Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To je zase milující macecha, nevlastní dcera jí bude chmatat na novorozence
jestli máš strach z černého kašle, tak nech ve třetím trimestru naockovat sebe. Jinak pro zdravotní stav je velmi důležitá psychika. Já z toho důvodu žádné nemocné děti doma nikdy neizoluji, ani malé ani velké, a žádná katastrofa se nekoná. A trochu na sobě zapracuj, nebo přijde peklo s nevlastní dcerou, za které ona ale nebude moct.
@Hibou
Ehm, nevim, z čeho si troufáš dovozovat, že jsem “milující macecha”. S nevlastní dcerkou mám hezký vztah, mám ji moc ráda a ona mě taky, chovám se k ní líp a věnuji se jí víc než vlastní matka. Jediné, co tu řeším, je strach o novorozence. Tak se prosím uklidni a zapracuj na sobě sama, je strašně lehké někoho hned onálepkovat ![]()
@anavi13 píše: Více
To předpokládám, že si zakladatelka osefovala. Řeší jen nákazu od dcery.
@Anonymní píše: Vícetak když máš k dceři super vztah, tak to ber jak to je. Občas prostě může nakazit miminko. Tak to u více dětí je.
@anavi13 píše: Více
Nezakládala jsem tuto diskuzi, aby se zde řešilo očkování proti černému kašli, i když nepochybuji, že je zde plno “odbornic”..:)
@Anonymní píše: Více
No tak ono to souvisí. Jestli se bojíš onemocnění, které dcera dotáhne ze školy tak to musíš řešit i u sebe a nejbližší rodiny. Dost toho totiž třeba i dotáhl můj manžel z práce. Ono to takto opravdu hodně působí, že nevlastní dceru moc nemusíš. Jestli je to naopak, tak super. Ale aby jste měli dál hezký vztah tak ji musíš přijmout i s tím, že občas nějaké onemocnění dotáhne.
@anavi13
Však to taky u sebe i nejbližší rodiny řeším, jenže rozdíl je v tom, že s rodinou mohu první týdny/ měsíce návštěvy omezit, s dcerkou manžela ne.
Ptala jsem se jen na zkušenosti, jak to mají ženy doma s více sourozenci, jestli novorozeně od ostatních dětí trochu více izolují, protože ať se nám to líbí nebo ne, ty školy a školky jsou “morová doupata”.
To, že jsem tu zmínila, že je dcerka nevlastní, tu vede k nesmyslným konstrukcím, že ji nemám ráda. Vlastní děti zatím nemám, tak se ty mé obavy možná jeví trochu “nemateřské”, ale to nic nevypovídá o tom, jaký spolu máme jinak vztah.
Z většiny příspěvku jsem pochopila, že to matky s více dětma doma moc neřešily, krom hygieny rukou. A to mi stačí, abych si udělala obrázek. Tím bych to prosím uzavřela.
@Anonymní píše: Více
Jedna věc jsou nemoci. A ta druhá věc je krásný vztah mezi sourozenci. To je něco, co může být na celý život. My jsme zcela upřímně sázeli na ten vztah, nemoci jsem neřešila vůbec, protože mi přišlo, že to prostě nejde bez toho, aby někdo zůstal někde odstrčený ve chvíli, kdy je mu nejhůř. Takže miminka byla uprostřed všech bacilů od malička. Ležela ve stejné posteli s marodem, protože jsem tam ležela také. Mimino jsem kojila, marodovi u toho četla knížku. V domácnosti s více dětmi se bezinfekční prostředí zajistit nedá, pokud neodjedeš někam na chatu bez rodiny. Zkus si s tím nelámat hlavu. Někdy to naše nastavení, že chceme pro své děti to nejlepší na světě, stojí proti tomu, co je dobré pro ostatní.
Já jsem si s narozením dalšího miminka vždycky ty starší děti o něco víc „přitáhla“ k sobě. Aby si byly jisté svým místem v rodině a mou láskou. Vyplatilo se mi to tisíckrát. A hlavně - vyplatilo se to těm menším dětem. Protože mají starší sourozence, co je milují a nedají na ně dopustit.
@Masina
To je hezky napsané..:)
V mém případě jsem to tedy spíš myslela tak, že bych se více separovala já s miminkem, dcerce by se věnoval samozřejmě manžel a odstrčená by nebyla. Každopádně je fakt, že v domě s více dětmi se bezinfekční prostředí vytvořit nedá a chce to spíš asi myslet pozitivně a neděsit se dopředu..