Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj dámy,
s přítelem jsme po skoro 4 letech dospěli k tomu, že by se nám líbilo mít miminko
I když si říkám, že jsme docela mladí (25,26), ale nějak nemáme na co čekat… oba jsme si toho v životě zažili hodně, bydlení máme skvělé, finančně nestrádáme… Tak si říkám…jsme mladí, nekouříme, nepijeme - to bude max. na druhý pokus a už jsem si plánovala porod na květen, max. červen… Ale ejhle po půl roce snažení si přítel šel z hecu udělat spermiogram - 1 mil/1 ml a jen 4% aktivní a v pořádku. Včera jsme byli na konzultaci a krevních testech a přišla jsem si tam jak malá školačka… všude tak min. pětatřicátníci a ne-li starší. U jednoho pána jsem si dokonce říkala, jestli tam není spíš jako dědeček
No každopádně jsem z toho nesvá
Co vy?
Já s tímhle zkušenosti nemám ale říkám si raději dříve než pozdě
myslím že čím mladší jste tak tím líp to vše půjde.
Týjo mě je taky 25,já se teda ještě nesnažím, ale třeba vám to ještě přirozeně dopadne, myslím, že existují i nějaké vitamíny a jídlo na zlepšení spermiogramu. Jinak jsi mě malinko vyděsila, já věřím, že se vám to povede i tak, já myslela, že se musí počkat rok, že to je taková ta doba kdy znamená že může být problém s početím.
Ahoj
mam z IVF dvoojcata a muzu ti rict, pockala bych, rodila jsem v 29 letech a stejne je to brzo na ten zaprah, opravdu prisaham, jestli si chces o ivf povidat, klidne mi napis sz, nechci tu roztrubovat svoje pocity
Já tohle začla řešit řes IVF a pod. okolo 26 let, ale popravdě mě vůbec nevadilo v CARu, že jsou tam starší, nebo jsem to spíš neřešila, nebyli jsme tam kvůli věku, ale hlavně kvůli mimču ![]()
Už máme za sebou celkem 2 spermiogramy s téměř stejným výsledkem… Na přirozené početí to prostě není
To bysme se mohli snažit do konce života
Nejlepší na tom je, že jsem vždycky argumentovala našim „to mám čekat do třiceti, až budeme v dnešní době neplodní?“ ![]()
@Damee Ahoj, nic si z toho nedělej. Mně je taky 25 a začínáme ivf. Neřeš věk, hlavně, že nám pomůžou ![]()
Taky je mi 25 a manželovi 26… Nepijeme, nekouříme, zdravě se stravujeme, sportujeme a ejhle už je to rok a měsíc a stále nic. My teda na žádných testech nebyli ani jeden. Chcem to nechat přírodě. po půl roku není ještě nic neobvyklého že se nezadařilo.. Tak přeji hodně štestí.
@Damee Nevím na jaké klinice jsi byla, že ti tam přišli všichni staří..mě naopak přišlo, že je tam spousta mladých lidí vždy v čekárně..jinak já šla do IVF ve 24 letech, teď mi bude 25 a za 12 dní mám termín porodu..podařilo se nám napodruhé..
kdybys chtěla cokoli vědět, tak se ptej… ![]()
Tak po pul roce bych na umele teda nesla… Nemas na co spechat. Je ti 25, spousta casu. Zkuste papat Macu a uzivejte si prirozene snazeni…
@jizvíková píše:
Ahoj
mam z IVF dvoojcata a muzu ti rict, pockala bych, rodila jsem v 29 letech a stejne je to brzo na ten zaprah, opravdu prisaham, jestli si chces o ivf povidat, klidne mi napis sz, nechci tu roztrubovat svoje pocity
Týjo, no přítel mě tlačí do dvou embrijek, ale při mým „štestí“ by se chytly obě a to bych asi skočila z okna
No teďka si si z toho dělám srandu a třeba budu nakonec ráda, že budeme jen 2 a bůhví jaký a budu je chtít obě
Nemyslím si, že je to o rození v kolika letech, spíš na psychice jedince ![]()
No teda koukám, že to fakt není nic jednoduchýho dočkat se dítěte…holky tak to vám teda držím pěstě..jinak @Damee v tom případě to chápu, tak hlavní je ten výsledek to aby jste se všechny dočkaly bříšek a uzlíčků
…jaké to tam je? Jestli se můžu takhle hloupě optat?
IVF ve 24 letech
manžel je teda o 10let starší. Blbě jsem si v CAR nikdy nepřipadala. Jsem ráda, že jsme se pro dítě rozhodli brzo, a tím pádem jsem nebyla při IVF tak ve stresu. Pořád jsem si říkala, že na pokusy mám 16 let
Já naštěstí žádný problém neměla, vajíčka vykvokala a díky bohu hned první ET se vyvedl ![]()
Mě je 25 a manželovi 31, dnes si jdu pro něj pro žádanku na spermiogram, a pokud dopadne dobře, tak začne mudra se stimulací hormony u mě. Dnes se konečně po 3 měsících dostavila MS, tak nevím jestli jí říct ať začneme hned. Protože ona mi řekla, že až po výsledcích toho spermiogramu, ale mě příjde zbytečné přijít o další měsíc… Mám velmi nepravidelnou MS + hypotyerózu + ne úplně dobrý hormonální profil… snažíme se přes rok. Co myslíte mám jí ukecat ať začneme hned nebo prostě měsíc vydržet…?
@Damee
Tak nám je s manželem oboum 23 a máme za sebou 1. pokus IVF. A mám stejné pocity jako ty - taky jsme vždycky v čekárně suvereně nejmladší, ale neřeším to. Nebudeme přece čekat několik let jenom z principu. Máme problém, který nám brání v přirozeném oplodnění, takže není na co čekat ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.