Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Semtex píše:
@gabrriel @rmot ale tak proč bych někomu dávala heslo od e-mailu, aby si z nej vyzvednul něco? Tak mu to snad preposlu, ne? Nebo proč bych nekomu rikala heslo k telefonu, když si bude potrebovat zavolat? Odemknu mu ho sama, vytocim mu číslo a počkám, až si vyřídí hovor, ne?Jako panove hesla se fakt neříkají
Všude se to porad pise už skoro jak pro blby, hlavně neříkejte nikomu hesla k nicemu, a vy tady obhajujete, ze je to vlastně docela normální
ne, vážně není
Z praxe jsem nejvíc úniků hesel zažil díky ukládání hesel v prohlížeči, protože lidé jsou líní ho znovu a znovu vypisovat. Ať se přihlásí ten, kdo nemá žádné heslo uložené v prohlížeči, aby ho nemusel psát
A jakmile má k takovému počítači někdo další přístup, tak si ty hesla kdykoliv může zobrazit.
@rmot píše:
Z praxe jsem nejvíc úniků hesel zažil díky ukládání hesel v prohlížeči, protože lidé jsou líní ho znovu a znovu vypisovat. Ať se přihlásí ten, kdo nemá žádné heslo uložené v prohlížeči, aby ho nemusel psátA jakmile má k takovému počítači někdo další přístup, tak si ty hesla kdykoliv může zobrazit.
Jojo, taky se mi kdysi takhle otevrel pristup kamsi
.
@rmot píše:Buď jí jde o záchranu instagramu a e-mail v podstatě tolik neřeší, nebo je pro ní důležité zachránit svůj e-mail. —
Mě „překvapuje“, jak původní text si více lidí vykládá různě. Podle mě jí jde (údajně) o ten IG. A aby se k tomu účtu dostala, tak jen řeší, jak se dostat do „nového“ cíle2f. Nechce zachraňovat žádný mail. O ten nepřišla, pouze na ten její mail už nepřijde to 2f ověření. Protože zloch ten mail změnil v IG účtu.
@rmot píše:
Z praxe jsem nejvíc úniků hesel zažil díky ukládání hesel v prohlížeči, protože lidé jsou líní ho znovu a znovu vypisovat. Ať se přihlásí ten, kdo nemá žádné heslo uložené v prohlížeči, aby ho nemusel psátA jakmile má k takovému počítači někdo další přístup, tak si ty hesla kdykoliv může zobrazit.
to nerozporuju. Taky ve svém osobním počítači. Ale to že mám něco přístupné, neznamená, že to smím zcizit
@rmot píše:
Problém vidím v tom, že zakladatelky původní zpráva se dá vyložit na dva způsoby. Buď jí jde o záchranu instagramu a e-mail v podstatě tolik neřeší, nebo je pro ní důležité zachránit svůj e-mail. Ale jelikož tu jedeme druhou stranu diskuse a zakladatelka nic, tak stejně nejspíš jen krmíme trolla.
To je přesně ono!
Toto mne vždy dostane negativně a to nejen ve této diskuzi, někdo založí diskuzi(pochopitelně nováček třeba se 2 příspěvky)..
a už to jede.Viz např. zde spousta lidí mu odepíše, snaží se poradit, říci názor, pomoci nebo i ho pokud si to zaslouží tak zkritizovat a tomu dotyčnému za to ti uživatelé ani nestojí aby jim poděkoval nebo se obhájil či nevím co ještě..
Až je mi skoro těch lidí co to myslí dobře líto..
A on se třeba někde v koutku chechtá a možná v nějakých choulostivých tématech „dělá nevím co“..
![]()
@rmot píše: … Ať se přihlásí ten, kdo nemá žádné heslo uložené v prohlížeči, aby ho nemusel psátA jakmile má k takovému počítači někdo další přístup, tak si ty hesla kdykoliv může zobrazit.
No, soudím, že je to malinko jinak. Hesla uložená v prohlížeči se dají použít i při neautorizovaném obsazení toho PC (např.). Ale za běžné situace nejde ta hesla zobrazit,, pro to je třeba zadat heslo do WIN. Ale také malinko záleží, jak kdo s tím PC pracuje.
@rmot píše:
No, tak nikomu nedávám ani heslo k počítači, kde mám v prohlížeči uložená hesla
případně zridim na nem pro tyto účely další uživatelský ucet. Já porad nevím, jako přece nejsou ti lidi tak vymleti, ne ![]()
My nemáme na naše počítače, telefony ani uživatelské ucty k čemukoliv vzajemne přístup ani s manželem a přijde mi to normální.
@Ivan PPZ píše:
No, soudím, že je to malinko jinak. Hesla uložená v prohlížeči se dají použít i při neautorizovaném obsazení toho PC (např.). Ale za běžné situace nejde ta hesla zobrazit,, pro to je třeba zadat heslo do WIN. Ale také malinko záleží, jak kdo s tím PC pracuje.
jakmile máš otevřený prohlížeč, lze ta hesla zobrazit bez jakékoliv znalosti jakéhokoliv jiného hesla. Funguje to tak u většiny dnes používaných prohlížečů. Ono to tedy jde zobrazit i bez otevření toho prohlížeče, ale s tím už je víc práce a není to tolik pro laiky.
@rmot píše:
jakmile máš otevřený prohlížeč, lze ta hesla zobrazit bez jakékoliv znalosti jakéhokoliv jiného hesla. Funguje to tak u většiny dnes používaných prohlížečů. Ono to tedy jde zobrazit i bez otevření toho prohlížeče, ale s tím už je víc práce a není to tolik pro laiky.
Kolikrat se komu stalo, ze mu preskocil kurzor z hesla na prihlasovaci jmeno a on tam natukal heslo…? To JE videt a prihlasovaci jmeno se predvyplni samo, staci napsat prvni pismeno…
Ani si nemusi ukladat hesla.
@rmot píše:
No, tak asi opravdu záleží, jakým způsobem kdo funguje…
@Lucie_Sx píše:
Kolikrat se komu stalo, ze mu preskocil kurzor z hesla na prihlasovaci jmeno a on tam natukal heslo…? To JE videt a prihlasovaci jmeno se predvyplni samo, staci napsat prvni pismeno…
Ani si nemusi ukladat hesla.
Ono si jde v nastavení zobrazit všechna uložená hesla a firefox dal dokonce v posledních verzích položku „přihlašovací údaje“ do hlavního menu ![]()
@Ivan PPZ píše:
No, tak asi opravdu záleží, jakým způsobem kdo funguje…
Operu už jsem dlouho nezkoušel. Dnešní majoritní prohlížeče jako firefox a chrome (včetně jeho derivátů) ukáží hesla ochotně komukoli.
@Ivan PPZ píše:
Ha, FF je teda opravdu poněkud vstřícnější, než Opera…
Tak opera byla vždy trochu jiná. Pamatuji v době, kdy se rychlost internetového připojení měřilo v kb/s, byla super její funkce spořícího proxyserveru. Ani nevím, jestli tuto funkci stále má, protože v současnosti to asi nemá moc smysl.
Pokud si přítel nastavil dvoufázové ověření, už se ke svému účtu nedostaneš, je mi to líto. Na rozdíl od jiných ti ale nechci nadávat, v životě se ti může stát, že tě zneužuje dříve blízká osoba. Buď ráda, že ti neukradl ani nezveřejnil nahaté fotky nebo jiné citlivé informace. Poučení pro příště - dej si 2f ověření na svůj telefon.