Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj, já taky kdysi byla závislák a měla to jako kulisu ale u prcka mi to nepřišlo správné a tak jsem se naučila ji nepouštět a čas jsme venovali spíš hře, chodili plavat a víc na procházky.. myslím že v 11měs je to zbytečné, vždyt je pro něj přece spousta lepších aktivit nebo se pletu? My začli pouštět někdy v 2,5letech večerníček a stejně tak tak ho sledoval a ted skoro v pěti letech k tomu ještě školku ale jinak nevidím důvod aby tím trávil čas… hezký den
My na telku nekoukáme skoro vůbec, jsme celý den venku. Jen ráno, než vypadnem, pustím malé znělku kouzelné školky, ona si u toho zamává ručkama a hurá ven.
Ahoj.
Pro Járu je televize spíš něco jako hračka. Zapne - a ona svítí a hraje. Vypne - a ono nic. Obsah sleduje pouze pokud se tam míhají postavičky úměrně jeho chápání, takže večerníček, školka, animáček, upparáda nebo jak se jmenují všechny ty pořady pro děti na různých kanálech … no a reklama, například animovaný mimozemšťan prezentuje noteboky … záměrně pouštím jen tu školku a večerníček, a pak telka běží třeba když se já chci koukat (žehlím u nějakého filmu nebo seriálu … ) Spíš se snažím jako kulisu mít zapnutý rádio …
tak my jsme tžeda docela televizní maniaci. Já mám hodně televizi jako kulisu. klidne sedím u PC a v televizi mi běží ČT24. Klárka se taky docela ráda kouká. Ráno k snídani nám běží pohádka (aspoň mi v klidu sedí, já do ní rchle nacpu jídlo a běžíme do školky). celý dny je pryč a odpoledne po příchodu ze školky to nechávám na ní. Pokud chce pustit pohádku, tak jí nebráním, pokud ne a chce si hrát, tak se snažím ovládnout a nepustit si ji
jinak zase máme tradiční rituál po koupání, kdy je pohádka a večeře a pak se jde spát. Máme strašně pohádek nahraných jak na PC, tak i na DVD a Klárka už kouká i na dlouhé animáče jako je Hledá se Nemo a spol. Tyhle pohádky ale můžu i já ![]()
Pravda je, že když byla malá, běhala mi dost televize se zprávama. pak jsme to dost omezili a hlavně když je krásně, proč být doma. Pokud není zájem o pohádky, tak bych ho nenutila. u nás teda jako první vedly reklamy a pak pohádka O človíčkovi. krtek až mnohem později…
já jsem absolutní odpůrce televize pro malé děti, roční chlapeček stejně z toho nic nemá, spíš mi přijde od mámy pohodlnost pustit dítěti blikající obrázky a je klid, když si spolu lehnete do postýlky s krásnou knížkou určitě uděláte líp, navíc jsem přesvědčená, že televize kazí oči, a měla bych strach že za chvilku bude kolem mě pobíhat 2letý brejlounek:-)
zuzka.mamka píše:
já jsem absolutní odpůrce televize pro malé děti, roční chlapeček stejně z toho nic nemá, spíš mi přijde od mámy pohodlnost pustit dítěti blikající obrázky a je klid,…
Zuzko, máš pravdu, někdy je to pohodlnost… ale někdy taky nutnost… Občas je potřeba udělat něco, u čeho dítě nemůže asistovat a občas jsi prostě natolik unavená, že ta půlhodinka Kouzelné školky je poslední záchrana. A to nemluvím o tom, chytne-li máma třeba chřipku a nemá hlídání…
Ty máš jedno pětiměsíční dítě… tak za rok si povíme, jestli budeš stále tak radikální.
Souhlasím s Bohunkou. Nic se nemá přehánět, ale rozumně. Malému cíleně také televizi nepouštím, ale když potřebuju vyžehlit, jen díky TV vydrží tu půlhodku v postýlce relativně v klidu. Lehnutí do postele s knížkou se u nás tedy fakt nekoná, to bych ho musela přivázat ![]()
zuzko.mamko, presne jak pise Bohunka…povime si za rok ![]()
Ja jsem taky (jako bezdetna) mela vzdy radikalni nazory ohledne sledovani TV ditetem, o DVD vecernicku nemluve…a ted? uz mame z te kolekce vecernicku asi 30 DVD a rozhodne se mala diva kazdy den aspon 20 minut. A ja si aspon udelam neco v klidu, nebo si dam aspon kafe bez „otravovani“…a to male cteme, zpivame, umi sama uz pres 20 basnicek a pisnicek, takze to nezanedbavame.
Ale davam si pozor, co ji poustime - nebudes tomu verit, ale takovy Krtecek ji naucil spoustu veci, dela to po nem a je to moc dobre a inteligentni (vcetne hudby, o ilustraci nemluvim, ta je super). Takze pustit bezmyslenkovite diteti nejakou detskou TV ze satelitu to ne…ale kdyz si vyberes, CO pustis, nemuze ti nikdo rict ani popel.
myslim si ze dite ma cs nez zacne koukat na TV. Doma pustime pohadku v sobotu rano (30 min) a vecernicky kdyz jsme doma. Ale nez travit cas pred TV radeji jdeme s deckama ven. TV vubec neni potreba a sama zapremyslej zda ji opravdu tak potrebujes jako kulisu. Jestli by nestacilo radio, pisnicky?
Mimoto ze jsem nekde cetl studii ze tv podporuje obezitu a to ze byvaji lide hloupejsi (diky oblbovaci kulise).
Ja bych zuzku.mamku tak neodsuzovala. Mam triletaka a miminko a starsiho k televizi odkladam velice, ale velice vyjimece. Jednou za pul roku? Tak nejak. Kdyz potrebuju udelat neco akutniho do prace. Zehlim vecer, kdyz Jenik spi a ostatni domaci prace dela cca od roka se mnou.
Nerikam, ze nekouka, to kouka. Na Skolku, kdyz stihame a na Vecernicek. Nekdy chce dil, dva „vecernickove“ pohadky (Krtek, Pat a Mat…) tak mu taky neodepru. Ale rozhodne ho k televizi neodkladam.
Ale na druhou stranu samozrejme vyuziju, ze se diva a ctu treba maily nebo emimi. To me jinak nenecha.
Lucci píše:
Ja bych zuzku.mamku tak neodsuzovala. Mam triletaka a miminko a starsiho k televizi odkladam velice, ale velice vyjimece. Jednou za pul roku? Tak nejak. Kdyz potrebuju udelat neco akutniho do prace. Zehlim vecer, kdyz Jenik spi a ostatni domaci prace dela cca od roka se mnou.Nerikam, ze nekouka, to kouka. Na Skolku, kdyz stihame a na Vecernicek. Nekdy chce dil, dva „vecernickove“ pohadky (Krtek, Pat a Mat…) tak mu taky neodepru. Ale rozhodne ho k televizi neodkladam.
Ale na druhou stranu samozrejme vyuziju, ze se diva a ctu treba maily nebo emimi. To me jinak nenecha.
Nechápu, co si představuješ pod pojmem „odkládat“…
vždyť Tvůj klučík se tedy taky dívá, ne? A v době, kdy se dívá, Ty si půl hodinky odpočineš nebo něco uděláš… co jako myslíš, že děláme my ostatní???
![]()
Já si myslím, že občs se nic neděje, když ten prcek sedí a dívá se na televizi.. jak jsem psala my se nedíváme, ale jenom proto, že zájem nemá. Pustěnou ji před den nemám, večer ano, ale to si většinou hraje a opravdu ho zajímá jenom ta reklama s dětmi.. Když to mamince na chvíli pomůže, tak pěkná pohádka takové ty krátké 10 ,15 minutové za čas nevadí.Až ho to bude bavit, tak mu tu pohádku pustím - spíš se asi tady dává dohromady - občas pustit pohádku a vysedávání celý den u televize.. ![]()
já mám zatím jasno televize nee, často hlídám syna švagrové kterému jsou 3 roky, a jeho máma praktikuje výchovu tady máš film a dej mi chvíli pokoj, u nás je téměř každý týden, a telvizi nepustím i když chce, v zime jsme chodily ven blbnout do sněhu, a jak byl pyšnej když mi mohl vozit kočár, ted když je hezky jdeme zase na píškoviště a na nějakou televizi si ani nevzpomene, já osobně televizi neuznávám když vidím novácké pořady typu mr. gs je mi úplně špantě z toho ubohého humoru, tím neříkám že telvizi nesleduji, mám své vybrané pořady na které koukám, občas si pustím film, za názorem že dítě dejme tomu do tří let nemá u televize co dělat si pevně stojím
Bohunko… mela jsem na mysli to, kdyz planovane jdu a pustim decku bednu, protoze chci mit klid. To nedelam. Pokud si sam nevzpomene, telku nema. A pokud si vzpomene vickrat za den, tak ji taky nema. Nevidim nic prinosnyho na tom, aby pred tim sedel, svoje si muzu udelat po vecerech. ![]()
Jo a uz vubec nechapu nechat bezet telku jako kulisu treba se zpravami nebo upoutavkami na serialy, filmy… Deti to vnimaji a aby videl strileni a jine veci, to fakt videt nemusi. Podle me. ![]()
Zase ale nejsem zastance echt zakazovani, protoze pak uvidi telku nekde na navsteve a fascinovane se od toho neodtrhne. Proste vseho s mirou. ![]()
Z TV se blbne a nici to fantazii. Ale chapu lidi kteri pusti telku at se decko divaa oni si chvili polezi. Ovsem jak jsem psal podle me je to spatne.
TV = 10 - 15 vecernicek (kdyz ho stihnem) a jinak at si jde hrat. Mate-li vic deti pohraji si mezi sebou.
Mala ma 2,5 a ta druha 0,5. Uz ted ji vedem at si jde hrat s pulletou, zabavi se navzajem.
Uplne ale TV nelze odstrihnout, jak zacne chodit do skoly bohuzel musi zapadnout tim ze bude TV aspon trochu sledovat.