Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky…Mám takový problém…Malýmu jsou 4měsíce a jak padne 19.hodina tak je jak utrženej ze řetězu…a to má už od narození…
ať děláme co děláme tak nejde uklidnit..jediný co na něj platí je taška z kočárku ..zatím to jde ale až bude mít 10koli tak nevím…
Zkusilas ho zavinout do tetra osušky, nebo pleny? Zabírá na něj ššš? Můžeš zkusit zapnout fén, nebo vysavač.
![]()
Ahoj, my to měli od narození taky tak, po 19 hod večer byl nejaktivnější a nějaké usínání, to ho vůbec nezajímalo. Pevné zavinutí ho akorát strašně naštvalo takže vztekle ječel dokud se toho nezbavil, fén a vysavač nepomáhaly, dudlík nechtěl..
Když jsem ale dodržovala to, že mezi 19 a 20 hod jsem se s ním zavřela do ložnice, udělala tmu (byla zima tak to bylo jednodušší), kojila ho a pevně držela u sebe, tak se naučil usínat, pak jsem ho jen přenesla do postýlky. Teď je mu 6 m a už ten večer tak divokej nebývá, ale dřív to bylo teda něco.. Důležitý bylo nepřistoupit na jeho divočení a nehrát si, a prostě trvat na tom že bude klídek a spinkání. Někdy taky neusnul, ale nehrála jsem si s ním,měla jsem ho u sebe, u televize, dokud si nezačal mnout oči a klimbat a pak se šlo na usínání..
Tak ho zkus uložit před 19. hod. možná ho davas pozdě spát a je pretazeny
@ivana-domca píše:
Tak ho zkus uložit před 19. hod. možná ho davas pozdě spát a je pretazeny
taky si myslím,zkus ho dávat spát dřív,nebo zaveď stálý ritual,koupání,mazlení,kojení,ve stejnou dobu pořád stejné věci dokola,u naší to zabralo
miminka většinou mají rádi rituály,cítí se bezpečněji,moje malá se po čase už na spaní dokonce začala těšit,po vaničce už věděla co bude následovat,začala se šudlat ůnavou,no a od 5 měsíce kásně usíná po jídle sama v postýlce ![]()
Nám pomohlo na třímšsíční dítě, které usínalo v jedenáct, cvičit aktivně ve vaně. Měli jsme tu instruktorku plavání, která nám to ukázala a dítě pak začalo usínat v osm jak dřevo.
@glac Taky bych řekla, že je už unavený, tak ho zkuste ukládat dřív a zaveďte rituály, podle nich pak pozná co bude následovat a bude klidnější.
Zkus zazpívat ukolébavku. http://videa.superhry.cz/…pro-stenata/ ![]()
tak jsem zkusila snad vše a nic nepomohlo
…jeho dokáže porazit jen jídlo…on se neunavý ani když si hraje,leží na břichu no prostě nic…myslíte že z toho vyroste?nebo až třeba začne lézt??
@glac : Nechci te strasit, ale malej (skoro 9 mesicu) nesel NIKDY spat, kdyz my jsme chteli, vzdycky se musi unavit / umrtvit do nepricetna, trochu pomahaji ukolebavky z YouTube (http://www.youtube.com/watch?…) a pak ho nakojit a ulozit…taky cekam, zda se to nejak nekdy upravi ![]()
@glac u nás do 4 měsíců zabíralo kojení..ale teď v 5 už u toho neusne…tak ho nakojím…krknu…nechám ho 5 minut ležet na břiše…což ho rozčílí a jeho uklidňovátko je prso
tak se zakousne a je rád, že mu dám ještě a někdy usne…ale když ne..položím si ho vedle sebe do postele…zadečekm ke mě…a šeptám mu do ouška a když se začne mrskat dělám mu pusinky do vlásků..což dělá zajmavý zvuk…a po 5 minách už zavírá oči…možná by zavralo i potichu zpívat jen „halí belí koňe v zélí“ jen tuhle větu…ptž když se opakuje…uspává to..než dlouho sáhlá ukolébavka plná různých slov
@glac a on nějak vřeští nebo zkrátka je čilej a hraje si? Jestli neřve, tak bych ho nechala být, syn jeden čas usínal v 10, si pamatuju, jak nám tenkrát pokladní v Tescu vynadala, že už má být dávno v posteli, bylo tenkrát asi půl devátý. Tak jsem jen odsekla, že je spokojený a v posteli by řval. A normálně ho to přešlo. Každý má ty vnitřní hodiny nastavené jinak.
Ještě mě napadlo, pokud na něj platí ta taška, co třeba hacka? Je na pružině a nemusíš mít svaly jak Rambo, jen taháš za provázek ![]()
a taky by to chtělo, aby byl aspoň 3 hodiny před koupáním a spaním vzhůru…od 4 měsíců se má ukládat unnavené mimi..ale tobě se může jen zdát, že není…když překoná spací krizi…tak je pak teprv neuspatelnej!