Jak dostat manželku do práce?

20.12.21 01:31

Jak dostat manželku do práce?

Ahoj všichni,

na tohle fórum už se chodím občas koukat pár let, je to docela zajímavá psychologická sonda a taky člověk dost dobře zjistí, čemu se má ve vlastním vstahu vyhnout :-) Ale teprve teď po několika letech mě něco zajímá natolik, že mě to donutilo se zaregistrovat.

Je mi 33 let, manželce 31, jsme spolu 7 let a máme 3 děti (5, 3, 1 rok). Manželka je na rodičovské, já pracuju (jak ostatně asi většina z vás předpokládá). První z dětí bylo neplánované, ale rychle jsem zjistil, že je to přesně to co v životě chci. Jelikož pracuju ve vývoji softwaru, měl jsem možnost ještě před pandemií přejít na homeoffice, trávit většinu dne s dětmi, a případné pracovní resty dohánět večer když děti usnuly. Péče o děti (a o manželku samozřejmě taky) mě maximálně naplňuje, ať už se společně něco učíme, vaříme nebo jdeme na horolezecký výlet. S manželkou máme krásný vztah a žijeme jeden pro druhého.

A teď k tomu problému: už nějakou dobu manželce navrhuju, že bych místo ní rád na rodičovskou, ale nikdy z toho nic reálného nebylo - jelikož jí se do práce (pro mě pochopitelně) nechce. Je pravda že by vydělávala cca 4-5× míň než já, ale kdybych si já nechal třeba půl úvazek a pracoval po večerech, finančně bysme nestrádali.

No a z toho mám pocit takové vnitřní nespravedlnosti, ona si užívá mateřskou dovolenou (a jo, je to dovolená, zkusil jsem si to i několik měsíců v kuse když byla manželka nemocná). Nejsem vlastně ani tak naštvaný na manželku, jako na tenhle středověký systém který u nás v ČR máme - všude na západ od nás je to absolutně normální jít třeba v roce dítěte někam na pár hodin denně do práce, s tím že doma vypomáhá často právě manžel.

Tak co vy na to, máte nějaký recept, jak jí do nějaké práce nenápadně (a hlavně bez konfliktů) dostrkat? :) Nečekám nějakou zázračnou radu, spíš mě zajímá jak se k téhle situaci ve 21. století české ženy, a nakonec i muži, staví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
143
20.12.21 01:57

Doporucila bych ti hodit si mokrej hadr na hlavu. Ona bude moc nadsena chodit s takto malymi detmi do prace, odpoledne druha smena, finance 4nasobne mensi, hlavne,,ze ty budes na rodicovske. Na to normalni zenska nemuze pristoupit. Nehrabe ti takhle pred vanocema?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
catch-22
20.12.21 02:00
@white_stallion píše:
Ahoj všichni,

na tohle fórum už se chodím občas koukat pár let, je to docela zajímavá psychologická sonda a taky člověk dost dobře zjistí, čemu se má ve vlastním vstahu vyhnout :-) Ale teprve teď po několika letech mě něco zajímá natolik, že mě to donutilo se zaregistrovat.

Je mi 33 let, manželce 31, jsme spolu 7 let a máme 3 děti (5, 3, 1 rok). Manželka je na rodičovské, já pracuju (jak ostatně asi většina z vás předpokládá). První z dětí bylo neplánované, ale rychle jsem zjistil, že je to přesně to co v životě chci. Jelikož pracuju ve vývoji softwaru, měl jsem možnost ještě před pandemií přejít na homeoffice, trávit většinu dne s dětmi, a případné pracovní resty dohánět večer když děti usnuly. Péče o děti (a o manželku samozřejmě taky) mě maximálně naplňuje, ať už se společně něco učíme, vaříme nebo jdeme na horolezecký výlet. S manželkou máme krásný vztah a žijeme jeden pro druhého.

A teď k tomu problému: už nějakou dobu manželce navrhuju, že bych místo ní rád na rodičovskou, ale nikdy z toho nic reálného nebylo - jelikož jí se do práce (pro mě pochopitelně) nechce. Je pravda že by vydělávala cca 4-5× míň než já, ale kdybych si já nechal třeba půl úvazek a pracoval po večerech, finančně bysme nestrádali.

No a z toho mám pocit takové vnitřní nespravedlnosti, ona si užívá mateřskou dovolenou (a jo, je to dovolená, zkusil jsem si to i několik měsíců v kuse když byla manželka nemocná). Nejsem vlastně ani tak naštvaný na manželku, jako na tenhle středověký systém který u nás v ČR máme - všude na západ od nás je to absolutně normální jít třeba v roce dítěte někam na pár hodin denně do práce, s tím že doma vypomáhá často právě manžel.

Tak co vy na to, máte nějaký recept, jak jí do nějaké práce nenápadně (a hlavně bez konfliktů) dostrkat? :) Nečekám nějakou zázračnou radu, spíš mě zajímá jak se k téhle situaci ve 21. století české ženy, a nakonec i muži, staví.

Nějak Ti tam lítají počty. Jestli vyděláváš 4-5× víc než by vydělala manželka, tak by pořád dávalo smysl, aby sis vzal dvoutřetinový úvazek a a nechal ji doma.
Ty by sis užil děti, jestli jde o tohle, a pořád bys ji nemusel honit od dětí pryč, když nechce.
Takže mi téma připadá spíš jako provokace zarýpat do ženských, jak se flákají ma rodičáku.

• Citovat
  • Upravit
4443
20.12.21 02:00

Promiň, ale dítě potřebuje do určitého věku především mámu a mám z tebe pocit, že nějak nedokážeš být podpora manželce a přijmout a pochopit jakou roli matka zastává a jakou otec. Tím nemyslím jen to, že táta vydělává a máma je doma, ale mateřská role je a matka je prostě nenahraditelná, bohužel je to tak. Nechápu proč tak závidíš a žárlíš. Zdá se mi to vážně divné tajné nutit manželku do práce ne kvůli penězům ale kvuli tomu aby opustila svoje děti. Tobe snad nějak doma překáží že potřebuješ být sám s dětmi nebo co? Jsi si jistý že jsi duševně v pořádku?

Příspěvek upraven 20.12.21 v 02:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.12.21 02:04
@catch-22 píše:
Nějak Ti tam lítají počty. Jestli vyděláváš 4-5× víc než by vydělala manželka, tak by pořád dávalo smysl, aby sis vzal dvoutřetinový úvazek a a nechal ji doma.
Ty by sis užil děti, jestli jde o tohle, a pořád bys ji nemusel honit od dětí pryč, když nechce.
Takže mi téma připadá spíš jako provokace zarýpat do ženských, jak se flákají ma rodičáku.

No příjem by nám určitě trochu klesnul, ale zvládli bysme to. Zrovna finance nás extra netrápí, a myslím že není potřeba se honit jenom za penězma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
catch-22
20.12.21 02:06
@white_stallion píše:
No příjem by nám určitě trochu klesnul, ale zvládli bysme to. Zrovna finance nás extra netrápí, a myslím že není potřeba se honit jenom za penězma.

V pořádku, tak se nehoňte za penězi a nemusíš honit ženu do práce. :P

• Citovat
  • Upravit
20.12.21 02:07
@Leviatan píše:
Promiň ale dítě potřebuje do určitého věku především mámu a mám z té e pocit že Nejak nedokážeš být podpora a přijmout a pochopit jakou roli matka zastává a jakou otec. Tím nemyslím jen to že táta vydělává a máma je doma, ale mateřská role je a matka je prostě nenahraditelná, bohužel je to tak. Nechápu proč tak závidíš a žárlíš. Zdá se mi to vážně divné tajné nutit manželku do práce ne kvůli penězům ale kvuli tomu aby opustila svoje děti. Tobe snad nějak doma překáží že potřebuješ být sám s dětmi nebo co? Jsi si jistý že jsi duševně v pořádku?

No je to provokace tak napůl, mně je jasné že v ČR s tímhle píchnu do vosího hnízda, ale zároveň je to věc která mě reálné zajímá a štve. O roli matky u dítěte vůbec nepochybuji. Ale standartně 3 roky doma? Vždyť to nikde jinde na světě nemají. To tam matky neplní svojí roli? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
20.12.21 02:10

@white_stallion

Podle mě má být čistě pouze na rozhodnutí ženy, jestli chce využít celou rodičovskou dovolenou (v úplné finančně zajištěné rodině). Pro spoustu žen je mateřství naplňující a děti hlavně potřebují spokojenou mámu.

Moc nechápu o co ti jde.

Máš-li velmi nadstandardní příjem a pocit, že bys chtěl více času trávit s dětmi, zkus se s manželkou dohodnout na snížení tvého úvazku třeba na 0,75.

Jen pro zajímavost. Co by manželka dělala za práci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
catch-22
20.12.21 02:14
@white_stallion píše:
No je to provokace tak napůl, mně je jasné že v ČR s tímhle píchnu do vosího hnízda, ale zároveň je to věc která mě reálné zajímá a štve. O roli matky u dítěte vůbec nepochybuji. Ale standartně 3 roky doma? Vždyť to nikde jinde na světě nemají. To tam matky neplní svojí roli? :?

Ale to už sis mohl domluvit s ženou před narozením toho posledního dítěte, ne?
To přece bylo plánované a mám dojem, že otcové můžou na rodičovskou už asi tak dva nebo tři roky.

• Citovat
  • Upravit
20.12.21 02:16
@catch-22 píše:
V pořádku, tak se nehoňte za penězi a nemusíš honit ženu do práce. :P

Hele upřímně, Ty by sis vážila manžela nebo přítele, kdyby neměl žádnou práci, žádnou si nehledal, a o nic kromě rodiny se v životě nesnažil? I když byste měli jinak peněz dost?

Jak chápu že každej to má v životě hozený jinak, ale já tohle samozřejmě chci vidět i u manželky (a ona sama samozřejmě taky, jen ne teď rovnou). Rozhodně nechci doma žádnou hospodyni nebo kuchařku, uvařit a uklidit si umim sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.12.21 02:22
@catch-22 píše:
Ale to už sis mohl domluvit s ženou před narozením toho posledního dítěte, ne?
To přece bylo plánované a mám dojem, že otcové můžou na rodičovskou už asi tak dva nebo tři roky.
@Pajka2020 píše:
@white_stallion

Podle mě má být čistě pouze na rozhodnutí ženy, jestli chce využít celou rodičovskou dovolenou (v úplné finančně zajištěné rodině). Pro spoustu žen je mateřství naplňující a děti hlavně potřebují spokojenou mámu.

Moc nechápu o co ti jde.

Máš-li velmi nadstandardní příjem a pocit, že bys chtěl více času trávit s dětmi, zkus se s manželkou dohodnout na snížení tvého úvazku třeba na 0,75.

Jen pro zajímavost. Co by manželka dělala za práci?

No a tohle je ten kámen úrazu, ne? Co když chceme na rodičovskou oba? Vám fakt holky přijde normální si v takovém případě celé 3 roky uzmout pro sebe a nehledat kompromis? V extrémním případě, kdybychom se rozvedli a měli děti ve střídavé péči, tak to dopadne spravedlivě fifty-fifty (ne že by to reálně hrozilo, to samozřejmě radši sklapnu podpatky a na žádnou rodičovskou nepůjdu).

Btw manželka by byla v pracovním poměru pravděpodobně učitelka (soukromé hodiny, natahování a zkracování úvazku brnkačka).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
catch-22
20.12.21 02:27
@white_stallion píše:
Hele upřímně, Ty by sis vážila manžela nebo přítele, kdyby neměl žádnou práci, žádnou si nehledal, a o nic kromě rodiny se v životě nesnažil? I když byste měli jinak peněz dost?Jak chápu že každej to má v životě hozený jinak, ale já tohle samozřejmě chci vidět i u manželky (a ona sama samozřejmě taky, jen ne teď rovnou). Rozhodně nechci doma žádnou hospodyni nebo kuchařku, uvařit a uklidit si umim sám.

Já jsem tu za mužskou zaostalou část, sorry kámo. ;) Když už jsme u toho, tak u nás zůstala žena doma celkem dlouho po rodičovské, než se jí zachtělo zase něco dělat mimo.

• Citovat
  • Upravit
3121
20.12.21 02:32
@white_stallion píše:
Hele upřímně, Ty by sis vážila manžela nebo přítele, kdyby neměl žádnou práci, žádnou si nehledal, a o nic kromě rodiny se v životě nesnažil? I když byste měli jinak peněz dost?Jak chápu že každej to má v životě hozený jinak, ale já tohle samozřejmě chci vidět i u manželky (a ona sama samozřejmě taky, jen ne teď rovnou). Rozhodně nechci doma žádnou hospodyni nebo kuchařku, uvařit a uklidit si umim sám.

catch-22 je muž.

Jaké má tvoje manželka vzdělání? Ona ti manželka říkala, že ve 3 (4) letech dítěte nepůjde do práce?

Mně by manžel rentiér asi nevadil, pokud by byl spokojený a neprudil mě ani děti.

Přijde ti, že se z manželky stává hloupá slepice?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
20.12.21 02:45
@white_stallion píše:
No a tohle je ten kámen úrazu, ne? Co když chceme na rodičovskou oba? Vám fakt holky přijde normální si v takovém případě celé 3 roky uzmout pro sebe a nehledat kompromis? V extrémním případě, kdybychom se rozvedli a měli děti ve střídavé péči, tak to dopadne spravedlivě fifty-fifty (ne že by to reálně hrozilo, to samozřejmě radši sklapnu podpatky a na žádnou rodičovskou nepůjdu).Btw manželka by byla v pracovním poměru pravděpodobně učitelka (soukromé hodiny, natahování a zkracování úvazku brnkačka).

Podle mě je u vás kompromisem zkrácení tvého úvazku.

Hledáš problémy tam kde nejsou.

Proč by se učitelka měla věnovat cizím dětem, když ji zcela naplňuje péče o vlastní děti. :nevim:

Navíc by to bylo asi soukromé učení otrávených dětí, které do toho nutí rodiče. Prostě pro ni úplně zbytečný stres.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.12.21 02:58
@Pajka2020 píše:
catch-22 je muž.

Jaké má tvoje manželka vzdělání? Ona ti manželka říkala, že ve 3 (4) letech dítěte nepůjde do práce?

Mně by manžel rentiér asi nevadil, pokud by byl spokojený a neprudil mě ani děti.

Přijde ti, že se z manželky stává hloupá slepice?

Z každýho se na mateřské stane hloupá slepice (nebo kohout), takhle prostě mateřská funguje. :D Já začal taky hloupnout, co jsem víc doma s dětma, ale za tu radost to samozřejmě stojí.

A k tomu rentiérovi: někdo kdo si sám vybudoval a prodal firmu a teď je za vodou? Samozřejmě, proč né! Ale co někdo, kdo všechno zdědil nebo třeba vyhrál v loterii? To by vám nevadilo, že v životě nebyl nikomu užitečnej, a pro naší společnost nic neudělal?

Jenom ještě abych odpověděl, tak manželka má Bc. pedagogicķého směru, a ve 3 letech do práce výhledově jít chce. Ale mně je to, když vidím jak to může fungovat v jiných zemích, prostě nějak málo 8)

Jdu si pomalu lehnout, ale očekávám na tohle třaskavé téma pořádně šťavnatou diskusi, tak snad nebudu zklamán :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí