Ve 3 letech dítě nemluví

anonymníanonymní
2.5.10 19:06

Ve 3 letech dítě nemluví

ahoj, můj syn kterému bude za měsíc 3 roky, ještě nemluví… znám několik jeho vrstevníků a ti už krásně říkají básničku atd… ale můj syn, prostě opakuje, ale není mu rozumět, resp. já mu rozumím, protože jsem s ním pořád, ale jiní lidé mu nerozumí. Neřekne větu. Nevím proč ? A mám s ním začít chodit k logopedovi, nebo to mám nechat být, však on se rozmluví ?? Díky za rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8297
2.5.10 19:13

Ve 3letech je myslim preventivka u detske, tak bych se zeptala ji. Projde ji rukama spousta deti, ruznych, tak by mela mit odhad.

Dostane se hodne do detskeho kolektivu? Zkusila bych ten, s detma se urcite bude chtit domluvit, tak se bude vic snazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
2.5.10 19:16

Ahoj, přesně ten samý problém jsem řešila nedávno. Dceři budou 3 roky v červnu a mluví hodně, ale nesrozumitelně. Vštšinou používá jen jednoslovné výrazy, souvislou větu dá dohromady jen výjimečně. Např. větu „To jsou tátovy klíče od auta“ řekne stylem „klíče - auto - tatínek“ (samozřejmě si to řekně po svém - kíše - auto - tatíjek). Já jí rozumím, protože jsem s ní furt, ale ostatní s tím mají problém. U logopeda jsme nebyly, počkám, jestli nás tam nepošle v červnu dr., až půjdeme na preventivku. Stejně bysme tam totiž potřebovali doporučení od pediatra. Říkám si, že se snad rozmluví sama, můj brácha do tří let nemluvil téměř vůbec a pak sám začal a mamka s ním nikam ne logo nechodila. Nechám to na dětském doktorovi, ať to sám posoudí, určitě má podobných případů víc a bude vědět, co a jak. A půjde ti syn do školky? Říká se, že se spousta dětí naučí mluvit tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
2.5.10 19:34

Znám ze svého okolí několik maminek, které se tímhle problémem u svých dětí vůbec nezabývají a tvrdí, že „já taky začala mluvit pozdě, do školy to dožene“… Musím přiznat, že tento přístup moc nechápu - stejně jako má motorický vývoj určité orientační mezníky, tak je má i vývoj řeči… a i když je samozřejmě každé dítě jiné, odchyluje-li se od nich některé výrazněji, mělo by se to přinejmenším konzultovat s odborníkem… Může to být naprosto normální nebo taky nemusí…
Takže zakladatelko, já bych to určitě řešila na tříleté prohlídce s doktorkou a rozhodně bych se nenechala odbýt častou hláškou „některé děti začínají později“ …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
2.5.10 19:49

Bohunko, myslím že jsme v podobné diskusi probírali ten spouštěcí podnět, něco jako Einstein a horká polívka, že ano?

Mě by ale fakt zajímalo, co se v takovém malém žížovi vlastně pohne, že pocítí potřebu mluvit…

Příspěvek upraven 02.05.10 v 19:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lascala
2.5.10 19:50

Můj brácha začal mluvit až ve 4 letech.. do té doby si jen zpíval. Držím palce, ať to brzy dožene :palec:

• Citovat
  • Upravit
4498
2.5.10 20:10

Ahoj,máme stejný problém - dcera nemluví, teprve před 2měsíci začala trochu opakovat, jinak měla jen několi svých výrazů a ostatní mluvila v citoslovcích (př. auto „tuta“, jet „dua“, kráva „bua“ atd.) Věk 3r4m. :roll: Jsme objednaní k logopedovi - teď začala několi slov opakovat, ale rozhodně nedá dohromady větu - max. 2 slova, ale neskoňuje. Neřekne ani své jméno :roll: Kolektiv by ji určitě prospěl, ale již druhým rokem nás opět do školky nevzali, známé s dětmi nemáme :nevim:
Informovala jsem se na logopedii, pokud dítě do 3let nemluví, je třeba to již řešit - 3 roky jsou pro ně hranice :wink:

Příspěvek upraven 02.05.10 v 20:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
2.5.10 20:14

Juro, vidíš, to je fakt :lol:
Víš, když se žížovi jenom nechce, je to fajn - horší je, když by třeba chtěl a něco mu v tom brání… rodiče nechávají „volný průběh“ a ono to třeba má nějakou objektivní příčinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
2.5.10 20:37

Adámek taky pořád ještě nemluví, dokonce ani neopakuje vůbec nic. Umí jen pár citoslovců a teď jsme slavili velký úspěch když začal říkat máma a táta. Mluvila jsem s logopedkou která mi doporučila počkat do tříleté prohlídky u pediatra a pokud do té doby nezačne, tak rozhodně přijít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
2.5.10 20:43

Maty taky nemluví,má svojí řeč nebo ukáže co potřebuje,ale třeba pozná všechny barvy,všechny značky aut(to je zajímavé že to říká) ale normální slova jdou mimo něj.

Dr řekla že k odborníkům posílá až ve fázi kdy dítě spolupracuje :lol:
já to nijak neřeším,denně mu aspon 2 hodky čtu.Spíš mi vadí matky na hřišti který se měj ptaj-a proč jako nemluví :roll: :evil: .Vždycky nevim co jim na to jako mám říct :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
2.5.10 20:50

Kamčo prď na ně…taky to tak dělám. Co jim člověk může odpovědět na tak blbou otázku? :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
2.5.10 21:01

To mi připomíná mou tehdy dvouletou dceru - auto bylo brrrrr, takže malé autíčko bylo mňňň brrrr a velké auto uáááá brrrrr.. :mrgreen: :mrgreen:
Ale také začla pozdě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5394
2.5.10 21:03

Petrucho, souhlasím, může mě vytočit, když někdo srovnává mé dítko s jejím :pocitac: . Našemu je teprve patnáct měsíců, takže k vám moc nepasuju, ale některé kamarádky - maminky mají dítka co nechtějí mluvit. Do tří let bych to nechala, ale pokud by se nic nezměnilo, chtěla bych zajít k odborníkovi…pro klid.
Asi takhle, švagrová má postiženou holčičku, vše bylo ok, jen nemluvila. Ale prosím vás nelekejte se, pokud dítko, rozumí, reaguje, ukazuje, zapojuje se do her, prostě vnímá, není nic špatně. To ona nedělala, jen to v té době nikdo neřešil, je to jedenáct let zpátky. A na druhou stránku, kamarákda když byla malá, nepromluvila skoro vůbec do čtyř let. Je to extrém, ale dnes je úplně normální člověk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4498
2.5.10 21:18

NO to srovnávání není příjemné , ony často i vrstevníci na dceru koukají už divně, když na ně nereaguje nebo jenom těmi citoslovci. O to hůř, že je poměrně velká na svůj věk a vypadá i o rok starší :-( ---tak je to u nás takový kontrast :-x

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5394
2.5.10 21:23

Korena, jak jsem psala, nám je patnáct měsíců, ale malej vypadá jak adept do školky :-P . Je velikej a působí fakt jako starší. Mezi staršími, menšími dítky působí „zaostale“ i když na to, co oni umí nemá ještě schopnosti ani věk…neřešit, neřešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí