Roční neumí kousat

verusle
29.4.10 20:12

Neumí kousat

Prosím o radu..synovi bude rok a neumí kousat.Kupované skleničky nebo uvařený oběd sní bez problémů, v puse si to převaluje (ale nejspíš to polyká celé)..Snídaně namazaný chlebík na proužky mu dávám kousat malé kousíčky- také spoklne-nekouše :-? když se pak zakucká vyblinká mi celé ty ukousané kusy chleba..Když mu dám do ruky rohlík ukousne si velký kus a hend polyká.. tím pádem se mi stále dusí.Dr mi řekla zkoušet, musí se to naučit..ale když se mi furt dusí bojím se to i zkoušet..Vždycky trvá než to z něho s manželem vyklepeme..
Má někdo podobný problém a kdy se Vám to zlepšilo ?.. díky moc v. :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12978
29.4.10 20:22

Báře bude 11 měsíců a také tomu kousání moc nedá..Ale já to nehrotím.. Nikde není psáno, že musí. Na doktorku bych moc nedala, asi to myslí dobře, ale dítě si myslí něco jiného, že?? :mrgreen:
Proč to nenechat na přírodě.
Za dva tři měsíce může být všechno jinak, tak proč ho trápit s tím dávením.
Ještě bych počkala - nejdřív mu to v mozečku musí sepnout a pusinka začne spolupracovat. Prostě ale až on bude chtít - má své tempo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verusle
29.4.10 20:25

no čekám, čekám..nic jiného mi ani nezbývá že :-)
už aby to, ale uměl.. a mohla jsem mu dát taky jiné věci ka papání aby mi furt :poblion: …

• Citovat
  • Upravit
Nsoci
29.4.10 20:30

Náš má 21 měsíců, ale všechno taky ještě pořádně nerozkouše. Obzvlášť když mu něco chutná, tak to prostě zhltne celé a chce další :-) Taky jsem nad tím zhruba v jeho roce přemýšlela a říkala si, jak ho to naučit, že je ještě trdlo a určitě se větším kouskem zadusí. Prostě radím nehrotit to. Lepší než dávat první pomoc dusícímu se dítěti je počkat, ono se to vyvrbí postupně samo. Nabízejte ke kousání/žvýkání hlavně měkké věci (chleba bez kůrky apod.). Opravdu to časem přijde. Já si myslím, že v roce je brzo chtít, aby uměli kousat pořádně - nemají na to ani předpoklady (hlavně stoličky).

• Citovat
  • Upravit
2139
29.4.10 21:41

U nás to přišlo tak nějak samo, nejspíš jak mu narostly stoličky, protože těmi se vlastně jídlo žvýká. Nijak jsem neučila, v obchodě na zabavení dostane rohlík do ruky a postupně z ožužlávání a občasného dávení ho už normálně jí. Jinak někdy hltá dodnes, když má hlad, když má oblíbené jídlo, který se stále mění. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aty
7700
29.4.10 22:00

jako matka dvojčat vím, že každé dítě je jiné. Máme holku a kluka a rozdíly jsou patrné i v kousání. Dcera ta umí kousat snad od první podané pevné stravy, ale u syna jsem myslela, že snad žádný kousací reflex nemá. Začal až v deseti měsících, odkoukal konečně od sestry. Jinak podávám banán do ruky, chlebovou kůrku, piškoty, jablka, rohlík. Děti se sice ze začátku dávily, ale jen jsem sledovala jak moc je to vážné. V 90% se zvládly většího kousku zbavit, aniž by se udusily, postupně se samozřejmě dcera zdokonalila, syn jak jsem psala, začal kousat až nyní, a kdyby neměl příklad, určitě by nekousal doteď. Takže doporučuji, být trpělivá, nehrotit to, pokud se dítě začne dávit, zkusit vydržet, většinou to ty děti zvládnou sami a budou vědět pro příště co s tím. A pokud máte ve svém okolí nějakou kamarádku s dítětem podobně starým, které už kousat umí, nechávat je spolu, aby Váš syn odkoukal, jak se to vlastně dělá. Držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
29.4.10 22:07

Dceři je 9 měsíců a zatím jí to jde dobře, ikdyž má jen dva spodní zoubky. Někdy mám sice při podávání jídla strach, ale vždycky, když jí něco zaskočilo, tak se s tím tak nějak poprala, polkla to a jen se oklepala. Ale kamarádky syn, tak ten pevnou stravu nejedl do jednoho roku, musela mu všechno mixovat a jak se mu ten rok překulil, začal pěkně kousat všechno bez problémů. Vydrž, ono na to přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10052
29.4.10 22:17

ono právě by se mělo pomalu přecházet z té úplně rozemleté kaše na jídlo pouze rozmačkané vidličkou atd, nevím sama zkušenost nemám ale co vidím kolem sebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
29.4.10 22:19

Máš pravdu Zuzko, já dělala nejdřív kaše, pak už jen rozmačkávala jídlo vidličkou a některá jídla mačkám doteď a jiné nechávám na kousky. Třeba dneska měla malá bramborovu kaši a sekanou - nakrájenou na malé kousíčky a když jsem viděla, že jí to jde dobře, tak jsem jí šoupla třeba ty kousky dva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
186
3.5.10 13:50

Neboj se , vsak on se to casem nauci. Muj syn ve 14mesicich nebyl schopnej snist ani piskot-dusil se tim a pak se vyblil.Problemy s jidlem mel hned jak jsme prechazeli z mlika na kasicky-v 7mesicich-to se me taky dusil a pak se vzdycky nakonec vyblil. Jelikoz byl s jidlem vzdycky nouma-tak jsem to ani nehrotila a mixovala a mixovala, aby vubec neco snedl. Zacal me kousat az po 2. roce, nekdy v 26mesicich!! Do ty doby mel kase nebo jiny blibvajzy…rozmixovany maso a zredeny vodou s malinkejma testovinama, ktery mohl rovnou spolknout bez kousani. Od tech 26mesicu chtel konecne ochutnavat veci, co jsme jedli my-do ty doby mu nase jidlo bylo fuk-a tehdy se konecne naucil kousat :-)
Takze nepropadej panice, kazdy dite je jiny a kazdy potrebuje svuj cas. Vsak ja neznam nikoho dospelyho, kdo by neumel kousat :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
266
3.5.10 22:12

Náš kluk měl reflux a ještě ve dvou letech myslím 6 zubů :lol: . Byla jsem z toho na nervy, ale nakonec jsem usoudila, že lepší než poslouchat dobré nevyžádané rady a mít poblité a dusící se dítě… raději budu mixovat. Do hrnce jsem hodila všechno, co měl dostat a mixované jedl do dvou let. Myslím tím hlavní jídlo. Tak opravdu snědl všechno a prospíval dobře.
JInak samozřejmě jsme zkoušeli kousat během celého dne, ale moc toho ukousnutého nebylo :lol:
Pečivo vzal na milost až ve třech letech. Je mu šest a jí jak nezavřený.

Nehroťte to, řiďte se potřebami svého dítěte. Do školy si přesnídávky stejně nikdo nenosí :lol: tak o co jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
3.5.10 23:01
Katty1 píše:
Nehroťte to, řiďte se potřebami svého dítěte. Do školy si přesnídávky stejně nikdo nenosí :lol: tak o co jde.

Ne? Dyť jsou tak dobrý! :palec: My si je určitě nosily. :wink:

Mně přijde, že ti moji kluci snad kousali jen něco. Třeba těstoviny hrozně dlouho polykali.
Ten poslední (rok a půl) taky nějak tomu kousání občas moc nedá. Hned to zhlte a pak má chudák takový výraz… Přijde mi, že je snad línej to kousat.
Ale je to lepší, ještě nedávno se taky dávil s jablkem, teď už vpoho kouše.

Taky radím, abys to nijak nehrotila. Prostě to ještě víc pomačkej a občas vyzkoušej nějakou tu křupku či jablko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
266
3.5.10 23:57

Přesnídávky teda jo :palec: ,.
Ty nosí děti dodnes, když se rohlík nenamaže nebo je potají seberou mladšímu sourozenci :wink: , nebo když je chuť.
Pro upřesnění, nikdy jsem ve škole neviděla mixovaný oběd :-D ve futrálu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verusle
6.5.10 21:03

Všem moc děkuji za rady !!! :wink:
on jakoby vše sní,ale jakmile dám do ruky rohlík nebo křupku.. no prostě co jedí jiné děti dusí se a blinká :poblion: … jinak oběd, přesnídávku.. vše v poho..i když pak kaká ty kousky mrkve..prostě neumí kousat.Tak snad se to naučí jako ta Vaše dítka..ale trpelivost někdy docházííí :-o
 díky!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí