IQ testy u dětí - ano/ne, proč?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16176
12.10.25 19:20
@Jakub84 píše: Více

S tím souhlasím, maminka jednoho dítěte byla přesvědčená o tom, že je to jasný materiál na osmiletý gympl, a to dítě v národním srovnávání SCIO studijní potenciál percentil 45, češtinu a matiku kolem 60, matematický klokan 40b ze 120, průměrné výsledky ze všeho. Ale podle maminky je dítě jen nervózní z testů a je výrazně nadprůměrné. Ti rodiče si odmítají připustit, že by na ty výběrové školy měly chodit děti s percentilem nad 90.
Známá dělala kroužek přípravy na Cermaty pro ty páťáky, a polovina dětí na to podle ní rozhodně neměla ani omylem, u některých i rodičům rozmlouvala přihlášku (dítě v lednu psalo Cermaty na 8b a vztekalo se tam a brečelo, tak nechtěla, aby bylo sraženo na kolena zbytečně), ale rodiče přesvědčení, že je neúspěch způsoben jen poruchou pozornosti. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.25 19:43
@zrcadlo píše: Více

U nás před nástupem dcery do školy probíhal nějaký projekt EU prevence specifických poruch učení. Tak jsme nechali dceru otestovat, protože ráda dělá do dneška testy všeho druhu. :lol: V určitých oblastech je pomalejší, hlavně co se týče pohybu a koordinace. Má nevyhraněnou lateralitu. To nám popsala, že je to náročné na koordinaci ruka oko a hlavně abychom jí nenutili věci přepisovat, že je to velká zátěž pro mozek. Je fakt, že píše jako kocour. ;) Vyšlo jí, že žádnou poruchu nemá, naopak má vysoké IQ asi nad 136. Psycholožka nám říkala, že v běžné třídě asi nebude mít děti, kteří jí budou chápat, má jiný typ myšlení. A to tedy je pravda. Za nás nám to pomohlo, že víme, co je příčina.

• Citovat
  • Upravit
99
13.10.25 09:12

Ano, nám to hodně pomohlo. Syn zjistil, co je s ním „špatně“ proč si se spolužáky na zš nerozuměl. Ze jemu bylo v oblasti napr. logické přidáno, ale naopak v jiných oblastech má před sebou dlouhou cestu. Něco jsme si o vysokých hodnotách IQ a jejich „problemech“ nastudovali a dostali spoustu odpovědí na jeho podivnosti a jak s tím pracovat. Nyní je na 8g, nikomu jsme o tom neříkali, kdyby se gympl zajímal, nemám problem informaci předat, ale sama od sebe jim to sdělovat nebudu. S většinou dětí si nyní rozumí a s výukou oproti zš je spokojený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4068
13.10.25 09:31

Ja beru IQ jako neco velmi intimniho, vubec nechapu, proc by skola mela znat vysku IQ deti. A to jsem jinak temer bezvyhradne pro spolupraci se skolou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3293
13.10.25 16:59

A je naozaj IQ tak hodnotne? Da sa z neho zistit ci niekomu zakrutis krkom alebo nie? Ci mas sklon k zavislosti? Podla mna je to iba jedno cilo ktore je prilis obecne a nic nehovoriace.

Keby som mal moznost tak okamzite poslem pubertakov na poriadne vyhodnotenie (IQ samotne je nezaujimave).

V dnesnej dobe je to testovanie (aspon to IQ ked viac sa neda) super podla mna pretoze sa vdaka tomu daju preskakovat triedy na zakladnej/strednej a to je luxus ktory som napriklad ja nemal… Si zober ze v case kedy je mozog najaktivnejsi sa 50% percent bdeleho casu prenudis… to je strasna strata!
Na VS uz som si to zogranizoval podla seba… ale na statnice ma skor aj tak nepustili :-( no aspon som mal na konci VS uz niekolko rokov praxe :-)

Nicmene prvy krat som bol poriadne testovany az v praci a myslim ze ten ‚odbornik‘ mal z toho pekny zazitok…vo vsetkych meranych kriteriach (odhadom okolo 40) som v hornych alebo spodnych 2% populacie… Zit sa s tym da naucit (ked mas kompatibilne okolie), ale neviem co by som s takouto informaciu urobil v 12 rokoch ci a ako by mi to zmenilo zivot.

Jedine zamestnanie ktore mi doporucil bol ostrelovac a potom ticho dodal ze ak ma z armady vyhodia tak dobra kariera by bola aj najomny vrah… Ani jedno som nikdy nerobil - co otvara otazku ako hodnotne su taketo odborne posudky, pretoze zase naopak co ak by som taketo doporucenie dostal v 12r? Siel by som do tej armady? Ja urcite nie, ja som mal skor ako som nastupl na ZS jasne co budem robit, ale zase iba asi 2% populacie to takto maju, vacsinou deti netusia co chcu robit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16176
13.10.25 18:02

Díky všem za sdílení zkušeností. Zatím by se to dalo zobecnit tak, že když je tam to nadání nevyrovnané, testování pomáhá.
My se stále spíše kloníme k tomu, že u těch dětí s tím všeobecným a rovnoměrným nadáním (dítěti jde všechno lehce, ale není génius, který má potřebu chápat matematiku několik ročníků napřed) je to zbytečné číslo. Když to dítě vychází v různém národním srovnávání SCIO atd. v těch pár procentech nejlepších, velmi pravděpodobně má i to IQ nadprůměrné, ale jestli je to 124 nebo 136 je dost jedno.
@Hibou Vnímám to podobně, jsem ráda, že náš gympl to neřeší (zatím). Kamarádka to testování na tom pražském odmítne, přemýšlela o tom, že se jí ani nelíbí, že místo tmelení kolektivu je to spíš aktivita, která rozjede soupeření - zprávy dostanou sice jen rodiče, ale Mensa pak vyzývá k členství a škola zná počty dětí, které pozvánku dostanou (tím se právě pak chlubí), a děti v tomhle věku to nevydrží nechat si to pro sebe. Ptala jsem se syna, jak to vidí on, a prý je to těžké, na jednu stranu by to vědět asi chtěl, ale bojí se, že by neměl tolik, kolik si někteří lidi myslí (takže i v těch 11 letech si uvědomuje tu dvousečnost a vnímá to jako nějakou nálepku). Když jsem mu řekla, že jestli ta možnost u nich někdy bude, tak spíš chtít nebudu, spíš se mu ulevilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1073
13.10.25 18:13

Nás testovali na osmiletém gymplu asi někdy v tercii, ale - bylo nám vysvětleno, k čemu nám to bude (třeba že nám to napoví, jak nám to teoreticky půjde na VŠ), neopomenuli nám sdělit, že samotné vysoké IQ nás nedělá lepšími lidmi, taky že bez práce ani s vysokým IQ ničeho nedocílíme a že nižší IQ neznamená, že nemůžeme mít dobré studijní výsledky, jen to bude chtít víc snahy. Takže jsme to brali spíš jako zajímavost. Bez toho vysvětlení to vidím jako problém. U nás si na tom tenkrát dali hodně záležet, což dle mě udělali velice dobře. I kdybych na testech nebyla, tak jsem si to potom v dospělosti dost uvědomovala, že to tak je, protože mně bohužel připadá většina lidí hrozně blbá :roll: nastaly chvíle, kdy jsem taky chtěla být blbá, měla bych ten život občas jednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin