Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@marrlinka píše:
Souhlas s @pikola . A pak zalezi na dalsich vecech. Chces prijit k hotpvemu? Nebo mas zrucneho muze s dostatecnym vybavenim ke dtavbe svepomoci? Nenarocny domek muzes mit i za 3/4 mega, ovsem jsou tam urcite predpoklady.
to bych tedy chtěla vidět. Takové částky uvádí zpravidla ti, co nikdy nestavěli ![]()
@marrlinka přesně, mám to stejně. Studovala jsem do 25, pak si něco plánovala, jenže přišel rozchod. Vlastní bydlení by teď bylo, ale není to reální na pořád, max tak na 3 roky a taky to budeme řešit až s dětma.
@marrlinka píše:
@Nikita95 tak ono zalezi, co je pro tebe ve vlastnim. Zda je to rodinny dum ve velkem meste nebo nebo byt v nejale levnejsi lokalite. RD v Praze nebo byt v Moste to je sakra rozdil. Takze zalezi na cilove castce
jo ale v Mostě těžko seženeš práci
@blecha72 píše:
to bych tedy chtěla vidět. Takové částky uvádí zpravidla ti, co nikdy nestavěli
Je to reálná částka za nějakou ruinu k rekonstrukci. Takový baráky na vesnicích seženeš.
@Vermion no určitě. Pak taky záleží na šikovnosti toho chlapa. Vidím to sama, kdo si nechává rekonstrukci od firmy a kdo si ji dělá sám, ta ho to stojí troufám si říct třetinu.
@Pomka taky jsme hodně rekonstruovali sami, byl to mazec, veškeré stavebka, výplaty, něco málo půjčené ( a už vrácené
) od rodiny…toho času na stavbě, pomoc zedníkovi, vaření obědů… ale měli jsme dobré a hlavně jinde osvědčené řemeslníky tak jsem nemuseli nic nechat předělávat, vše padlo na první dobrou ![]()
S dětmi bychom na přestavbu svépomocí neměli ani tolik času, ani energie, o penězích nemluvě a navíc by se to strašně protahovalo. takhle jsme měli komplet hotovo za rok.
@Vermion píše:
Taky já studovala do 23 let, muž taky poznali jsme se ale později, když už jsem pracovali mezitím velká rekonstrukce bydlení a dítko v 29 letech
a kdy jste stihli neco nasetrit? ![]()
Ja teda nevim, pokud nekdo nema nejaky zaklad od rodiny nebo tak, tak je to hrozne tezky, ja dodelala skolu (behem ktere jsem samozrejme uz pracovala, ale bylo to tak na zivobyti), pak jsem sla do praci a tahla jsem najem.. kdyz jsme byli dva, tak samozrejme vicemene jeden plat zbyl, ale i tak na milion bysme museli setrit treba 4 roky a nikam bysme se nepodivali.
A to teda beru standardni plat.. nic extra, mozna nekdo po skole bere 50 a vic, my teda ne ![]()
Ted si chce taky treba poridit auto.. potrebuje nabytek… Nevim, podle mne je to skoro nerealny to do triceti nasetrit. ![]()
Realny je si nasetrit nejaky zaklad, aby si clovek mohl vzit hypo. ![]()
Ale jsem z Prahy, tady moc bydleni pod 3M neni.
@Anielka ono našetříš, ale musíš bydlet u rodičů. Ti, kteří zůstali u rodičů, našetřili hodně a pak si pořídili bydlení. Mě se to taky netýká, platila jsem nájem, nežili jsme společně, resp. oba svůj podnájem a šetření bylo těžší, to je fakt. Navíc, když se chce člověk někam konečně podívat a něco si koupit. Od rodičů skoro 0, takže je to tak, není to tak snadný.
@Vermion my předěláváme 1+nic už skoro rok a ještě to není hotové. Taky nějací řemeslníci, známí, takže práce není tak drahá, hodně svépomocí, taky to leze do peněz. Ale mít na to firmu… už by to bylo, ale stálo by to jednou tolik.
@Pomka Aha, tak to jo… takze jen s podporou rodiny. Ja to nechapala, jak se to nekomu muze podarit.
(a to jsem skoncila vejsku ve 24)
A to ani, kdybych kupovala bydlela jinde nez v Praze.
V Brne jsou byty vicemene stejne drahe, mozna v Moste by to slo ![]()
@Pomka přesně,bydleli jsem oba u rodičů, a pak strkali peníze jen do stavby. Já měla dlouho dvě práce.
My jsme se s manželem zpočátku tloukli po podnájmech, vybavení jsme měli podle toho, co nám kdo daroval. Např lednici jsem musela odmražovat každý druhý den. Děti jsme si pořídili až po 5 letech soužití. Hodně jsme spořili, něco málo zdědili, podařilo se nám dobře investovat do nemovitostí, které jsme se ziskem prodali a teď bydlíme ve vlastním domečku, hypotéku jsme doplatili ke dni fixace. Domek a okolí dostavujeme už pět let, vnitřní vybavení máme skromné. Ale je fakt, že jsme na tom začali pracovat dlouho před pořízením dětí. Já mám dítě ve školce, syn mé mladší sestry jde na výšku.