Dítě a televize

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1369
23.5.10 14:54

madi - je nám rok

Teda holky, vy jste se rozepsaly :).. tak jsem zkusila místo telky rádio a je to úplně v klidu.. Teda odpo si taky ráda pustím nějaký pořad a ráda kouknu i na Kouzelnou školku :).. díky za názory.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
23.5.10 16:21

u nás dřív jela telka taky často, malá se díve jen na reklamy, tak jsem jí začala vypínat, když si jí zapne a je večer tak jí nechám běžet, jinak jí vypnu, pak by to lákalo víc mě :-))
sestra malému telku nepouštěla vůbec do 3let, teď chodí do školy a sedí u ní furt :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
23.5.10 22:35

Hodně couráme, ale pokud jsme doma, tak Terce pouštím pohádky téměř vždy, když si řekne. Ráno kouká na školku, před poledním spaním tak 2 pohádky krtečka a po odpolední procházce taky pár pohádek. Večerníček, vana a spaní. Nevadí mi to, myslím si, že se z ní závislák na televizi nestane, že se to snad ani stát nikomu nemůže a stejně se tomu člověk postupem času neubrání. To bysme nesměli mít tv doma. Věnujeme se jí dostatečně, plaveme, chodíme do kolektivu, ven na procházky, kreslíme, hrajeme si, takže nemám špatné svědomí s tím, když mi dítko prosedí nějaký čas u televize u pohádek. Občas to někdo strašně hrotí a přehání 8-) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
24.5.10 17:04

tak tu moji pohádky moc zatím nebaví, ale kdyby jo dívala bych se ráda s ní :lol:
přesně, teď jim to můžeme ovlivnit my, ale pak?… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
16.4.14 09:02

Malý divák

Synovi je rok a půl a moc ho baví pohádky. Televize je u nás zapnutá jen, když se opravdu na něco díváme, takže drtivou většinu dne neběží.

Syn ale každý den ráno vyžaduje pohádky. Nejraději má teletubbies a sleduje je velmi pozorně - sedí na sedačce, neblbně, soustředěně se dívá. Jde mi o to, na jak dlouho mu ty pohádky pouštět, aby to nebylo nezdravé, přece jen je ještě malý… Jak to bylo u vás?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12691
16.4.14 09:52

@open mind Já malýmu pouštím ráno spongeboba a flinstouny někdy. Je to snad nejpitomější pohádka co jsem kdy viděla, ale já si alespoň v klidu můžu udělat snídani. Jinak je mi neustále za zadkem a řve. Jestli na to kouká půl hoďky? Jinak televizi mám zapnutou převážnou většinu dne, ale malý nekouká. Jen zpozorní, když slyší něco co ho fakt zaujme, ale po chvilce se věnuje opět raubířství :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
846
16.4.14 09:59

V tomhle věku děcka moc televize a pohádky nebraly. Mladší má teď 2 roky, dokáže se už dívat hodinu. Ale leží v postýlce a odpočívá. Ve tvém případě bych asi dala limit 15 min., pak jít něco dělat. A to i v případě, že by byl nemocný a potřeboval by být v klidu. Dlouhé sezení bez většího pohybu nepovažuju pro děti moc vhodné. Víš co, u nás jsou pohádky puštěné docela často, ale děcka lítají, hrajou si. Sezení u PC nebo TV fakt nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
16.4.14 10:07

Mně se právě spíš naopak nelíbí, když mají děti pohádky puštěné, ale vnímají to jen chvílema - mezi dalšími činnostmi. Nezdá se mi dobré to tříštění pozornosti, považuji za přínosné do budoucna, aby se syn dovedl plně koncentrovat na jednu věc. V kočárku přece taky jen sedí a dívá se okolo, tak se mi nezdá špatné, když třeba půl hodiny na té sedačce sedí. Jinak je celý den aktivní, hraje si s hračkami, běhá, žvatlá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
16.4.14 10:10

@Tůmička
U nás je to taky tak ta půl hodina - jen co vstane, už ukazuje na televizi a dožaduje se pravidelné dávky těch barevných příšer. :) Během dne je pak ale televize vypnutá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LL
1057
16.4.14 10:16

Přidám se do diskuze, jestli můžu. Zajímalo by mne, jak je to jinde. Malej má teda 3 roky, ale hned jak ráno vstane chce pohádky a pak večer před spaním. Někdy, když opravdu potřebuju něco udělat, na co musím mít klid, např. vyřídit důležitý telefon, pustím mu TV. Jinak nevydrží chvíli v klidu a sám. Zajímalo by mne, jaký máte ten max. čas při tom sezení u TV. Malej je tam něco mezi 15 - 60 minutami. Říkám si, jestli to není moc, třeba ta hodina. Jinak mám přístup, jak @open mind TV jen na dívaní a jinak celý den, ať je od ní klid. Nemám ji jako kulisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
16.4.14 10:37

@LL
Můj názor je, že ten časový rámec který píšeš je u tříletého dítěte v pořádku. Myslím, že právě díky tomu, že televize doma nehraje permanentně se dítě dokáže soustředit když už je zapnutá a opravdu se dívá. Když se syn začne ošívat a zabývat se něčím jiným, okamžitě ji vypínám - ale to se stane opravdu málo kdy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
16.4.14 11:02

@LL Zastánci toho, že malé dítě by nemělo být odkládáno k televizi, Ti asi řeknou, že „nevydrží chvíli v klidu a sám“ je důsledek toho, že si zvykl na vyšší míru stimulace, kterou mu televize dává (už to, že pohádky sám vyžaduje).
Mně to připadá vcelku logické, ale chápu, že člověk občas ten klid na telefon potřebuje a taky pak zapnu pohádku. U nás je to snazší v tom, že televizi nemáme, takže pouštím dvd apod. a nemusím se bát, že dětem vymejou mozky reklamy (reklamy cílené na děti mi přijdou jako totální a neoddiskutovatelné ZLO). Pouštíme něco v době večerníčku.
Je fakt, že starší (5) nekoukala na pohádky do tří let skoro vůbec a nikdy neměla problém zabavit se sama hrou na hodinu i víc. Teď jí klidně pustím hodinovou pohádku - a mladší holt kouká s ní. Momentálně je v kurzu Cesta do pravěku. Tak uvidíme, jak se na ní ten jiný přístup podepíše:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LL
1057
16.4.14 20:44

@Viking Děkuji :-) Myslím si, že to, že nevydrží chvíli si hrát sám není důsledek sledování TV. Nevydržel to nikdy ani v době, kdy TV ještě vůbec neznal nebo jen minimálně. On prostě takový je. Jinak také spíš pouštím DVD.

@open mind Díky za názor :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
16.4.14 21:53

Ahojky, tak já mám TV taky jako kulisu, ráno vstanu a jdu zapnout televizi i když se na ni nedívám, je to už jako zvyk :) Jinak můj Kubíček bude mít 18 měsíců a televize ho moc nezajímá, pohádky vůbec, ale je závislák na reklamy :lol: Nechápu jak, ale pozná, že začíná reklama a utíká k televizi, stojí, ani se nehne a kouká, jakmile reklama skončí, tak se odsekne…už jsem uvažovala, že si nějak nahraju reklamy aspon hodinu v kuse :lol: :lol: :lol: ale pohádky ho vůbec ale vůbec nezajímají :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
16.4.14 21:56

@LL Jasně, řekla bych, že aby dítěti ta televize citelně „ublížila“, musí k tomu mít dispozici (píše se o tom, že dětem s dispozicí k různým těm ADHD televize tuhle poruchu může rozjet/zhoršit, podobně počítačové hry).
Každopádně bych nejdřív raději dítě naučila soustředit se na něco reálného, aby vydržel v klidu sám od sebe. Pokud ve třech letech nevydrží v klidu (a je to problém, který trvá delší dobu, jak píšeš), televizi bych omezila co nejvíc a pečlivě volila, co pustím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí