Jak je to s dobou určitou...?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3733
29.5.14 12:57

@Petttruše hlavně pak napiš, jak jste dopadli v reálu…bude to poučení i pro ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19793
29.5.14 12:58

@Vermion Spíš bych ostatním doporučoval nenechávat to na poslední chvíli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101943
29.5.14 13:29

@eumedon Mě to zase jako takový nesmysl nepřijde, tedy je jasné, že aby se to mazalo každou novelizací je nesmysl, ale v roce 2012 byla následující novelizace:

Původní znění

(2) Trvání pracovního poměru mezi týmiž účastníky je možné sjednat celkem na dobu nejvýše 2 let ode dne vzniku tohoto pracovního poměru; to platí i pro každý další pracovní poměr na dobu určitou sjednaný v uvedené době mezi týmiž účastníky. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba alespoň 6 měsíců, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž účastníky se nepřihlíží.

Nové znění

(2) Doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejvýše dvakrát. Za opakování pracovního poměru na dobu určitou se považuje rovněž i jeho prodloužení. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba 3 let, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami se nepřihlíží.

Tedy podle starého ji mohl zaměstnavatel prodlužovat klidně po 3 měsících a dokud se vešel do 2 let, tak je vše OK, takže po novele nemůžeš tahle prodloužení započítávat, ale je nutno to brát jako jednu smlouvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19793
29.5.14 13:54

@j.a.n.i1 Aha, díky, dobře. Ale za opakování se tedy považuje každé prodloužení v době účinnosti nového znění. Odkdy je nové znění účinné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101943
29.5.14 14:21

@eumedon Jojo, každé prodloužení, od 1.1.2012

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101943
29.5.14 14:23

Takže sice může být doba určitá delší dobu, ale zas jen díky těm povoleným 2 prodloužením musí být ty smlouvy delší a je to tedy pro zaměstnance větší jistota, než když mu to 2 roky prodlužovali po měsíci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
29.5.14 14:40
@j.a.n.i1 píše:
Takže sice může být doba určitá delší dobu, ale zas jen díky těm povoleným 2 prodloužením musí být ty smlouvy delší a je to tedy pro zaměstnance větší jistota, než když mu to 2 roky prodlužovali po měsíci.

No jak se to vezme. Málokterá firma si může dovolit nebo je ochotná dát smlouvu 1 rok, natož na 2 nebo 3 roky. Takže to v závěru končí v součtu pracovním poměrem na rok nebo agenturou. Obojí je celkem o nervy :?

• Citovat
  • Upravit
10142
29.5.14 17:21

Blbě jsem to napsala, ale mohou mu to na určitou prodloužit ještě jednou. S paní - mluvila jsem s právníkem přímo na ÚP, jsme to procházeli, kolikrát mu co dali a poté mi četla tu novelizaci od r. 2012 a řekla, že opravdu ještě jednou mu mohou na dobu určitou dát. A taky že ano - dnes dostal na dva roky. A prý poté již dostane na neurčito, al eže mu dávají takto, že ještě jednou mohou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19793
29.5.14 18:18

@Petttruše Ano, asi ano. Na to prodlužování před účinností nové úpravy nová úprava nedopadá, to by byla zakázaná retroaktivita zákona: Znamenalo by to totiž, že zákon by zaváděl sankci pro zaměstnavatele za něco, co dělal před jeho účinností.
To není možné, takže do května 2012 je jedna doba určitá a od května dosud jedno její prodloužení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
632
29.5.14 21:44
@Petttruše píše:
Blbě jsem to napsala, ale mohou mu to na určitou prodloužit ještě jednou. S paní - mluvila jsem s právníkem přímo na ÚP, jsme to procházeli, kolikrát mu co dali a poté mi četla tu novelizaci od r. 2012 a řekla, že opravdu ještě jednou mu mohou na dobu určitou dát. A taky že ano - dnes dostal na dva roky. A prý poté již dostane na neurčito, al eže mu dávají takto, že ještě jednou mohou…

Tak mi to opět potvrdilo, že postup takový opravdu je. Jen doufat, že do té doby opět nenabyde účinnosti nějaká další novela ve smyslu nekonečného řetězení.
Alespoň že manžel má smlouvu na dva roky, to si myslím je v dnešní době dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10142
30.5.14 08:30

@katscha no to my také doufáme, že zase nepřijde novelka a pojede se na určito dál :?
JOjo, na dva roky docela dobrý, dál uvidíme, ale to ted nemá cenu řešit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat