Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
A ty to mas registrovane na jeho email? Nebo na svuj? Pokud na svuj tak staci kliknout na ‘zapomenute heslo’ a oni ti poslou odkaz na email a zmenis si heslo a je to ne?
@rmot píše:
Proto by zakladatelka měla šanci dostat se zpět ke svému e-mailu, když prokáže, že je opravdu její a ex by mohl být i odstíhán…
Znova- jak já to chápu. Email ji nikdo nezcizil. Jen ten Seznam aktuálně slouží jako cíl pro 2f, nebo pro nějaké dodatečné ověření pro ten instáč. Původně byl třeba pro 2f nastaven Google, on to změnil na Seznam. Tam se ona nedostane, aby tam případně mohla potvrdit opětovnou změnu emailu pro ten IG. Takže jediné mě zřetelné porušení zákona zatím má snahu provádět zakladatelka, protože s tím IG to může být všelijak.
@hani28 píše:
A ty to mas registrovane na jeho email? Nebo na svuj? Pokud na svuj tak staci kliknout na ‘zapomenute heslo’ a oni ti poslou odkaz na email a zmenis si heslo a je to ne?
ne, pokud si tam dal dvoufázové ověření, které přesměřoval na sebe, tak po klepnutí na „zapomenuté heslo“ příjde ověřovací sms na jeho telefon.
@Semtex píše:
@rmot @gabrriel Ale ona s nim ta hesla sdílela dobrovolně, tím se fakt nikdo zabývat nebudepochybuji, ze nemají uvedeno někde v podmínkách, ze uživatel nemá sdílet hesla k uctum se třetími osobami
Když ti půjčuju telefon, aby sis zavolala, dal ti heslo k odemčení a ty s ním pak odejdeš, tak to není krádež?
Pokud jsem četl pozorně, tak zakladatelka si založila email, aby si na jeho základě udělala nějaká instaúčet, počítám, že ne osobní, ale na nějakou propagaci. A přístup tam měl i přítel, třeba že ji pomáhal s editací nebo tak něco. Rozešli se, on viděl možnost zisku z toho účtu a zneužil znalost přístupových údajů.
@rmot píše:
Pokud bys mi řekla heslo od svého e-mailu, abych si vyzvedl nějakou konkrétní přílohu a já tam potom lezl dál bez tvého vědomí, tak se to také bere jako porušení listovního tajemství a jsou za to docela vysoké tresty. Dokonce když jako zaměstnavatel polezu do e-mailu, který je služební, ale obsahuje osobní údaje zaměstnance (jako třeba blazena. novakova@nasefirma.cz), tak z toho můžu mít slušný průser, pokud mě ona zažaluje.
NEJSEM PRÁVNÍK
Tuším, že to reálně bude malinko jinak. Pokud bych dostal přístupové údaje k nějakému účtu, asi by nebylo snadné prokazovat, k jakému účelu, či pro jakou časovou omezenost.
A pokud má Bláža firemní mail: bláža. veselá@fyrma.cz, tak těžko soudit, že jméno/ příimení jsou tak závažné osobní údaje, že tím pádem firma (Fyrma) ztrácí nárok na cokoli ohledně toho účtu. Dokonce bych si tipl, že má nad tím účtem přiměřeně vysokou možnost kontroly a že Bláža by i mohla mít problém, pokud by - třeba- tento mail používala na shopování. Hodně by asi záleželo i na firemních Fyremních směrnicích.
Příspěvek upraven 27.06.23 v 11:05
@Ivan PPZ píše:
Znova- jak já to chápu. Email ji nikdo nezcizil. Jen ten Seznam aktuálně slouží jako cíl pro 2f, nebo pro nějaké dodatečné ověření pro ten instáč. Původně byl třeba pro 2f nastaven Google, on to změnil na Seznam. Tam se ona nedostane, aby tam případně mohla potvrdit opětovnou změnu emailu pro ten IG. Takže jediné mě zřetelné porušení zákona zatím má snahu provádět zakladatelka, protože s tím IG to může být všelijak.
Já to tedy chápu tak, že zakladatelka měla svůj e-mail i svůj instagram, ale protože jí se zakládáním instagramu pomáhal přítel, tak tímpádem věděl i on přístupové údaje na její instagram i email, čehož zneužil a její instagram a e-mail jí ukradl, respektive změnou hesel jí znemožnil její instagram a e-mail nadále používat.
Žádný mail jí neukradl (IMHO). Na tom IG změnil email z jejího na svůj. Pokud ona po IG bude chtít nějakou změnu, tak díky 2f to pošlou i na mail. Původně by to přišlo na její mail (který ona podle mě pořád má), ale po té (udajné) změně to přijde na mail jemu. Jediné zřetelné porušování zákona zatím vidím v té snaze hacknout jeho mail.
@Ivan PPZ píše:
NEJSEM PRÁVNÍK
Tuším, že to reálně bude malinko jinak. Pokud bych dostal přístupové údaje k nějakému účtu, asi by nebylo snadné prokazovat, k jakému účelu, či pro jakou časovou omezenost.
A pokud má Bláža firemní mail: bláža. veselá@fyrma.cz, tak těžko soudit, že jméno/ příimení jsou tak závažné osobní údaje, že tím pádem firma (Fyrma) ztrácí nárok na cokoli ohledně toho účtu. Dokonce bych si tipl, že má nad tím účtem přiměřeně vysokou možnost kontroly a že Bláža by i mohla mít problém, pokud by - třeba- tento mail používala na shopování. Hodně by asi záleželo i na firemních Fyremních směrnicích.Příspěvek upraven 27.06.23 v 11:05
Ohledně firemních účtů to nejsou z mé strany doměnky ale věci, které jsme reálně řešili na firmě. Proto vím, že už nikdy nezakládat firmení e-maily se jmény, protože v případě dlouhodobé nemoci toho zaměstnance mohou nastat vážné problémy. A nikoho nezajímá, že ten email běží na firemní doméně a výpočetní technice zaměstnavatele.
@Ivan PPZ píše: Žádný mail jí neukradl (IMHO). Na tom IG změnil email z jejího na svůj. Pokud ona po IG bude chtít nějakou změnu, tak díky 2f to pošlou i na mail. Původně by to přišlo na její mail (který ona podle mě pořád má), ale po té (udajné) změně to přijde na mail jemu. Jediné zřetelné porušování zákona zatím vidím v té snaze hacknout jeho mail.
zakladatelka neřeší teda instagram, ptá se na mail. Ale beru že potřebuje oboje.
Ale pořád zůstává, že pokud to nebyl od začátku společný mail pro společný instagram v podobě „myDVAnaCESTÁCH“ tak se jedná o zcizení.
Pokud to chce řešit smírnou cestou - měla by požádat Seznam a pokud silovou, tak policii.
@gabrriel píše:
zakladatelka neřeší teda instagram, ptá se na mail. Ale beru že potřebuje oboje.Ale pořád zůstává, že pokud to nebyl od začátku společný mail pro společný instagram v podobě „myDVAnaCESTÁCH“ tak se jedná o zcizení.
Pokud to chce řešit smírnou cestou - měla by požádat Seznam a pokud silovou, tak policii.
Pomiňme důvody( a trochu pochybuji o té omáčce). Zakladatelka se chce dostat do JEHO emailu. Na tento email (Seznam) byl údajně přesměrován cíl 2f ověření z IG. Podle mě tento email v počátku vůbec nebyl ve hře a použil se původně zcela jiný mail. To píšu už asi potřetí. Dokonce ani není jisté, že ten „zlý muž“ přesměroval to 2f na tento konkrétní mail. Třeba na nějaký jiný.
Takže když to shrnu: aby se dalo dostat na nějaký - zatím asi skoro nepoužívaný IG účet, tak se řeší hacknutí email účtu, který se používá třeba 10 let. A to třeba tento konkrétní účet v tom „sporu“ ani nefiguruje… Když se kácí les, padají emaily?
@Ivan PPZ píše:
Pomiňme důvody( a trochu pochybuji o té omáčce). Zakladatelka se chce dostat do JEHO emailu. Na tento email (Seznam) byl údajně přesměrován cíl 2f ověření z IG. Podle mě tento email v počátku vůbec nebyl ve hře a použil se původně zcela jiný mail. To píšu už asi potřetí. Dokonce ani není jisté, že ten „zlý muž“ přesměroval to 2f na tento konkrétní mail. Třeba na nějaký jiný.
Takže když to shrnu: aby se dalo dostat na nějaký - zatím asi skoro nepoužívaný IG účet, tak se řeší hacknutí email účtu, který se používá třeba 10 let. A to třeba tento konkrétní účet v tom „sporu“ ani nefiguruje… Když se kácí les, padají emaily?
je třeba číst pozorněji - ona si založila email. K tomuto mailu založila instagramový účet. On potom přesměroval 2f ověření tohoto mailu na svůj osobní mail a svůj telefon.
@gabrriel píše:…nebyl od začátku společný mail pro společný instagram v podobě „myDVAnaCESTÁCH“ tak se jedná o zcizení. …měla by požádat Seznam a pokud silovou, tak policii.
@Ivan PPZ píše:
Ale vždyť to píšu furt. Řeší se tu původně nesouvisející email, který v začátcích toho IG vůbec nikde nebyl. Takže nechápu „rady“, že by se dal „přimět“ Seznam ke spolupráci, aby tento „druhý“ email zpřístupnil.
Problém vidím v tom, že zakladatelky původní zpráva se dá vyložit na dva způsoby. Buď jí jde o záchranu instagramu a e-mail v podstatě tolik neřeší, nebo je pro ní důležité zachránit svůj e-mail. Ale jelikož tu jedeme druhou stranu diskuse a zakladatelka nic, tak stejně nejspíš jen krmíme trolla.
@gabrriel @rmot ale tak proč bych někomu dávala heslo od e-mailu, aby si z nej vyzvednul něco? Tak mu to snad preposlu, ne? Nebo proč bych nekomu rikala heslo k telefonu, když si bude potrebovat zavolat? Odemknu mu ho sama, vytocim mu číslo a počkám, až si vyřídí hovor, ne?
Jako panove hesla se fakt neříkají ![]()
Všude se to porad pise už skoro jak pro blby, hlavně neříkejte nikomu hesla k nicemu, a vy tady obhajujete, ze je to vlastně docela normální
ne, vážně není ![]()
Zakladatelko, ten Váš popis je totálně zmatený. Ale pro všechny případy, na nějaké hackování mailů máme např. paragraf 230 TZ, 231 TZ
Až 8 let tam může být. A Vy tu fakt hledáte návod?