Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj! Ptám se dost brzy, ale jedná se o finančně i technicky trošku náročnější věc, tak se ptám už dopředu.. Je lepší miminko mít v samostatném pokojíčku nebo alespoň zpočátku v ložnici? Prostor máme, jen je to absolutně nezařízený, nedodělaný pokoj s tím, že se dodělá „až jednou“ a ono je to tu.
Moje představa by byla, že by tam miminko bylo od narození a já bych tam měla i pohovku/postel, abych tam třeba mohla spát s ním když by bylo třeba, nechci rušit v noci partnera, jinak by se fungovalo přes chůvičky. Od ložnice pokojíček není daleko - ob místnost, ale nevím, jak je to třeba s dosahem monitoru dechu a tak.. Má někdo zkušenost? Vyslechnu si ráda názory na obě varianty - výhody i nevýhody… ![]()
Původně jsem měla nachystanou postýlku u naší postele.Z pokojíčku bylo skladiště.Ale malá se v noci pořád budila, rušili jsme ji a nespala dobře.Tak šla do pokojíčku a spala ukázkově.Budila se 2× za noc na kojení, to jsem tam vždycky šla, nakrmila a šla zpět do postele. Malé bylo jedno, že pobývala ve skladišti ( než se to teda předělalo).
Takže bych nechala mimi spát s váma a kdyby to nešlo, pak bych řešila pokojíček.
Myslím, že jsem jedna z mála, která šoupla dítě do vlastního pokojíčku hned po příchodu z porodnice
nám to vyhovovalo, vstát musíš stejně, tak už je jedno, jestli jdu k postýlce v ložnici, nebo o pět kroků dál do pokojíčku.
Nikdy jsem tam s malym nespala, občas jsem ho nechala u sebe v posteli, ale to až když manžel odešel do práce. A dneska spí celou noc, usíná sám a jsme všichni spokojení ![]()
nevím, jak tvůj partner, ale toho mého v noci ryk dítěte neprobudil ![]()
kdybych měla soudit dle sebe, tak bych první rok a půl s manželem v ložnici vůbec nespala, protože jsem vstávala k dítěti docela často. Takže pro mě bylo nejlepší mít postýlku přímo u mé postele a jen si sáhnout pro dítě, nakonec jsem ho nechávala i v naší posteli, protože jsme u kojení usnuli oba ![]()
Pokojíček mimino absolutně nepotřebuje a už rozhodně ne dodělaný, stačí mu postýlka (u druhorozeného až od 7m, do té doby spal se mnou v posteli), šuplík či přihrádka na oblečení a toť zhruba vše. Ještě tak přebalovák, já ho v koupelně hodně využívám, mám přebalovací pultík sniglar z ikey za pár stovek, jede v kuse už druhý dítě a je snad nezničitelný
Pokud má dítě v obýváku nějakou ohrádku či hrací deku, bude potřebovat dodělaný pokojík tak cca od 2let, zkrátka ža ho budeš moct nechat chodit i do jiných místností bez dozoru.
My mame prcky u sebe v loznici porad a to ty starsi je 20mesicu a nedokazem si s manzelem predstavit je frknout do pokojiku - jsme oba citove a deti trosku rozmazlujeme. Ale na nocni spanek to nema vliv.
Prvni ditko s nami spalo v posteli od narozeni do pul roka a pak ze dne na den spala u sebe v postylce.
Druhy ditko bylo s nami v posteli jen 3 krat, nelibilo se mu u nas a spinka u sebe v postylce.
Hlavni duvod je taky ze nechcem s manzelem spat kazdy v jinym pokoji.
Za mě rozhodně ložnice a postýlka bez bočnice přiražená k mé straně postele. Kojení v noci je tak naprosto bez práce, hned zas spíš, dítě taky (nebudí se při položení). Extra pokoj bych volila jen v případě, že bych tam měla postel a mohla taky praktikovat společné spaní nebo u dítěte, které spí tahem celou noc, což je velmi vzácný jev
Podle mě prostě mimino potřebuje fyzickou blízkost matky.
EDIT – přebalujeme v koupelně, na oblečení stačí několik šuplíků nebo kousek police ve skříni.
Příspěvek upraven 23.05.12 v 13:32
My měli nejdřív postýlku v ložnici u postele, ale bylo to nepraktické, po kojení malé trvalo, než usnula a budila i manžela. Tak jsem se s ní přestěhovala do obýváku a manžel zůstal v ložnici.
Já spím na pohovce, postýlku mám dva metry od sebe a zatím vyhovuje.
Tak do roka chci malou přestěhovat do pokojíčku (udělá se z ložnice) a sami budeme (nějak) spát v obýváku.
Ale zatím je pro mě nejdůležitější, že ji mám blízko sebe, vím, že je v pořádku, vzbudím se a jsem při ruce, když mě potřebuje. ![]()
tak v praxi ještě nevím, jak to bude fungovat, nicméně my teď dozařizujeme pokojíček - budu tam mít postel, malá přebalovák, skříně, postýlku.
A plán: původně jsem od začátku chtěla spát odděleně, ať se manžel vyspí, ale nedávno jsem narazila na názor, že po porodu se spousta věcí ve vztahu změní a oddělené spaní tomu neprospívá. Takže jsme se rozhodli, že to ze začátku zkusíme všichni v ložnici a když to nepůjde, tak se s malou přestěhujeme - máme vyhlídnutou postel s výsuvným lůžkem, tak když si za náma bude chtít táta přijít lehnout, bude tam mít i on své místo ![]()
My jsme meli malou u sebe v loznici do 7meho tydne. Nekdy spala u me v posteli nekdy ve sve postylce, jak si rekla.
Od te doby je vedle ve svem pokoji a od te doby spi celou noc jak dite, tak ja s chlapem
. Takze za me do 6ti nedeli u sebe , a pak do pokojicku ![]()
No dodělaný.. Musí se tam vymalovat, položit podlahy (je tam jen vylitý beton, resp. anhydrid), olištovat a dodělat elektřina - ze zdí a ze stropu čouhají kabely, takže nemluvím o nábytku.
Jde mi i o to, že člověk si musí na to malé asi rožnout, nevím jestli se v noci přebaluje nebo tak, spíš tím mým pohybem bych muže nerada rušila. A přijde mi taky fajn, že se mimčo naučí spát samo.. Možná je to ale blbost a v noci se jen kojí (taky nevím jestli je na to potřeba světlo a jak dlouho to trvá
) a režim si utvoří až mnohem později… Taky mi jde trochu o místo. Postýlka v pohodě, ale přebalovák, komoda s oblečením a nějaký prostor na pleny, kosmetiku… Vešlo by se to do ložnice, ale už asi hůř. ![]()
@JayLee píše:
jj ta samostatnost nejen v usinani prcku je fakt znat u deti, ktery takhle brzo maji svuj pokojicek to muzu jen potvrdit
To ale vůbec není dáno tím, kde dítě jako mimino spí, naše děti jsou toho příkladem. Syn usínal od narození v pohodě sám, má to do dnes. Dcera jako mimino taky sama, ale teď se ji večer spát nechce, tak prostě dělá v posteli binec
Jula přes den taky usíná sama – položím, zakryju, ona si nahrne deku na hlavu a spí
Jen prostě v noci se mi nechce nikam chodit a sedět u kojení, takže to řeším společným spaním. U Julči jsme to dotáhli k dokonalosti, ta mi dokonce od narození v noci nekadí, takže ani na to přebalení nemusím vstávat ![]()
@Kapaz píše:
A přijde mi taky fajn, že se mimčo naučí spát samo..
Proč myslíš, že by malé mimino mělo umět spát samo? Přijde ti to přirozené?
@Kapaz píše:
Možná je to ale blbost a v noci se jen kojí (taky nevím jestli je na to potřeba světlo a jak dlouho to trvá) a režim si utvoří až mnohem později…
Na kojení světlo nepotřebuješ, ale většina dětí ze začátku kadí i v noci a tak je potřeba přebalit. To jsem dělala tak, že jsem vzala dítě do koupelny na přebalovák, svítila jsem jen slabým světlem. V posteli nebo někde nad kobercem bych po zkušenostech nepřebalovala, pokud bych pak nechtěla trávit další půl hodinu úklidem
![]()
@Kapaz píše:
Taky mi jde trochu o místo. Postýlka v pohodě, ale přebalovák, komoda s oblečením a nějaký prostor na pleny, kosmetiku… Vešlo by se to do ložnice, ale už asi hůř.
Však to přece můžeš mít jinde než tam, kde dítě spává. Přebalovák mimo koupelnu si nedovedu představit, už jen kvůli umývání zadečku nebo sušení po koupání.
tak malej šel hned do pokojíčku ale já tam mám postel a stále tam jsem s ním budí se pořád tak 1 za noc na mlíko ,už sem si zvykla a ted spí na palandě dole ale právě proto tam sem že když se vzbudí tak jde ke mě že chce mlíko .asi bych už mohla spát v ložnici ale nějak jsem si odvykla a hlavně přítel tam má pc a čučí do něj tak do 11 a já chodím spinkat dřív protože malej je ranní ptáče.tak jsme asi moc neporadila .
Jinak mi v ložnici mít postýlku nemůžeme nevejde se tam ![]()
Každé mámě a dítěti vyhovuje něco jiného. může se to i měnit.
Syna jsem vystěhovala ve 4m do svého, spal tak líp. Mladší je s námi v ložnicistále a asi ještě nějaký čas bude. Obvykle jsem jí měla půlku noci v posteli, teď už zase spíš až k ránu.