinkaH píše:
To moc nechápu, jaký je podle tebe rozdíl bydlet v bytě a v domku-pokud platím nájem, tak musím ta i tam, stejně je to s hypotékou :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
508
14.2.17 19:58
@SlečnaDahlia píše:
Jak víš, že sousedovi „nic moc není“? Žiješ s ním, znáš jeho zdravotní dokumentaci, víš, čím a jak trpí, nebo jak? A dávej bacha na to, co si přeješ, mohlo by se ti to splnit.

Jsme si hodně blízcí a on sám mi toho dost řekl, takže vím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
14.2.17 20:11
@misalin píše:
Jsme si hodně blízcí a on sám mi toho dost řekl, takže vím.

Nevíš, myslíš. Navzdory tomu, co se traduje, dnes je trend ID spíše brát než dávat, neumím si představit, který posudkář dnes dá ID člověku, kterému „nic moc není“. Některé věci se těžko říkají i blízkým, umím si představit milion a pět nemocí, u kterých nemocný radši řekne, že mu vlastně nic není, než by musel tu bolestnou pravdu přiznávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
14.2.17 20:18
@Anonymní píše:
Ono to na někom doopravdy není vidět, táta má invalidní důchod protože mu před 20 lety nepřišli v nemocnici na vykloubené rameno a po dvou týdnech už bylo pozdě - i přes dlouhé rehabilitace pravou ruku cca nad úroveň ramena nezvedne a i s obrovským množství léků trpí velkými bolestmi… Na dovolenou by si nenašetřil, domácnost táhne díky podnikání máma.

My máme příbuznou, která dostala ID z mladosti, třetí stupeň. Jak na tom je ve skutečnosti blbě víme jen my nejbližší a to si ještě stejně myslím, že nám toho dost tutlá (psychiatrická diagnóza s hodně špatnou prognózou). Je to úžasná, šikovná holka, která i při nemoci studuje, snaží se pracovat, zřejmé to na ní na první pohled opravdu není. Moje sestra ji jednou popíchla, že by taky chtěla být v jejím věku tak „zajištěná“, tj. bez práce mít na účtu každý měsíc skoro desítku. Na to jí příbuzná odpověděla, že kdyby to šlo, tak jí ten důchod klidně dá - se vším, co k němu patří (nemoc).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
14.2.17 22:26
@Medisek
@Medisek píše:
@Effis jo to hledají, mají daňová zvýhodnění. Já psala, že manžel pracuje. Ale pokud by souhlasil s plným ID, tak jeho pracovní schopnost je cca 20% a s tím tě na plný úvazek pracovat nenechají. My to zvládáme, makáme oba, děti uživíme. Jen jsem tím chtěla poukázat na to, že podle mě ID tedy výhrou není.

To s výhrou byla její slova, tak to asi tak vnímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
14.2.17 22:41

Jinak si myslím, že to bude u těch inv. důchodů podobné jako u soc. dávek, většina lidí je na tom opravdu zdrav. špatně a pracovat nemohou i kdyby chtěli, a část lidí se tam cíleně propašuje, to není novinka, to bylo, je a bude. Nemyslím si, že by si ID vyřvali, taková metoda by neuspěla, ale žádný systém složený z lidí není dokonalý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
14.2.17 22:49
@Anonymní píše:
Táta za mámu dlouho platit pojištění jako za spolupracující osobu. Po letech léčení a hospitalizaci dostává plný ID cca 13000. Vzhledem k jejímu stavu je nezamestnatelna, žádná výhra to s ni neni Ano, ma kdy kdy bys ji mohla závidět, ale víc dnu je na tom fakt špatně.

Spolupracujici osoba? Pojem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
508
15.2.17 13:15
@SlečnaDahlia píše:
Nevíš, myslíš. Navzdory tomu, co se traduje, dnes je trend ID spíše brát než dávat, neumím si představit, který posudkář dnes dá ID člověku, kterému „nic moc není“. Některé věci se těžko říkají i blízkým, umím si představit milion a pět nemocí, u kterých nemocný radši řekne, že mu vlastně nic není, než by musel tu bolestnou pravdu přiznávat.

TAk já vím přesně co mu je, říkal, že mu bývalo dost zle, ale nyní je to stabilizované, po operaci.Jen chci říct, že jsou inv. důchodci a inv. důchodci. Někdo by ho dostat měl a nedostane a někdo zas může pracovat a je ID, jen proto, že si např. „rozumí“ s posudkovým doktorem. Myslím si, že jsou lidé, např. bez nohy, kteří práci těžko seženou a ID nedostanou a lidé, kteří si po většinu roku jezdí po melouchách ve svém oboru a přesto mají ID.pro ty je to jistě výhra, když můžou, ale nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39724
15.2.17 14:25
@misalin píše:
TAk já vím přesně co mu je, říkal, že mu bývalo dost zle, ale nyní je to stabilizované, po operaci.Jen chci říct, že jsou inv. důchodci a inv. důchodci. Někdo by ho dostat měl a nedostane a někdo zas může pracovat a je ID, jen proto, že si např. „rozumí“ s posudkovým doktorem. Myslím si, že jsou lidé, např. bez nohy, kteří práci těžko seženou a ID nedostanou a lidé, kteří si po většinu roku jezdí po melouchách ve svém oboru a přesto mají ID.pro ty je to jistě výhra, když můžou, ale nemusí.

Přesně tak. A od takových mi to vůči nám připadá doslova jako provokace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
15.2.17 14:31
@wuchinka píše:
Ahoj všem, nedávno jsem potkala bývalou kolegyni, občas se vídáme, bydlí ve stejné čtvrti, a když jsem jí řekla, že ségra konečně sehnala lepší práci, řekla mi, že ona je ráda, že díky inv. důchodu už nemusí pracovní stres řešit a že si konečně užívá života, byť s trochu menším příjmem, ale na výlety a dovču v Chorvatsku jednou za dva roky to stačí, má čas na děti. Že je fakt ráda, že má ID, a bere to jako svou výhru, protože zná lidi s operovanou páteří nebo nohama a důchod nedostali, jediný co jí prý mrzí, že se někdo na takový lidi dívá jako soc. vyžírky..No, nevěděla jsem jak reagovat, gratulovat mi přijde divný..Fakt jsou takové rozdíly v přidělování invalidních důchodů?

Užívá si života s ID? není to nějaké pomotané? to mi vyznívá skoro - je lepší mít ID a užívat si života než být zdravá a muset chodit do práce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová