Pokojíček nebo postýlka v ložnici?

3686
23.5.12 13:22

Pokojíček nebo postýlka v ložnici?

Ahoj! Ptám se dost brzy, ale jedná se o finančně i technicky trošku náročnější věc, tak se ptám už dopředu.. Je lepší miminko mít v samostatném pokojíčku nebo alespoň zpočátku v ložnici? Prostor máme, jen je to absolutně nezařízený, nedodělaný pokoj s tím, že se dodělá „až jednou“ a ono je to tu. :mrgreen: Moje představa by byla, že by tam miminko bylo od narození a já bych tam měla i pohovku/postel, abych tam třeba mohla spát s ním když by bylo třeba, nechci rušit v noci partnera, jinak by se fungovalo přes chůvičky. Od ložnice pokojíček není daleko - ob místnost, ale nevím, jak je to třeba s dosahem monitoru dechu a tak.. Má někdo zkušenost? Vyslechnu si ráda názory na obě varianty - výhody i nevýhody… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
zichisek
23.5.12 13:24

Původně jsem měla nachystanou postýlku u naší postele.Z pokojíčku bylo skladiště.Ale malá se v noci pořád budila, rušili jsme ji a nespala dobře.Tak šla do pokojíčku a spala ukázkově.Budila se 2× za noc na kojení, to jsem tam vždycky šla, nakrmila a šla zpět do postele. Malé bylo jedno, že pobývala ve skladišti ( než se to teda předělalo).
Takže bych nechala mimi spát s váma a kdyby to nešlo, pak bych řešila pokojíček.

• Citovat
  • Upravit
5230
23.5.12 13:25

Myslím, že jsem jedna z mála, která šoupla dítě do vlastního pokojíčku hned po příchodu z porodnice :mrgreen: nám to vyhovovalo, vstát musíš stejně, tak už je jedno, jestli jdu k postýlce v ložnici, nebo o pět kroků dál do pokojíčku.
Nikdy jsem tam s malym nespala, občas jsem ho nechala u sebe v posteli, ale to až když manžel odešel do práce. A dneska spí celou noc, usíná sám a jsme všichni spokojení :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
23.5.12 13:25

nevím, jak tvůj partner, ale toho mého v noci ryk dítěte neprobudil :-D
kdybych měla soudit dle sebe, tak bych první rok a půl s manželem v ložnici vůbec nespala, protože jsem vstávala k dítěti docela často. Takže pro mě bylo nejlepší mít postýlku přímo u mé postele a jen si sáhnout pro dítě, nakonec jsem ho nechávala i v naší posteli, protože jsme u kojení usnuli oba :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
23.5.12 13:27

Pokojíček mimino absolutně nepotřebuje a už rozhodně ne dodělaný, stačí mu postýlka (u druhorozeného až od 7m, do té doby spal se mnou v posteli), šuplík či přihrádka na oblečení a toť zhruba vše. Ještě tak přebalovák, já ho v koupelně hodně využívám, mám přebalovací pultík sniglar z ikey za pár stovek, jede v kuse už druhý dítě a je snad nezničitelný :pankac: Pokud má dítě v obýváku nějakou ohrádku či hrací deku, bude potřebovat dodělaný pokojík tak cca od 2let, zkrátka ža ho budeš moct nechat chodit i do jiných místností bez dozoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
23.5.12 13:28

My mame prcky u sebe v loznici porad a to ty starsi je 20mesicu a nedokazem si s manzelem predstavit je frknout do pokojiku - jsme oba citove a deti trosku rozmazlujeme. Ale na nocni spanek to nema vliv.
Prvni ditko s nami spalo v posteli od narozeni do pul roka a pak ze dne na den spala u sebe v postylce.
Druhy ditko bylo s nami v posteli jen 3 krat, nelibilo se mu u nas a spinka u sebe v postylce.
Hlavni duvod je taky ze nechcem s manzelem spat kazdy v jinym pokoji.

• Citovat
  • Upravit
8651
23.5.12 13:29

Za mě rozhodně ložnice a postýlka bez bočnice přiražená k mé straně postele. Kojení v noci je tak naprosto bez práce, hned zas spíš, dítě taky (nebudí se při položení). Extra pokoj bych volila jen v případě, že bych tam měla postel a mohla taky praktikovat společné spaní nebo u dítěte, které spí tahem celou noc, což je velmi vzácný jev :lol: Podle mě prostě mimino potřebuje fyzickou blízkost matky.

EDIT – přebalujeme v koupelně, na oblečení stačí několik šuplíků nebo kousek police ve skříni.

Příspěvek upraven 23.05.12 v 13:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
23.5.12 13:30

My měli nejdřív postýlku v ložnici u postele, ale bylo to nepraktické, po kojení malé trvalo, než usnula a budila i manžela. Tak jsem se s ní přestěhovala do obýváku a manžel zůstal v ložnici. :mrgreen: Já spím na pohovce, postýlku mám dva metry od sebe a zatím vyhovuje.
Tak do roka chci malou přestěhovat do pokojíčku (udělá se z ložnice) a sami budeme (nějak) spát v obýváku.
Ale zatím je pro mě nejdůležitější, že ji mám blízko sebe, vím, že je v pořádku, vzbudím se a jsem při ruce, když mě potřebuje. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14984
23.5.12 13:31

tak v praxi ještě nevím, jak to bude fungovat, nicméně my teď dozařizujeme pokojíček - budu tam mít postel, malá přebalovák, skříně, postýlku.

A plán: původně jsem od začátku chtěla spát odděleně, ať se manžel vyspí, ale nedávno jsem narazila na názor, že po porodu se spousta věcí ve vztahu změní a oddělené spaní tomu neprospívá. Takže jsme se rozhodli, že to ze začátku zkusíme všichni v ložnici a když to nepůjde, tak se s malou přestěhujeme - máme vyhlídnutou postel s výsuvným lůžkem, tak když si za náma bude chtít táta přijít lehnout, bude tam mít i on své místo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46867
23.5.12 13:33

My jsme meli malou u sebe v loznici do 7meho tydne. Nekdy spala u me v posteli nekdy ve sve postylce, jak si rekla.
Od te doby je vedle ve svem pokoji a od te doby spi celou noc jak dite, tak ja s chlapem :palec: . Takze za me do 6ti nedeli u sebe , a pak do pokojicku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3686
23.5.12 13:34

No dodělaný.. Musí se tam vymalovat, položit podlahy (je tam jen vylitý beton, resp. anhydrid), olištovat a dodělat elektřina - ze zdí a ze stropu čouhají kabely, takže nemluvím o nábytku. :) Jde mi i o to, že člověk si musí na to malé asi rožnout, nevím jestli se v noci přebaluje nebo tak, spíš tím mým pohybem bych muže nerada rušila. A přijde mi taky fajn, že se mimčo naučí spát samo.. Možná je to ale blbost a v noci se jen kojí (taky nevím jestli je na to potřeba světlo a jak dlouho to trvá :mrgreen: ) a režim si utvoří až mnohem později… Taky mi jde trochu o místo. Postýlka v pohodě, ale přebalovák, komoda s oblečením a nějaký prostor na pleny, kosmetiku… Vešlo by se to do ložnice, ale už asi hůř. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
23.5.12 13:35
@JayLee píše:
jj ta samostatnost nejen v usinani prcku je fakt znat u deti, ktery takhle brzo maji svuj pokojicek to muzu jen potvrdit :kytka:

To ale vůbec není dáno tím, kde dítě jako mimino spí, naše děti jsou toho příkladem. Syn usínal od narození v pohodě sám, má to do dnes. Dcera jako mimino taky sama, ale teď se ji večer spát nechce, tak prostě dělá v posteli binec :cert: Jula přes den taky usíná sama – položím, zakryju, ona si nahrne deku na hlavu a spí :lol: Jen prostě v noci se mi nechce nikam chodit a sedět u kojení, takže to řeším společným spaním. U Julči jsme to dotáhli k dokonalosti, ta mi dokonce od narození v noci nekadí, takže ani na to přebalení nemusím vstávat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
23.5.12 13:42
@Kapaz píše:
A přijde mi taky fajn, že se mimčo naučí spát samo..

Proč myslíš, že by malé mimino mělo umět spát samo? Přijde ti to přirozené?

@Kapaz píše:
Možná je to ale blbost a v noci se jen kojí (taky nevím jestli je na to potřeba světlo a jak dlouho to trvá :mrgreen: ) a režim si utvoří až mnohem později…

Na kojení světlo nepotřebuješ, ale většina dětí ze začátku kadí i v noci a tak je potřeba přebalit. To jsem dělala tak, že jsem vzala dítě do koupelny na přebalovák, svítila jsem jen slabým světlem. V posteli nebo někde nad kobercem bych po zkušenostech nepřebalovala, pokud bych pak nechtěla trávit další půl hodinu úklidem :lol: :lol:

@Kapaz píše:
Taky mi jde trochu o místo. Postýlka v pohodě, ale přebalovák, komoda s oblečením a nějaký prostor na pleny, kosmetiku… Vešlo by se to do ložnice, ale už asi hůř. :think:

Však to přece můžeš mít jinde než tam, kde dítě spává. Přebalovák mimo koupelnu si nedovedu představit, už jen kvůli umývání zadečku nebo sušení po koupání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16783
23.5.12 13:43

tak malej šel hned do pokojíčku ale já tam mám postel a stále tam jsem s ním budí se pořád tak 1 za noc na mlíko ,už sem si zvykla a ted spí na palandě dole ale právě proto tam sem že když se vzbudí tak jde ke mě že chce mlíko .asi bych už mohla spát v ložnici ale nějak jsem si odvykla a hlavně přítel tam má pc a čučí do něj tak do 11 a já chodím spinkat dřív protože malej je ranní ptáče.tak jsme asi moc neporadila .
Jinak mi v ložnici mít postýlku nemůžeme nevejde se tam :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
23.5.12 13:43

Každé mámě a dítěti vyhovuje něco jiného. může se to i měnit.
Syna jsem vystěhovala ve 4m do svého, spal tak líp. Mladší je s námi v ložnicistále a asi ještě nějaký čas bude. Obvykle jsem jí měla půlku noci v posteli, teď už zase spíš až k ránu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí