Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, to je teda dobrá otázka
Já malou nenechávám špinavou ani minutu. Ušpiní se, jdu jí okamžitě převléknout. Já to ale asi zase přeháním, protože mi vadí i trošičku špinavý bryndák… Takže měním po každém jídle ![]()
U prvního jsem to dělala taky tak. Furt převlíkala a utírala…
U druhého neřeším menší nečistotu.Na převlíkání není tolik času ( apk na to praní, žehlení…) A zjištuji, že v mém okolí to je stejné
.
Mimochodem, nesnesla jsem kdejaký drobek na kočáru. Teď jsem ráda, že dítě cosi pozře za jízdy a já doma ušetřím čas vysedáváním u krmící židle ![]()
Tak já spíš podle situace, když jsme doma a trochu se mi zabryndá, tak to jenom utřu a když to neni ani vidět, tak to nechám. když je a prostě je toho víc a nebo mokré tak to převleču. Když jsme někde venku, u lékaře, na návštěvě, tak to ihned, taky nemám ráda zašpiněné děti- na hřišti je něco jiného na písku..Je pravda, že bych zablácené boty asi nesnesla. Když přijdem z venku pokaždé se snažím je očistit na druhý den…
hmm a mimochodem taky jsem si říkala, každý den nové tričko, pančušky, když nejsou vyloženě umatlané????Nakonec dávám každý den nové oblečení, ale jak které body, trička jo, mikiny, tepláky, podle zamatlání ![]()
Vzhledem k tomu, že mám abnormálního čuníka, tak převlíkám docela často, 2-3 bodyčka denně není problém. Kaluže, bláto, to je její. Když se náhodou stane, že je čistá, dám oblečení i druhý den, ale obvykle hned po snídani už to není pravda. Snaží se jíst sama, podle toho vypadá. Omlouvá mě, že je už třetí dítě, s každým dalším se to zhoršuje ![]()
My jak podle situace
Například když se v zimě poleje vodou tak hned, když se poleje v létě tak to na něm uschne…
Pokud to není něco na co by šly vosy. Jinak poslední dobou měním oběma tak každé 2 dny, cca… Tomu menšímu častěji, protože jaksi expertujeme s tím že v nestřeženém okamžiku chytí misku a pak si ručkama opatlá tepláky. Nebo si začne do té špinavé pusy strkat ponožky…
Tilko, triko, ponozky - kazdej den cisty, ale misto bryndaku davam kolem krku plinku, takze si pri jidle maximalne obcas zmacha rukavy, navic ho krmim, pac jinak by se asi jidlem ani neobtezoval a hned vsechno nakydal na zem. Mikina, kalhoty, teplaky - podle zakydani, nastesti venku se moc jeste nezasvini, pac i se steblem travy na ruce ke me chodi a chce utrit a na travnik nerad. ja bych potrebovala spis na kazdej den novej koberec ![]()
Tak já nechávám - pokud to není vyloženě mokré nebo se něčím nezlije od hlavy až k patě, ale třeba si namočí rukáv do jogurtu, upadne mu na triko kousek něčeho, tak nepřevlékám. To bych taky nedělala nic jiného, než převlékala, prala…
Mohla bych to dělat i 10× denně
Když se podaří a triko je čisté i další den (např. ho měl ještě pod jiným trikem), klidně dám znovu, jeho čas přijde beztak velmi brzy
Co ej špinavé, jde večer do prádla. Když jdeme ven mezi lidi (ne na zahradu), převlékám do čistého, ušpiněné po návratu vracím pouze v případě drobných skvrnek
![]()
Teda mám o něco menšího bobka, ale mám to podobně jako Anqua …tj.když při krmení někdeněco ukápne, tak otřu a nechám, pakliže to není hodně a nelepí, aby s tím něco nezamazal. Když jdeme ven, převléknu do čistého, pak ušpiněné už teda nevracím a i když nikam nejdeme, večer ušpiněné letí do prádla. Spodní čistou vrstvu nechávám na další den. Bryndák máme na jeden den ![]()
Ahoj, tak ja jsem asi enormni exot, převlekam, když je špinavej. Naučila jsem se, že při krmeni přesnídávkou nebo kaší nebo mrkví tak je jen v pleně a nahý takže maximalne to odnese moje triko nebo plena kterou ma místo bryndaku, je to praktičtější než prát všechny oblečky a navíc mrkev z bileho tricka jde hodne spatne… ![]()
Moje dite asi tak 10× denne blije a behem jidla plive porce kase na stul a rozmatlava rucickama, nozickama zase prolejza svoje blinky, takze pouziju za den asi tak 6 bryndaku a vecer jde vsechno do pradla. Kdybych mela udrzovat cistotu, tak prevlikam nejmin 5× denne. Tolik obleceni nemam.
Já myslím, že s jedním děckem to jde, dělala jsem to taky. Jakmile byla někde mini skvrnka, okamžitě jsem oblečení měnila. Když byla starší dcera mimino a jen ležela, převlékala jsem ji denně celou, ačkoliv neměla jak se umazat.
Se dvěma dětmi je to o něčem jiném, aledpoň u nás. Samozřejmě jako čuňata nechodí - ale dvě sněhobélé princezničky prostě udržet nejde, alespoň mě ne.
Když byl David miminko, tak jako správná aktivka jsem převlékala kvůli každému drobku a ublinknutí (měla jsem hafo oblečení, takže co tak vzpomínám, tak nebyl problém u každého přebalování) Jak šel čas, tak jsem zvolila systém jednoho oblečení na doma (tričko, tepláčky, ponožky) a jednoho na ven (lepší kalhoty, lepší tričko…), tím se vyhnu skvrnám od jídla na venkovním a na domácím na to peču pokud není vidět, že je to vyloženě zapatlané. Na venkovním zase třeba moc neřeším kolena od písku, protože to bych měnila kalhoty každý den, takže venkovní i vnitřní obléčo měním tak 2× - 3× týdně podle míry špinavosti.
Na druhé mám opět hafo oblečení na miminko, na pozdější věk už nikoliv, ovšem celkově mám o poznání méně energie a motivace k převlékání, takže doufám, že nebudu mít moc blicí dítě, protože jinak bude asi furt obalený plenou ![]()
TAky stejně jako angua - až tolik to nehrotím, občas je jak čuňátko, ale to bych nedělala nic jiného. Teď leze a chodily jsme ven na písek a do trávy, tak měla jedny tepláky třeba 3 dny vyloženě na tohle.
Jinak bryndák používám igelitovej s „korýtkem“ jak tomu říkám já a je super, jen otřu a jednou za čas vyperu a odmočím. ![]()
Mám asi blbý dotaz, ale jak často přeslékáte svoje děti - myslím rok a víc.. Denně i když nemají vyloženě pokapané oblečení,umazané a nebo i několik dní necháte tričko mikinu?? Nedávno jsme se bavily s kamarádkou o tom a řekla mi, že až přeháním čistotu - prostě když se malý ušpiní, zalije něčím, nebo umastí, tak prostě jdu a to tričko mu vyměním. Ona nechá dítě celý den v tom samém ušpiněném. Když vidím ty špinavé tepláky nebo tričko v dopoledne a to samé například ve 16 hodin odpoledne, tak mám nervy. Nemluvě o zablácených botičkách když je léto a bláto neni..