Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky, ráda bych poprosila o radu. Pomalu končíme šestinedělí a chtěla bych malé stanovit režim. Doposud jsem vše nechávala v její režii a každý den vypadá jinak, což není vždy ideální. Zatím jsme zavedli pravidelné koupání v době 19.-20.h a jak dál? V noci se mi budí jednou v době 2.-4.h a pak nejdříve po 6.h ráno, ale přes den je to pokaždé jinak a asi i díky tomu se stává, že kojím jen 4× denně, ale třeba 45minut. Dále mě trápí, že když mi odpoledne usne později, např. kolem 17.h., musím ji na koupání budit. Dělám dobře? A rozhodně u nás neplatí, že by se budila po 3.-4.hodinách, Min. jednou denně spí 6 hodin v kuse. Děkuji moc za rady a návody! ![]()
Já se snažila o režim snad pořád, ale musím říct, že třeba dcera přes den dost do roka prospala, ale nikdy ne přesně v určitou hodinu. Jediné co jsem měla pevně dané tak to koupání kolem 19 hodiny, pak mlíko a pak většinou krásně sama usnula. Ale jinak nějak extra ani ona netrvala na režimu. Já osobně bych třeba zkusila ten režim postupně, každý týden zavedu něco a uvidíš. Opravdu ne každé dítě to zvládne, tak jak si přejí rodiče. Jediné co, tak já nikdy v životě dítě nebudila když spalo. To jsem raději odložila i to koupání a večerní spaní, ale budit, to ne, to jsem nedělala.
Režimo nestanoví matka.řídí se potřebami miminka.myslím že v 6ti týdnech stačí to pravidelně večerní ukládání.
Režimo nestanoví matka.řídí se potřebami miminka.myslím že v 6ti týdnech stačí to pravidelně večerní ukládání.
Taky jsme se snažili o režim, ale malej si dělal co chtěl. V půl roce se zadařilo, že si sám ten denní režim vytvořil a pokud jde o ukládání, tak to jsme taky doladili cca před měsícem a půl. Po šestinedělí bych ještě po mimču nechtěla nějakou bojovou pohotovost - v tolik budeš jíst, v tolik spát… Ono samo ještě neví. Pořádně sleduj, jaký má potřeby a časem se sladíte, ani nebudeš vědět jak.
Jak psala Alpaka, ten večer zatím bohatě postačí. ![]()
U nas neni rezim dodnes a ja jsem za to trochu rada, pac nesnasim stereotyp a dcera ho taky nepotrebuje…
nicmene taky nejak v tomhle veku jsem zavedla pravidelne koupani a ritualy, aby se ji lip usinalo. Spis nez o cas slo ale o aktivity a poradi - dostala mleko, pak se jeste chvilku neco delalo, houpalo a tak. Nasledovala koupel, masaz, mlicko a postylka.
Jinak zbytek dne byl v jeji rezii, jen kdyz spala extremne dlouho (vic jak 4 hodiny, tak jsem pribudila), jinak jsem na koupani nebudila, taky jsem to radsi posunula a delam to tak dodnes.
dnes mame zrovna den trochu chaosovej.
My jsme režim zavedly až kolem 4. měsíce, samo se to nějak vykrystalizovalo. Do té doby jsem jela, jak malá potřebovala. Na koupání jsem jí nikdy nebudila, holt jeden den nebyla vykoupaná ![]()
U nás si malej postupně udělal režim sám, já jsem to nijak neovlivňovala, snad jen to koupání, postupně si sám začal stanovovat dobu, kdy chtěl spát a spal pravidelně stejnou dobu, podle ranního probuzení ( kolem sedmé) dostal první jídlo a ty další se od toho odvíjeli. Spí půl hodky kolem deváté a dopo jdeme ven, odpo po obědě spí. Ale takhle si to postupně stanovil sám, spíš bych naslouchala tomu, co sama chce.
@Baruska2011 píše:
My jsme režim zavedly až kolem 4. měsíce, samo se to nějak vykrystalizovalo. Do té doby jsem jela, jak malá potřebovala. Na koupání jsem jí nikdy nebudila, holt jeden den nebyla vykoupaná
Režim jsme začali zavádět až v 5m s prvními příkrmy - ale je to pořád plus/m,ínus hodina stejně, nic striktního. Jinak teda dcera byla ukázková a pila fakt po těch 3h, takže jsem to ani moc nehrotila. 6ti týdenní miminko je na nějaký režim ještě moc malé, dej mu čas, ono se to samo nějak stabilizuje. Když spala, tak jsem jí nebudila, najedla se až pak. V noci se budila 3× a to až do 8m, kdy jsem přestala kojit, pak se během pár dní naučila spát celou noc. Takže za mě - všechno se nějak upraví časem.
Ja taky myslim, ze na nejaky rezim je moc mala. Navic tyhle maly deticky si to hodne meni. Jedine, co by snad slo zavest jako pravidelne je doba, kdy ma jit spat (a zavest nejaky predspaci ritualek), i kdyz muj mrnous si to taky menil. Okolo dvou mesicu mi casto usinal pri prochazce uz kolem pate, seste a uz to mel jako nocni spani, dosli jsme domu, jenom jsem prendala z kocaru do postylky a spal pres noc jen s prestavkami na kojeni - zlate dite. Kolem 3 - 4 mesicu prestal usinat takhle brzo a prodluzoval si to, ja to nejak nevychytala a najednou koukam a maly mi chodi spat az pred pulnoci. Tak jsem se lekla a rychle jsem ho zacala posouvat zas zpatky.
Okolo 6ti mesicu se to ustalilo a ted chodi spat o pul devate, coz nam obema vyhovuje. Denni rezim mame tak zhruba, ted se budi kolem sedme, basti zhruba kazde tri hodky, ale treba kdyz zaspi pri dopolednim nebo odpolednim spanku, no tak se nam to vsechno posune. Rozhodne bych nebudila. Koupat taky kazdy den nemusis, kdyz ti to mala zaspi, vsak ona se jeste nijak neuspini. (I ted se nam to jeste meni - jeste pred dvema tydny se budil okolo pul sedme, ted najednou az okolo pul osme.)
souhlasim,že na režim je mala.my pravidelně koupali a chodili spinkat.
ale přez den jsem se řidila mimčem,jak vstalo,jak mělo hlad.myslim,že se to začlo trochu srovnavat kolem 7m a cca od 10m ,co spinka jen po obidku.tak se snažime ve stejny čas obidkovat a tak.rano vstavame každy den stejně,kvuli školce dcerky.
zatim bych to nějak nehrotila.
u tak malého miminka režim nefunguje. My naběhli na nějaký režim kolem 4. měsíce, ale celé se to hýbalo o půl hoďky dopředu nebo dozadu a odvíjelo se to vždy podle toho, kdy ráno vstane. Jediné, co bylo vždy stejné, tak koupání, večeře a usínání. Ovšem nebyl to režim, který bych já vymyslela, spíše jsem vypozorovala, co kdy požaduje a snažila se to dělat v tu danou dobu.
Nevím, my byli režimoví snad od porodnice. Když spala dlouho přes den, vzbudila jsem jí. Před tím než šla večer spát jsem se snažila,ať je aspoň 2 hodiny vzhůru (postupně se to zdelšovalo- teď je vzhůru 4 hod. před spaním). Dávala jsem jí spát co 2 hod. Tzn. ráno když se vzbudila, tak pak dala spát za 2 hod., pak se vzbudila a zas za 2 hod.
Takhle to bylo do 6.měs. Pak chodila spát už jen 3× denně. Dávala jsme jí spát co 2,5 hod. a teď jí je skoro 9 měs. Chodí přesně o půl 11 do 12 a pak odpol od 16-17, v noci 21-7.30. S malýma odchylkama je přesná jako hodinky…takže tak. K tomu všemu jsme vždy upravili jídlo. Šlo mi hlavně o ten pravidelný spánek.
My jsme tedy na pokyn mudr. a laktační porodkyně a i porodní asistentky budili nejdéle přes den po 3h na jídlo, těch 6h mi přijde strašně moc
tím se nám pozvolna srovnával spánek, dnes máme 5měs, koupeme 18-19hm před tím se snažim,abysme tak nejmíň 2h nespali hlavně koupeme fakt každý den, hodně ve vodě blbneme, prcek se uvolní a unaví zároveň. Pak si dá kašičku a do 30min usíná na noc…myslim, že nám se ten režim vyplatil jak teď u prcka, tak i u staršího taky hnedod začátku, jak tady někdo zmiňoval, takže za mě režim ano, aspoň mám já pak taky chvilinku pro sebe a mimisek je taky hlavně spokojenej, řád mu vyhovuje
prý ho mimiska potřebují ![]()