Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, máme 11měsíčního chlapečka.. Chtěla jsem se zeptat, jak to máte doma s televizí, když jsme doma, jede téměř celý den, převážně pouštím pohádky, je pravda, že jsou chvilky, kdy na ni malej civí, ale taky si třeba 2 hoďky hraje a ani si jí nevšimne. Beru ji spíš jako takovou kulisu - jsem trošku závislák
. Taky občas pouštím jen céda s pohádkama nebo písničkama, ale telka vede.. zajímá mě váš názor, díky ![]()
Ahojík…
mates ráno kouká chvílema na Disney Chanel na Playhouse..nebo jak se to píše…
Ale jinak on nevydrží koukat…
Ale když byl nemocný,tak jsme spolu leželi a koukali na krtečka…a u toho vždy usnul.
nechci mít dítko TV maniaka,ale zase myslím,že chvilka koukání na pohádku nevadí
a až bude větší,ráda si sobotní ráno přispím,když bude koukat na pohádky ![]()
Já televizi nesnáším, vůbec jí nepouštím. Ale chápu tě, jsem zase závislák na internetu. Jinak je ale trochu alibistické pouštět pohádky. Můj kluk o víkendu s tátou civí stejně i na přenos z poslanecké sněmovny.
Sama jsem pustila klukovi televizi 2× - 1× když mu rostly zuby, vůbec nechtěl kojit, tak jsem musela mít chvíli klid na odstříkání. Pak ještě jenou při průjmu byl zas ochotný jíst, když čučel na bednu a v samém údivu zapoměl, že mu něco strkám do pusy.
Ja nejsem zastance TV jako kulisy, vadi mi, ze na ni nekoukam a jen poslouchat, to mi prijde k nicemu.
Radsi mam radio.
Malej kouka pravidelne na Vecernicek, nepravidelne (jak stihame-nestihame) Skolku a pak mu nekdy pustime par dilu Krtecka, Borka, Macha a Sebestove atd… Na TV zacal koukat az kolem dvou let, do te doby ho to nejak nebavilo, tak jsme mu to ani nepousteli. ![]()
Jé, kontroverzní téma ![]()
U nás jede televize jako kulisa občas, odnaučila jsem se to. Když máme něco puštěné, tak je to taky tak - na něco zírá - třeba miluje tu zelenou potvoru Alza, teď ho zaujal Mickey, ale už to končilo. Moc mu to puštěné nenechávám. To, co bych schvalovala (pohádky jako Bořek stavitel, Ovečka Shaun), ho ještě moc nebaví a na kraviny a reklamy, která ho zajímají fakt hledět nemusí ![]()
Spíš míváme ticho nebo rádio, případně pustím nějakou „dospěláckou“ hudbu (nějaký rock, metal nebo tak) a on na to tančí a baví ho to, pouštíme mu to od mala. Kdybch měla celý den poslouchat dětské písničky, tak mi z toho hrábne, tak ho na to radši ani nezvykám
![]()
Ahojky, tak já osobně si myslím, že je to každého věc, ale u nás malý, který má 16 měsíců se snad na televizi ani nepodíval - vyjímka reklamy, tak to žere, jako ty s dětma, ale my se vůbec na nic nedíváme, ani na pohádky. Ne že bych mu ji nepustila, ale u nás to moc neboduje
jenom běhat jenom dělat kraviny v pokojíku, běham po bytě a teď je celé dny venku- telka opravdu u nás ne…ale písničky mu pouštím, to rád na to tancuje ![]()
díky za odpovědi
.. samo, že nepouštím jen samé pohádky, ale lepší pohádka než nějaký krvák.. no dobře, zkusím od toho upustit a budu se snažit mít telku vypnutou
. teď jak je krásně, tak se stejně válíme na zahradě, nebo někde putujeme
.. tak doma moc nejsme ![]()
Ono se sice zdá, že na tv prcek nekouká celou dobu, ale určitě to nějak vnímá a ruší ho to. Mohl by pak mít problémy se soustředěním. My teda koukáme na tv (pohádky v pc) docela dost
, ale nikdy to nenechávám jako kulisu. Podle mě se má dělat vždy jedna činnost naplno ![]()
Tahle diskuse tu byla nedávno, zkus pohledat, tuším, že Pudla ji zakládala…?
Televizi nepouštíme skoro vůbec - maximálně občas kouzelnou školku, ale při tomhle počasí ani tu ne, jsme celý den venku.
A podle mého názoru, televize jako kulisa je normální zlozvyk, který dětem může klidně vypěstovat poruchu soustředění…
já se snažím nalé nepouštět televizi vlastně vůbec, max večer před kaší pár minut večerníček,ale ona u toho ještě nevydrží. Když byla miminko (teď má rok), tak jsem se občas u kojení dívala, klidně i na zprávy, ale později jsem zjistila, že to vnímá víc a má pak často i problémy s usínáním, takže já se buď dívám, když malá spí nebo vůbec. Spíš se chystám, že na podzim asi koupíme nějaké dvd třeba s tím krtkem, až bude škaredě a budeme třeba doma s nachlazením:)
Ahoj, ja to mivala tak stridave („za mlada“
), televizi jako kulisu cely den, pak na koleji jsem TV nevidela treba 3 roky, pak zase kulisu cely den (teda jak jsem prisla z prace, hned TV..
)..
V tehotenstvi jsem byla na rizikaci doma a nejak jsem se naucila to nepoustet, spis tu frcel hodne PC
ale jinak jsem se snazila nejak zabavit a nepoustet Tv..
Po porodu jsem ji pres den zavrhla uplne, tak od Domcoveho…1 roku jsme pousteli Vecernicek a 1-2 pohadky denne (z DVD, Krtka). Ted mame rano k mliku Kamarad Timmy (DVD), odpoledne, kdyz jsme doma Kouzelnou skolku a pak Vecernicek.
Samozrejme, kdyz je nemocny a jsme zavreni 10 dni doma nebo kdyz bylo v zime fakt hnusne, tak jsem pustila i ty 2 DVD denne (cela
)..
A zjistila jsem, jak je to bez TV krasny, hlavne to ticho, u tchanovcu jede TV cely den, ale cely, neni proste minuta, kdy by to vypnuli, nesnasim to, malej na to furt cuci, hlavne je to nahlas (alespon me se to zda
), pri jidle za tim toci hlavu, pri reklamach na me ani nereaguje… ![]()
Moje tchyne je (z prominutim) krava, takze na moje prosby tu TV nevypne, i kdyz si Domca hraje, tak se kazdych 5 minut podiva (z 10 cm samozrejme
)…
Za TV jsem vdecna, kolikrat si muzu udelat veci a Domca se v klidu diva, ale myslim, ze vseho s mirou a tak kulisa neni nic moc ![]()
Byla jsem stejná, ale když jsem vycítila, že Matyho televize ruší (čím dál častěji k ní upíná zrak), fakt nevím, kolik mu bylo, naučila jsem se na rádio.
Teď jsem vděčná za Kouzelnou školku, kdy mám půlhodinu klidu na cokoliv
Nebo za kreslenou pohádku, když potřebuju vytřít.
Ale v zimě to bylo náročnější. To se přiznám, to jsem k televizi sahala mnohem častěji, naštěstí jak je venku hezky, Maty sám chce jít radši ven.
Přiznávám, že Prasátko Pepina mě už několikrát zachránila před hysterickým záchvatem hladového dítěte, když bylo třeba dovařit oběd.
V 11 měsících z toho snad ani nemůže nic mít?? Ani z krtečka a tak..
V pozdějším věku u nás jela jen kouzelná školka a sem tam dvd s pohádkou..Ale jinak puštěné to nemáme, až večer pro nás.
Já nejsem pro a hledala jsem diskuzi od Pudly, ale né a né ji najít safra..
Ahoj, holky ja sem divna, ale ja televizi nesnasim…fakt…trpim,kdyz holky maji rano pusteny disney chanell, trpim, kdyz chlap dorazi driv z prace a zapne bednu…okamzite s nim smlouvam, at to vypne…me to tak vadi…miluju ticho, klidek…no asi po tom dni plnym stebetani a hulakani mych pokladu potrebuju vypnout a usadit se s kafickem k pc a nic neslyset…treba rada koukam na Polreicha, Krause,13. komnatu, Pojistovnu stesti…ale holky ja si ten porad v tv neuziju…ja si ho pustim treba v devet vecer, kdyz uz deti spi, vse je hotovo…az pak si to vychutnam:-) jinak silim u nasich - tem jede tv nonstop, otec u ni snad i chrape…A vlastne k tematu - detem poustim, ale s mirou…nejdriv zkusim ukecat na malovani, staveni, skladani a kdyz neuspeju, pak teda pustim tv a trpim ![]()
Ne, asi z toho nic nemá.. On na ni ani moc nekouká, jak říkám, máme to jako kulisu.. ale díky za odpovědi, ani by mě nenapadlo, že díky tomu může mít poruchy soustředění.. takže pomalu, ale jistě přesedláme na rádio, snad to vydržím
..