Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máme stejný problém
Dceři budou 3 za měsíc a jen tak stěží řekne pár slov, ale taky nesklonuje a neřekne svoje jméno. Opakuje skoro vše, ale nikdy to nepoužije. Do školky nás sice vzaly, ale myslím že tam bude mít velké problémy mezi dětmi, které mluví krásně a ona nic
tak trochu doufám, že tam se rozpovídá. Ted jdeme na 3letou prohlídku k naší p. doktorce takže si myslím, že nás taky někam pošle, protože tady čtu že 3 roky jsou už hranice…tak držím palce Vám ale i nám at to dobře dopadne ![]()
Ahojky, měli jsme stejný problém. Syn měl 3 roky a jediný co uměl říct bylo máma a bába.
Doktorka nás poslala na EEG tam mu zjistili slabší epileptickou aktivitu, takže nástup do nemocnice na týden, dělali magnet. rezonanci atd.
Závěr - vývojová disfázie - prostě opoždění v řeči. Syn se narodil předčasně /31 tt./ takže asi i to má do sebe něco..
Ted má 4,5 roku, už rok chodíme na logopedii a výsledek je vidět, ještě nemluví plynule, ale už mu člověk rozumí, aji sestaví větu, učí se nová slovíčka, pořád se ptá „co to je“ až mě z toho bolí hlava ![]()
přeju mnoho štěstí!
Nám všechny vyšetření dopadli dobře. Syn má opožděný vývoj řeči, ale myslím, že se to ve školce srovná. Už konečně začal víc žvatlat, takže se s ním líp domluvíme. ![]()
Dobrý den, mám 3 letého syna a máme to samé. Syn je narozen v červnu. Říká pouze mami, tati auto tutu, babi, dědí a tak různě. Samozdřejmě pak povídá svojí řečí. Byla jsme u dětské doktorky a ta nás poslala na ušní a na logopedii. Paní doktorka na logopedii říkala, že je náš syn tak chytrý, že on sám nemá potřebu nám cokoliv říkat on prostě jde a udělá si to sám. Bylo nám vysvětleno, že jakmile nastoupí do školky rozmluví se.Do školky jsme nastoupily dnes poprvé a mám z toho divný pocit. Je mi to všechno tak líto, nemám pocit, že jsem-jsme něco zanedbaly, mluvíme sním, kreslíme, prohlížíme a stále nic. Děláme pořád dokola to samé. Každý nás ujišťuje, že to bude dobré. Nemocný není máme za sebou i neurologické vyšetření. Opravdu nevím kde je chyba moc mě to mrzí a dávám si to hodně za vinu. S pozdravem Hříbalová Kladno
Taky jsem si říkala, jestli jsem něco nezanedbala. Taky jsme nastoupili do školky tak uvidíme, jestli se rozmluví. Začal mít svůj slovník a různé věci jmenuje po svém. Teď nastal problém ve školce. Nechce spolupracovat s učitelkou, nejradši by si jen hrál a jel si po svým. Ale je tam teprve krátce, třeba se to změní. Hlavně si přeju, aby se tam rozmluvil a nevztekal se, když něco nechce dělat.
Dobrý den. ANO my to máme to samé. Ve školce je teprv pátý den a paní učitelka říkala, že je svůj. Bodeť né! Když nemluví tak si vše udělá tak jak on potřebuje, vyhraje si sám a nejradši by p. učitelku jen a jen pro sebe. Dnes nám, ale řekla, že je to zase lepší. Snaží se a mluví, ale po svém. Umí říct ahoj, naschle, diky, bobišik-bobeček. No říkaly, že se to do měsíce srovná. Musí si zvyknout na nové prostředí, na děti a na p. učitelky. Od toho ty učitelky tam jsou. Chodí do školky se 4let. dětmi. On je tam nejmladší. Musím říct, že první den jsem to obrečela! Ale né z toho, že budu bez něj, ale jak to zvládne. Aby se mu děti nesmáli atd. Víte nejhorší na tom všem je, že jsem zdravotník a vše jsem s manželem hned konzultovala s lékaři a dět. lékařkou. Chodíme na logopedii. Všichni nám říkají, že se rozmluví a pak nás bude bolet hlava.
ale mám pořád pocit, že jsem neudělala VŠE!!! v práci děláme maximum pro záchranu života a já mám stále a stále dojem, že pro své dítě nedělám vše, že jsem udělala někde chybu. Já doufám, že všem co toto mají za sebou a prožívají to stejné tak jak my, že se brzo vše urovná a brzo hodně brzo nás opravdu z našich miláčků opravdu ta hlava bolet bude až se jednou pořádně rozmluví.
Musíme to brát tak jak to je, pořád si ale říkám NEMLUVÍ je svůj ale je ZDRÁV!!! Děkuji a držím Vám všem palce ve školce a pevné nervy.
Děkuji s pozdravem Hříbalová Kladno
Tak jsem dneska mluvila s paní učitelkou a ta říkala, že pokud se Tomášek nerozmluví do konce října, pošle nás do pedagogicko-psychologické poradny aby se zjistilo, jestli jde jen o poruchu řeči nebo i o něco jiného. Ptala jsem se, jestli si hraje s dětma a zapojuje se. To prý ano. Tak jsem zvědavá jak to dopadne. I když jsem počítala, že nám něco takovýho řekne, docela mě to rozhodilo a pořád na to musím myslet. Hned jak mi to řekla mě ale synek potěšil, sám si nazul a zapnul boty, s čímž jsem mu do teď pomáhala já a myslela si, že to neumí.
Dobrý den. Ničeho se nebojte. Vše bude dobré. Nás dnes taky pochválila p. učitelka a sama říkala, že je trochu znát, že se zlepšuje. Nevím odkud pocházíte, ale na Kladně je výborná logopedka a ta se zaměřuje i na neurologii. Tu Pedagogicko- psychologickou poradnu Vám schvaluji.Tam Vám řeknou co se děje nebo neděje. My jsme tam měli jít také, ale zatím nám udělali jen neurologické vyšetření. A vše bez známek větší poruchy. Náš Štěpán je dost živelný a neposedný. Je to s ním na jednu stranu těžké
je po mě. Opravdu vím jak Vám musí být já to zažívám taky vždy, když jdu pro Štěpku do školky tak se děsím co mi řeknou. Ale pořád věřím a hlavně jemu! Myslím si, že ta poradna je moc dobrý nápad a já přemýšlím, že se domluvím s lékařkou ať nás tam raději pošle taky. Teď v pátek jdeme na logopedii další sezení tak uvidíme. Držím Vám palečky a Tomáškovi taky. S pozdravem Jana
Děkuju za uklidnění. Když jsem doma sama, tak to na mě docela padá.
navíc čekáme druhý, takže to asi i víc prožívám. Na pedagogicko-psychologickým jsme už jednou byli a tam nám řekli, že je všechno v pořádku. snad to bude dobrý i teď. Uklidňuju se tím, že chodí do školky jen týden a už za tu chvíli vidím pokroky. Jsme z Litoměřicka a místními doktory nemám moc zkušeností, takže nemůžu srovnávat. Nám řekli na logopedii až od 4 let.
@Jana Hříbalová píše:
Dobrý den. Ničeho se nebojte. Vše bude dobré. Nás dnes taky pochválila p. učitelka a sama říkala, že je trochu znát, že se zlepšuje. Nevím odkud pocházíte, ale na Kladně je výborná logopedka a ta se zaměřuje i na neurologii. Tu Pedagogicko- psychologickou poradnu Vám schvaluji.Tam Vám řeknou co se děje nebo neděje. My jsme tam měli jít také, ale zatím nám udělali jen neurologické vyšetření. A vše bez známek větší poruchy. Náš Štěpán je dost živelný a neposedný. Je to s ním na jednu stranu těžkéje po mě. Opravdu vím jak Vám musí být já to zažívám taky vždy, když jdu pro Štěpku do školky tak se děsím co mi řeknou. Ale pořád věřím a hlavně jemu! Myslím si, že ta poradna je moc dobrý nápad a já přemýšlím, že se domluvím s lékařkou ať nás tam raději pošle taky. Teď v pátek jdeme na logopedii další sezení tak uvidíme. Držím Vám palečky a Tomáškovi taky. S pozdravem Jana
Jano, mohla byste mi, prosím napsat jméno té logopedky? Nejspíš nás také docházení na logo nemine ![]()
Trosku prispejo do diskuze. Syn ma 28mesicu a moc nemluvi…jen tata baba dede mama dej koko atd. Vsechny zvirata jsou u nej cici. Nase dr.nas poslala na neurologii tam nam dr. rekla ze je mirne hyperaktivni dite a ze by nic vic neresila. Kdyz jsrm se zeptala jestli mu mam zaridit nakou soukromou predskolicku tal ze ee ze v kolektivu nehtel byt a byl deti. No blbost ma deti rad kdyz chodi na hriste milujeje.
Vcera jsem byla u logopedky s nim a ta rekla ze bezpodminecne nejpozdeji ve 3 do skolky. A ze ma opozdeny vyvoj reci a muze to byt nasledek porodu kdy vyvolavany porod skoncil akutn cisarek a jeho apgar skore bylo 4-6-10…dalsi veci ze tim ze je mirne hyperaktivni neudrzi pozornpst takze musime trenovat pozornost. A k tomu ma 10esicni sestricku po ktere opakuje. Rikala mi lepsi prijit l brzy nez kdyz prijdou maminky s 5-6letym ditetem protoze nemluvi. Mame za ukol trenovat pozornost, odbourat mu kdyz neco chce tak si ukaze a udela emmemmm. Tak aby zkusil rict co chce ikdyz skomolene mame mu dat navyber trrba ze dvou veci at si rekne nebo vne treba hces chleba nebo rohlik. A uvidime…kazdopadne cekat a rikat si on se rozmluvi je opravdu nanoc…
Proto jsem s ním před půl rokem, po 3 leté prohlídce, oběhala všechny doktory. Přitom mi pediatrička říkala, že má do 4 let čas. Prostě mi to nedalo, bála jsem se, že bych mohla něco zanedbat a to jsem nechtěla.
Holky, chtěla bych vás podpořit. Můj synek taky do 3 let nemluvil, měl je v dubnu. V červnu už mi to nedalo, tak jsme zašli k logopedce. Po dvou návštěvách začal dělat pokroky. Potom přišly dva měsíce prázdnin a lepšení neustávalo. Teď nastoupil do školky a domluví se. Řekne si o pití, že chce na záchod atd… Začal spojovat konečně slova a opravdu je tam pokrok znát. Navíc mají ve školce jednou týdně logopedické cvičení. Držím vám pěsti ![]()
To logopedické cvičení je opravdu výhoda. U nás ve školce s nima zase ředitelka, která je zároveň i učitelkou, trénuje úkoly, který na logopedii dostanou. Asi si obvolám další logopedy a zajdu tam s ním taky. Snad se bude soustředit. Kamarádka říkala, že mám brát paní ředitelku s rezervou, protože je ze starý školy a má ráda, když ty děti dělají jen to, co chce ona, a pokud trochu vybočujou z řady, hned si na ně ztěžuje. Důležitý pro mě je, že já osobně u syna za ten týden pokrok vidím. Ať už v obouvání, ve žvatlání nebo ve stavění puzzlí. Když jsem mu o prázdninách řekla, aby si umyl ruce, tak nechtěl, snažil se z toho vykroutit, ale teď jde bez problému. Zdá se mi víc samostatnější, dokonce si po sobě konečně i uklízí.
Kdyby mluvil, ničím by se podle mě od svých vrstevníků nelišil.
Ahoj, mému synovi jsou tři roky a dva měsíce a nemluví. občas řekne jenom nějaký slovo, ale to je všechno. Jinak všemu rozumí, umí sám jíst, chodí na záchod, hraje si s čím má zrovna náladu, staví puzzle a nemá problémy se soustředěním, paměť má taky dobrou. Jenom prostě nechce mluvit. Byli jsme na vyšetření na foniatrii, sluch má v pořádku. Spolupracovat ale nechtěl, neukazoval obrázky, který jinak zná… Prostě nespolupracuje s žádným doktorem, protože z nich má strach. Jenom u nich brečí a vzteká se, protože tam nechce být. Teď před sebou máme neurologické vyšetření a vyšetření na pedagogicko-psychologickým.. Už teď mám strach z toho, že malej opět nebude spolupracovat. Doktorka z foniatrie má podezření na autismus, ale jsem si jistá, že to autismus nebude. Navíc mluvení bývá dědičné a můj muž začal mluvit až ve čtyřech letech. Radím všem, aby nic nezanedbali a začali nemluvení řešit, i když z toho budete mít strach jako já a nebude vám z toho moc dobře. Co bysme pro ty broučky ale neudělali, že.