Jáhly
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Jáhly
Ahoj holky!
Nemáte prosím některá zkušenost s jáhlama? Mám recept na bábovku z kuchařky od Momčilové a je tam psáno, že se mají jáhly pomlet. Nevím teda, na čem bych je pomlela, žádné takové " zařízení " doma nemáme. Co kdyby se daly celé? Pokud by jste některá věděla, napište. Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahoj Kakol,
moc mi chutna napr.jahlovy nakyp. Babovku jsem jeste nepekla, ale cele bych je urcite nedavala, myslim, ze by se do testa meli urcite pomlet, asi na mlynku na mak nebo na strohanku
nevim na cem by to slo nejlip. Ale cely je tam urcite nedavej, abys to pak nemusela vyhazovat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nechceš sem ten recept písnout?
celé bych taky asi nedala. Napadá mě: pomlít v mlýnku na mák, nebo rozdrtit v moždíři, anebo dát jáhly instantní, takovou tu kaši ze zdravé výživy…
K.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Recept je tady.
150g syrových jáhel, 350g polohrubé mouky, 50g sojové mouky hladké plnotučné, 100g přírodního cukru, 1 vejce, 100g oleje, 50g rozinek, 150 až 200ml mléka nebo vody, 1 sáček vanil.cukru a 1 sáček prášku do pečiva.
Jáhly jemně umeleme na mixéru. V míse zalijeme jáhly a sojovou mouku vodou nebo mlékem a necháme asi 1/2 hodiny bobtnat. Pak zašleháme vejce, přidáme cukr a vanil.cukr a spolu se zbytkem tekutiny postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Lehce vmícháme spařené rozinky. Pečeme ve vymazané a moukou vysypané bábovkové formě asi 45 minut při 155-165st.
Tak ten mixér teda risknu. Předtím jsem to buď přehlídla a nebo se mi to zdálo divné. Jdu na to ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak pak pisni vysledek a jak vam to chutnalo ,jo??? hodne zdaru ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kakol, možná by byl lepší ten tyčový mixer - pokud máš.
Pak dej vědět, jaká to byla mňamka!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj!
My děláme jahelnou (příp. kombinovanou) kaši a meleme to na starým kafemlejnku, v tý knize Polévky a kašičky (nebo tak nějak) to i sama navrhuje, ale prý pomlít dvakrát. Mám pocit, že je to skoro jedno, stejně je to taková hrubá krupice, ale nám to stačí. Pekla jsem z toho a z bramborovýho škrobu i „dort“, ale trochu to tam křupalo, takže mi babička doporučila příště předem namočit. Možná by to šlo i celých jahel, ale uvařených, a pak by to víc připomínalo ten zmiňovaný (výborný) nákyp. Tak to jsou naše zkušenosti.
Jáhlám-jáhlům zdar!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jo, určitě napíšu. v mixeru už to mám a jen se to tam víří a zdá se mi, že to nic nebere, no uvidíme… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak buchta je upečená a chutná. Malý si hned na večeři dal. K receptu jen tolik-přilévala jsem mléko, neboť těsto bylo hodně tuhé a nešlo by ani umíchat. Tak nevím, kde byla chyba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, prosím o radu.Doma mám už dlouho jáhly a jsou v podstatě netknutý. Udělala jsem je tak 3× podle návodu a nikdy to nedopadlo dobře. Byly rozvařený a nedobrý. Je teda pravda, že jsem jáhly nikdy před tím nejedla, takže nevím jak mají chutnat. Dneska bych z nich chtěla udělat polévku. Na netu jsem našla recept, kde se píše že se jáhly mají jen propláchnout a přidat k zelenině. Děláte to taky tak? Protože já mám na sáčku napsaný, že se mají proprat v horké vodě, nechat osušit a potom je až na sucho opražit a zalít vodou. Kdykoliv jsem tenhle postup udělala letělo to stejně do koše. Tak se chci zeptat jestli někdo nevíte, zda když ty jáhly do polévky jen propláchla a pak jen přisypala jestli budou konečně dobrý. Popřípadě budu ráda za Váš postup když děláte jáhly. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já jáhly jenom pořádně properu ve vlažné vodě a pak je dám vařit. Na 1 hrnek jáhel dávám 2 hrnky vody. Nikdy se mi nerozvařily a byly vždy chutné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Agi20 já dělám jen jahelník a jáhly do něj vždycky několikrát spařím vroucí vodou a jsou dobré… když nejsou čerstvé, tak mohou bez spaření být nahořklé…
takže já si je dám do misky, zaliju vroucí vodou, přesypu do cedníku, propláchnu studenou - a zopakuju to tak 3-5× (podle toho, jak staré jsou jáhly a jak se mi chce
)… on ten jahelník zabere docela dost času, takže radši spařuju víckrát, aby to nebylo hořké a dalo se to jíst ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit