Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj,
tak jsme po více než ročním snažení navštívili CAR, výsledkem je problém na manželově straně. Já jsem v pořádku, věkově nám je 30 a muž 37.
Ovšem jeho výsledky na spermiogramu jsou tragické.
Koncentrace 4,9
Celkový Pohyb 46,3, progresivní 30
Podíl normálních spermií méně 0,5(patologie hlavičky).
Manžel je aktivní člověk, alkohol pije spíš méně, nekuřák, zdravě se stravujici, bez nadváhy.
Doktor řekl, že je pravděpodobnost oplodnění, ale pouze IVF, jiné metody by ani nezkoušel.
Máte někdo podobnou zkušenost s pozitivními výsledky? Já jsem z toho dost špatná, nečekala jsem až takovou tragédii.
Chápu, že je to u každého jiné, ale teď potřebuju slyšet nějaké pozitivní zprávy. Děkuji
@Ulrike ještě dneska at si koupi vitamíny, manzel mel Reproman napr. Pak at se manžel objedná k mudr. Zamecnikovi, mel by byt v Iscare v Praze. Před par lety manžel čekal 2 mesice na 1.konzultaci, stalo to asi 1500kc. Tam mu udela ultrazvuk koulicek a odebere krev. Pak budou komunikovat už jen po emailu. Manzel tenkrát bral 1 prášek denne po dobu 2 měsíců a pak se mu vše srovnalo, mel normální dobré výsledky. Pan doktor Zámečník byl navíc v Show Jana Krause, je to profik a i vtipný
Když se mu spermie takhle zlepší jako mému manzelovi, není pak duvod k ivf, můžete počít přirozeně, pokud je zakopaný pes jen u něho. Pokud byste šli do ivf, tak stejně do toho nechoďte bez dobrých spermio výsledků. Ani isci metoda (výběr těch něj spermii) nemusí pomoct k oplodnění, at z vas car zbytečně nedoji peníze. Přeji hodně štěstí.
@Ulrike Ahoj, byli jsme na tom podobně, manžel špatné hodnoty spermiogramu. Můj gynekolog tehdy říkal, že přirozené početí se u nás rovná zázraku, ale že na oplodnění stačí jedna dobrá spermie a v caru mají skvělé metody, aby ji našli.. Manžel začal brát vitamíny, ovšem IVF jsme se nevyhnuli. Abych to zkrátila..máme z něj doma už 1,5 letou holčičku a chystám se příští měsíc na ket. Z IVF máme ještě zmražené a vyšetřené embrya. Hlavu vzhůru, bez dětí nebudete.
Pomůžou vám. ![]()
Výsledky manžela nejsou tragické, přikládám SPG mého manžela - v den odběru vajíček a po “léčbě”. Já mám 32 (mám 8letého syna z bývalého vztahu), manžel 37 - také aktivní, sportuje, vyvážená a zdravá strava, nekuřák, teď už alkohol jen příležitostně, ale dříve hýřil
Nicméně hodně stresu - hlavně dříve v zaměstnání a vlivem těžké životní situace. Taky pravidelně chodil do sauny - to prý může mít taky špatný vliv na plodnost…
Po roce snažení jsme také zamířili do CAR, kde mu po 1. SPG sdělili, že je jim to líto, ale že je neplodný… Dr ale nic nevzdávala, nehnala nás hned do IVF a odeslala manžela k urologovi a andrologovi - v dalším SPG a v moči mu našli nějaké bakterie, takže dostal celkem troje ATB, aby přeléčili, ale SPG se nezlepšoval. Jinou příčinu se dopátrat nepodařilo, vše měl v normě, včetně testosteronu… A to přestal i pít kávu, cpal se vitamíny a nic SPG nezlepšilo, naopak měl výsledky ještě horší. ![]()
V CAR tedy navrhli zkusit IVF s ICSI, ale nedávali moc šancí. I když jsem byla od začátku proti takovému zásahu a doufala, že to půjde jinak, neměli jsme prý už jinou možnost, jak mít vlastní dítě. A světe div se, hned v prvním cyklu IVF jsme měli 12 oplodněných vajíček a z nich 5 embryií vhodných k transferu. Hned první transfer se uchytil, ale v 6tt skončil biochemickým těhotenstvím (po stimulaci a odběru vajíček jsem prodělala těžký OHSS s hospitalizací - přesto Dr transfer doporučila). Na druhý pokus jsme transferovali 2 zamražená embrya a za chvilku budou holčička a chlapeček na světě. ![]()
Takže i když jsme nakonec museli jít do IVF, jsem ráda, že nás hned nehnali a snažili se najít příčinu. Doporučuji se nenechat “odbýt” a pátrat, ty výsledky opravdu nejsou tak hrozné.
Přeji hodně štěstí a hlavně trpělivost. ![]()
@pomykalovak děkuji za pozitivní zkušenost. Když mi doktor četl výsledky, tak jsem chtěla brečet. Ale i dle slov doktora to nejspíš půjde. Jenom člověk teď vidí všechno cerne.
@Ulrike Tomu rozumím a chápu
Chlap z toho byl taky špatný a bál se, jestli vůbec bude moci mít své děti, pak ty výčitky, když mi píchal injekce, k tomu OHSS, ale stálo to vše za to. Dnes v CAR opravdu umí najít ty TOP spermie a dějí se zázraky. ![]()
@Ulrike androlog by mel najit pricinu. A vitaminy urcite hodnoty zlepsi. Neni to tak tragicke. Hlavne ze se hybou. Bohuzel jsou ale i jine parametry, ktere prirozene nebo iui vylucuji, treba aktivita akrozomu, fragmentave dna, takze tyto cisla nejsou vse. Zinek, selen, decko, magnesium, hodne pit.
Držím palce. My máme s mnohem horším spermiogramem jedno dítě po IVF. Takže nezoufejte
Druhé dítě se nám teď nedaří, ale ještě to nevzdavame. Bohužel u mého muže ani vyhlášený androlog Dr. Turčan příčinu nezjistil. Všechny krevní hodnoty mu hormony upravil do normálu, ale stále žádné zlepšení. Tudíž prý to může být nějakým nelecenym zánětem v minulosti, nemocí v dětství a tak podobně…
@Anonymní píše:
@Ulrike androlog by mel najit pricinu. A vitaminy urcite hodnoty zlepsi. Neni to tak tragicke. Hlavne ze se hybou. Bohuzel jsou ale i jine parametry, ktere prirozene nebo iui vylucuji, treba aktivita akrozomu, fragmentave dna, takze tyto cisla nejsou vse. Zinek, selen, decko, magnesium, hodne pit.
Děkuji za komentář, na Dr. Turcana jsem slyšela chválu všude možně. Vitamíny bereme oba dva dlouhodobě. Problém je, že manžel taky dlouhodobě (15 let) užívá antidepresiva a ty můžou mít negativní vliv na kvalitu spermií…
@Ulrike ahojky, u nás velice podobný scénář, manžel neměl verdikt neplodny ale aby se u nás zadarilo přirozeně je prej šance veliká stejně jako že nam na dům spadne letadlo. Postoupili jsme tedy cyklus IVF, že kterého nám vzešly 2 pětidenní embrya a jedno mi hned zavedli formou ET. Teď tu kolem mě litá 10ti měsíční cacora a světě div se, dnes jdu na kontrolu na gynekologii, protože se mi květnová menstruace nedorazila a na tehotenskem testu mám dvě čárky 🙈 😁 prostě život si vždycky cestu najde.. Před dvěma lety jsem si ani nedovedla představit, že někdy vůbec budeme mít dítě a teď máme nejspíš na cestě už druhé, doufám tedy 🙏 takže neves hlavu určitě 😊 žádná tragédie se nekoná a pomocí IVF máte hodně pravděpodobný úspěch protože lékaři vyberou z těch milionů jen těch pár zdravých spermií.. Horší je, když je problém u ženy
Dobrý den,
věřím, že Vám pomůže také odbornice z poradny pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku na eMiminu - stačí do poradny vložit dotaz.
Poradna je pro registrované uživatele zdarma, dotaz lze vložit i anonymně ![]()
Držím palce ![]()
Viki ![]()