Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím, holky mám problem mam po LPS IV.stupně rektovag.septa endometriozy, kde mi zjistili navíc i malou dělohu a nevyvinuty levy vejcovod takze mi funguje jen pravy-a tam byla taky endometrioza-čokol.cysty, takze mohu pry ovulovat jen co 2měsíc..ted mam vyvolany umely prechod.ale jdu na svuj popud do caru.tak jsem zvedava co mi poví..myslíte ze je moznost otehotnet přirozene??Jelikož ale asi nesmím vysadit ten přechod jinak se endometrioza vrati tak jedine IUI NEBO IVF?Děkuji za VAše infa..
původne jsem miminko neplanovala ale doporučili mi jej , ted si ho uz moc preji:)nebo ten přechod se nedá i tak vydrzet:Dasi mam moznosti- miminko , přechod, nebo LPS..ZE?A LPS NECHCI
ANI PRECHOD:( TAKZE MIMIŠKO:))
Za schůzku v CAR nic nedáš a více Ti vysvětlí, co a jak je možné a uvidíš… nic není nemožné a i s tvou diagnozou se otěhotnět dá, ale spíš je to bohužel ojedinělé. Já bych po svých zkušenostech šla do IVF - když nám to konečně někdo nabídl, tak jsme neváhali a jestli vše dobře dopadne, tak v srpnu se z nás stanou rodiče ![]()
Jestli máš vyvolaný přechod, tak přirozeně otěhotnět nemůžeš - nedochází k ovulaci, tedy není co oplodňovat. Výhodou je, že nemenstruuješ a tím pádem endoška je „u ledu“ - ovšem to je stav dočasný. Jakmile prášky vysadíš, zase to začne… já na laparoskopii byla, nějaké ložiska mi odstranili, ale ne všechny, nešlo to. Naplánovali velkou operaci, ale k té už nedošlo - v poslední chvíli jsem si to rozmyslela a šla do specializované poradny na léčbu endometriozy, kde v mém případě doporučili IVF a dobře jsem udělala. Ať se rozhodneš jakkoliv, ať je to to správné rozhodnutí ![]()
tak to moooc gratuluji:)
já právě jsem v tom přechodě a to je hrůza návaly nálady apod..a prave pan primář mi ríkal po operaci na homolce ze mi doporučuje vzhledem k memu stavu jen 3mesicni prechod a muj gyndař se rozhodl minimalne na půl roku a treba i rok dva…tak to bych asi vypustila duši:Dtak jsem se objednala do caru pronatalu v praze..:)
Milá cvano, jsem na tom podobně. Mám za sebou dvě LPS, levý vaječník už skoro nemám a z pravého jen půlku - taky čokoládové cysty
a přesně jak ty - ovulaci mám ob měsíc. Po druhé operaci mi dr. řekl, že mám mít co nejdřív mimi, ale i tak je to už přes rok. A za pár dnů si jdu pro léky a začíná mi druhý pokus o mimi. Přirozeně otěhotnět při endomrše zkrátka nejde a riziko, že cysty začnou zlobit je pořád - a tím pádem další operace - tudíž je nejlepší mít opravdu aspoň to jedno mimčo.
Můžu se zeptat kolik ti je let? Protože mě bude 28 a nedokážu si představit, že bych měla už být v přechodu. Před měsíčky i během trpím hroznými návaly horka a zimnice, je mi špatně a křeče v břiše, no hotové peklo.
V caru ti doporučí to nej. Odeberou ti krev na hormonální profil a pak doporučí postup. Já jsem podstoupila metodu ICSI. IVF ti asi nedoporučí, protože vajíčka se proti endomrše brání hodně silným obalem, který spermie neprorazí. Proto díky ISCI je vpíchnou přímo do vajíčka.
Tak doufejme, že ti řeknou něco pozitivního a taky že tvůj partner bude mít šikovné mršky ![]()
Budu ti držet pěsti ![]()
děkuji za info..ale to ISCI je asi celkem drahé..no muj gyndař říkal-klidne to půjde i prirozene coz jako jeste ze jdu pryč uz od nej-to bych chtěla videt..ani mi nerekl jak by probíhalo vysazeni hormonu a nic tak proto car..no a za mesíc mi bude 24:( a přechod se mi nelibi spis me lidi v mém okoli vystihuji za velice PROTIVNOU
mám navaly horka, a furt žeru:Da jsem natekla cela..jako asi zavodněná..ale jak jsem mela pred lps mesícky to jsem 3dny nemohla ani chodit..tak jako aspon me to nebolí..:)jen trosku ten vaječnik..a to jsem v prechodu..a navíc na streve me endomrcho jen ořezali a nechali tam 2,5krat3cm cystu ze me nechteli delat vývod.tak ale to uz je asi jiná..zatím to neboli-rikali kdyz začne tak uz mam jit sama na chirugii bu:Dtak jeste ze to neboli ale vis bojim se jak bych vysadila ten prechod a zkousela mimi tak by se to čeba zhorsovalo..tak doufam odborníky v car..:)a uz se tam i celkem těsím na jejich normalni uz nazory co se mnou..
Co doktor to jiný názor. Někdo otěhotní hned ani neví jak, někdo až po 40ti pokusech (což odpovídá zhruba intenzivnímu rok a půl snažení). S endomrchou by jsi otěhotněla asi kdyby jsi neměla IV. stupeň a nezlobily tě hormony. Mě třeba lítal moc prolaktin nahoru, takže to díky tomu ani něšlo po první operaci, kdy jsem půl roku byla bez cyst a tím pádem byla možnost na otěhotnění.
ICSI je v Brně v UNICE za 19tis. Je to teda šílený, ty částky ![]()
To je hrozný… když si vezmeš, že normálně mají přechod ženy až kolem 50tky, a my už trpíme teď
Jo to jsem taky protivná, hormony si řádí a my to ani nemůžeme ovlivnit.
Jak dlouho už bereš ty „přechodové“ prášky? Já měla jen indometacin při bolestech, jinak jsem nic nebrala a měsíc před prvnímp okusem jsem dostala antikoncepci Marvelon. Tobě možná doporučí ty léky vysadit, aby se tělo očistilo. No nemáš to lehké. Jo a víš co jsem si pořídila? Pupalku dvouletou s vit. E - je to taková prevence proti cystám (od MedPharmy). Mě to aspoň pomohlo, aby se cysty zklidnily a nerostly. A taky ten it. E mi pomohl od bolestí prsou. Jen se to nesmí brát v těhu.
Jeje, já se taky při MS nemůžu hýbat, jak to bolí. A víš co? Já během protokolu, když jsem do sebe ládovala hormony atd. tak jsem vůbec neměla bolesti od cyst, opravdu jsem o nich ani nevěděla - jen díky ultrazvuku jsem je viděla, ale jinak byly hodné ![]()
jo no ten přechod-právě moji mamince bude 50a má ho:Dtak si sdělujeme svoje pocity:D:Dpo operaci jsem čekala na ms a pak mi doktor napsal synarel sprej do nosu ten nezabiral stale se mi tvořila sliznice a krvácela jsem asi 3tydny!tak jsem sla ke gyn.a on mi predepsal jestě orgametril.beru to už druhý měsíc.chtěl mi to nechat i na rok -se asi zblaznil fakt:Dradeji se fin.uskromníme s prítelem a jdeme do toho uz kvuli zdravička vsech:)hlavne me:Dtakze si jdu dnes okopírovat kartu ke svojemu -o tom vi jen sestra:Da utikam do caru:Dsnad to zvladneme!:)snad chlap bude mit neodbytne seménko:Dhaha pomuže mu treba banan nebo tak:Dpred odběrem?CO SE doporučeje na kvalitu spermii nevis?:)
Cvana - zkus promluvit s dr.v CARu taky o imunologii. Ono je to s endometriozou provázané, působí na tělo i imunologicky a tělo se více brání, takže je zvýšená imunita. A tak jak se tělo brání endometrioze, tak se může bránit i spermiím a hlavně embryu.
Určitě bych před nějakými pokusy IUI nebo IVF si imunologii vyprosila.
Výživa chlapa před IVF, mé oblíbené téma ![]()
No už jsem toho dost přečetla a mám i papíry od centra, kde byla strava popsána.
Všude se doporučuje jíst hodně bílkovin a vitamínů (libové maso, ryby, sýr, vejce, tvaroh, samozřejmě ovoce a ještě více zeleniny), omezit tuky (sádlo) a cukry (takže vynechat chléb, moučníky,mouku a brambory). Což byl pro mého chlapa horor, protože miluje omáčky, buchty a koláče, rohlíky.. ale zvládl to ![]()
„Muži by se měli 90dní před plánovaným početím vzdát alkoholu, kouření, působení cemikálií a záření. Doba 90 dní by měla být dostačující pro regeneraci zdravých spermií“.
Můj chlap měl mršek dost, ale nepatrně pomalejší - to při metodě ISCI vůbec nevadí, při IVF už to je horší. Proto jsem se radila po neúspěchu s mojím doktorem a ten doporučil, aby jsem oba brali vit. E. Pro chlapa úplně stačí 100, já beru 5ti násobek s tou pupalkou. A pak je prý dobrý Spofavit a nebo modernější Centrum. A na rychlost mršek by měl dobře působit kofein ![]()
Banán nevím, asi ju, já jsem spíš pro ananas, který dávám snad ke všemu jako kompot ![]()
Jo a ještě jsem si vzpoměla - lepší jsou trenýrky než slipy. A taky vynechání sauny, ta je pro mršky spíš zabiják ![]()
Já dostala kyselinu listovou až v centru, ale jestli do toho půjdete, tak si kup volně prodejnou a bašti ji aspoň tři měsíce předtím. Pokud teda nejsi jak králíček a nezbaštíš denně několik mrkví a tak ![]()
Tak snad jsem podala vyčerpávající informace ![]()
veko děkuji -poptám se.
vesna 006-OCH úžasné tisknu si:Djenze muj chlap proste je kuřák ten to neomezi:Dma i zvyseny cholesterol takze nastesti uz tučné nejí..tak uvidíme co mu vyjde..snad to bude ok-a nosí uz trenky takové 3roky:Dspis boxerky..ale pritel neni moc nadseny jeste chtel počkat s mimiskem..ale rikal mi uvidime co nam reknou v caru..nicmene jak čte vaše príspevky ví že mu nic jiného nezbude tak se stím smiřuje jde to na něm videt:Da navíc jeho bracha ma ted male miminko první v rodine holcicku tak asi vidí ze to není nic hrozného tak je to stale lepsi alepsi..mimoch.je mu 33..uz ma cas proste:Da basta:Djen myslim ze ho prekvapi ten spermiogram nebo co to je ale treba to nebudou brat hned chci prvni jen konzultaci at vime na čem jsme..
a taky stale na to myslís na miminko a na tu nemoc?nejsem magor už?
nebo to jenormalni ![]()
Jak psala VeKa o imuitě - tak na to se vážně zeptej. Cysta je svým způsobem imunitní reakce na něco špatného v těle, a my můžeme být vážně rády, že to není nic horšího.
Zdravím tvého přítele a píši mu: nebojte se na všechno ptát - obzvláště v centru, tam jsou na všemožné otázky zvyklý a opravdu poradí. Můj přítel se ptá na všechno, já mu taky vše vysvětluji a je to pak lepší pro oba, protože je jasné, že chlap se může cítit jaksi nepotřebný, ale opak je pravdou. My vás potřebujeme - a i když je to jen pohlazení, nebo držení za ruku, tak nám to moc pomáhá ![]()
Já s přítelem ještě ani vážný vztah neměla - a první operace to změnila. Doktoři mi doporučili otěhotnět a chlap řekl, jo, tak budeme mít miminko, kluk bude Jirka
a už jsme spolu tři roky.
Hlavně nedejte na blbé řeči okolí.
Spermiogram nám vyšel tak nějak průměrně - a nevěděli jsme to až do konce - doktoři, resp. laboranti dokážou ty potvůrky dobře rozpoznat a na oplodnění použijí jen ty nejkvalitnější.
No řekla bych, čím dříve budete vědět diagnózu oba, tím dřív se s tím dá něco udělat ![]()
Jestli myslím pořád na endomrchu a miminko? V podstatě neustále. Buď jsme obě magorky a nebo je to zcela normální pocit v tomhle stavu. Já bych volila to druhé. Děti mám moc ráda a nedokážu si představit, že bych neměla ani jedno vlastní. Vím, že s mojí diagnózou na tom ještě nejsem nejhůř - jsou i horší nemoci. A tak se nevzdávám. Napsala jsem pár deníčků, tak si je klidně přečti.
PS: kdyby jsi chtěla, tak ti můžu poslat co na boj proti cystám nebo aspoň na jejich zmírnění.
taky jsem si říkala že to je jen přechod..že ti co maji treba rakovinu nebo tak ..ani na to nechci myslet.aspon mi na to přišli..ale ne proto ze jsem chtela mimi ale proto ze jsem mela ukrutné bolesti..a pomohlo to a já mám ráda také děti, pořád se staram o to mimi kdyz prijedem na navstevu:Dkrmim prebaluji vsecko:)pečovala jsem i o seniory a to přebalovaní je nebe a dudy:D:Dtak doufam ze se nam to podaří:Dletos-jinak jak jsem byla naposledy u dr.mi ríkal ze cysty se netvori a jizva pekne hojí uvnitr..tak aspon neco:)
tak do caru potrebuji protokoly z operace..tak uz je mam a zjistuji ze mi delali:laparoskopie-adhesiolysis gr.IV, resekce endometriomu vaječníku vpravo, resekce rektovag.endom.s parciální resekcí sakrouterinního vazu vpravo s resekcí pochvy..dále mám jednorohou dělohu ale 8cm tak snad se tam mimi vejde, a ze mám levy vejcovod-tuba nejaka ze mi chybí:Dale ze vlevo normalni ovarium se známkami probehlych ovulací..to znamená ze i kdyz mi nefachčí levy vejcovod ze ten vaječník tam ma vajička?ale ty nemaji kudy docestovat do delohy?a pravy vaječnik mel cystu 4cm a je velky 6krat5cm.no a to je vse takze me zajiimaa muze to jit takhle prirozene?:Dkdyz uz jsem zjistila vic info?:
ach jo jeste 21dni do caru..
Stáva se i to, že jeden vejcovod převezme funkci toho druhého… že sice se vajíčko vytvoří v levém vaječníku a měl by doputovat do dělohy levým vejcovodem, tak když levý nefunguje, tak se občas stane, že doputuje do dělohy pravým vejcovodem. No je to opět spíš jeden ze zázraků, no stáva se to
V tvém případě bych nad IVF neváhala. Držím palečky ![]()