Jak je to s dědictvím

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4885
23.3.15 07:51

Jak je to s dědictvím

Dobré jitro.
Upozorňuji, že mě se to netýká, a můžete právem napsat, že mi je do toho houby.
Na Emiminu se ale ví skoro vše a právník nejsem a gůglit se mi nechce, na rovinu.
Takže:
Kamarádka se rozvedla před 8 lety, její manžel měl firmu, dům a apartmán ve Španělsku. Má na něco nárok dcera ( 18)?
Určitě má, ale jak se to počítá? Dům si pořídili spolu, firmu mu pomáhala budovat, apartmán až s druhou ženou.
Jistě že se obrátí na právníka, ale je to čerstvé a ona je zvědavá, proto se ptám, prosím neberte to jako,,vopruz,,.
Třeba se někomu přihodí něco nedejbože podobného, ten pán se ožral (pardon) a usnul a nevzbudil se.
S druhou ženou má 9letého chlapce.
Kamarádce tenkrát koupil byt a nechal ji auto, na dceru platil 15 000 měsíčně ( věřte, že to byl pakatel pro něj).

Tak snad někdo něco bude vědět a ano, jsem zvědavá a ano nic mi do toho neni, vím to, tak sorry, pokud vás irituji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30910
23.3.15 07:53

@Lenka002 Ma, ale otazka je, kolik toho bude predmetem dedictvi, zda mel majetek skutecne psany na sebe. Vse ostatni budou jen spekulace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
23.3.15 07:54

MMCH, rozvedl se a oženil, až když kamarádka přišla na to, že má dítě s jinou, to jen na okraj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
23.3.15 07:55

@Cuddy Takže pokud dům a firmu a apartmán napsal na manželku, tak holka má smůlu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
23.3.15 07:56

Omlouvám se, bude 8, musím do práce, dočtu později. Nekoukla jsem na čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
23.3.15 08:02

Tak podle mě má nárok na 25% veškerého jeho majetku - 50% manželka, 25% první dcera, 25% druhé dítě. Ovšem pokud je majetek napsaný na manželku tak nezmůže nic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101500
23.3.15 08:05
@Lenka002 píše:
@Cuddy Takže pokud dům a firmu a apartmán napsal na manželku, tak holka má smůlu?

Ano, pokud je majetek psaný na manželku, má dcera smůlu.

Pokud je majetek v SJM, tak půlku dostane v rámci vypořádání manželka a druhá půlka se rozdělí mezi manželku a obě děti, takže reálně dostane dcera 1/6.

Poslední varianta, pokud by byl majetek pouze na něj, pak dědí manželka a obě děti, tedy každý 1/3.

Pak vlastně ještě může mít závěť a tam záleží, co je v ní, každopádně, pokud už dceři bylo 18, tak musí dostat alespoň 1/4 svého zákonného podílu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101500
23.3.15 08:06
@geilens píše:
Tak podle mě má nárok na 25% veškerého jeho majetku - 50% manželka, 25% první dcera, 25% druhé dítě. Ovšem pokud je majetek napsaný na manželku tak nezmůže nic

Tohle je blbost, takhle se nikdy nedědilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
23.3.15 08:07

@j.a.n.i1 Aha, tak jsem asi mimo :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1112
23.3.15 08:13

Manžel/manželka a všechny děti (ze současného manželství, z předcházejících, nemanželské) dědí rovným dílem, tedy v tomto případě každý jednu třetinu. To v případě, že se dědí „ze zákona“, zemřelý nesepsal závěť.

Všechny děti jsou tzv. neopominutelnými dědici, kteří i v případě jakékoliv závěti musejí mít zaručeno zdědění určité části majetku a to tak, že nezletilé dítě musí získat podíl na majetku ve výši 3/4 zákonné části (v tomto případě 3/4 z 1/3) a zletilé dítě musí získat podíl na majetku ve výši 1/4 zákonné části´(v tomto případě 1/4 z 1/3).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
23.3.15 08:47

Nevím, jak je to dnes, ale my dědili tak, že otec polovinu, já a sestra čtvrtinu. Pole, které dostala máma už jako vdaná jsme dědily jen já a sestra.

• Citovat
  • Upravit
45685
23.3.15 09:05
@bamba píše:
Nevím, jak je to dnes, ale my dědili tak, že otec polovinu, já a sestra čtvrtinu. Pole, které dostala máma už jako vdaná jsme dědily jen já a sestra.

Tak to asi otec dostal půlku SJM a zbytek vam přenechal napůl. Protoze jinak by mel narok jeste na třetinu z te druhé půlky.
Pole nebylo v SJM, tak mel narok na jednu třetinu. Ale nechal vam to.
Takto to bylo vzdycky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45685
23.3.15 09:09

Otazka zakladatelky - dcera ma narok na jednu třetinu všeho majetku pokud neni závěť. Pokud je neco z majetku v SJM tak na třetinu az po vypořádání SJM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101500
23.3.15 09:14
@bamba píše:

Tak z toho co píšeš je jasné, že se otec vzdal dědictví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
23.3.15 11:25

Ahoj.
Tak už vím víc, závě´t nesepsal, vše měl napsané na sebe, tak je to snad jasné.
Děkuji vám za názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová