Jak je to s pracovní smlouvou u budoucího zaměstnavatele?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14751
3.6.23 22:24
@matkabagristy píše:
prislib zamestnani zakonik prace ani jiny nezna

To nevadí - uklidní to obě strany. Zaměstnanec si myslí, že má práci jistou a zaměstnavatel klid, že ho už nikdo neotravuje a bez nejmenšího rizika případných závazků :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
3.6.23 22:25
@1Pears1 píše:
@Lifefor Zkus, jestli by ten nový zaměstnavatel nedal písemný příslib zaměstnání nebo jestli byste mezi sebou nemohli uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí. Tyto dokumenty by nějakou právní váhu měly mít.
Písemný příslib jsem měla já a i muž, když před pár lety měnil zaměstnání.

A jaký zákon něco takového ošetřuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
3.6.23 23:23
@lucad77 píše:
A jaký zákon něco takového ošetřuje?

Tvá otázka je hloupá. Zaměstnanec a zaměstnavatel mají svobodnou vůli. Mohou si sjednat cokoliv budou chtít. Nepotřebují žádný zákon, který by jim to dovoloval!

Hele, já pojedu příští čtvrtek na návštěvu do Zlína. Nepotřebuju shánět nějaký zákon, který by mi dovoloval jet příští čtvrtek do Zlína. Ani můj hostitel žádný zákon nepotřebuje.

• Citovat
  • Upravit
24867
4.6.23 18:43
@Tala20 píše:
Tvá otázka je hloupá. Zaměstnanec a zaměstnavatel mají svobodnou vůli. Mohou si sjednat cokoliv budou chtít. Nepotřebují žádný zákon, který by jim to dovoloval!Hele, já pojedu příští čtvrtek na návštěvu do Zlína. Nepotřebuju shánět nějaký zákon, který by mi dovoloval jet příští čtvrtek do Zlína. Ani můj hostitel žádný zákon nepotřebuje.

Tvoje cesta do Zlína a vymáhání právní závaznosti jakéhosi příslibu zaměstnání jsou dvě naprosto různé věci. Ano, mohou spolu uzavřít cokoli. Neptala jsem se, zda to mají dovoleno. Má otázka směřovala na to, na kolik je to vymahatelné, pokud jeden nebo druhý na poslední chvíli cukne, když to zákon neošetřuje. Fakt nevím, co je na tom hloupého, pane nejchytřejší na světě. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
4.6.23 20:08
@lucad77 píše:
Má otázka směřovala na to, na kolik je to vymahatelné, pokud jeden nebo druhý na poslední chvíli cukne, když to zákon neošetřuje. Fakt nevím, co je na tom hloupého, pane nejchytřejší na světě. :roll:

Nemáš pravdu. Zákon samozřejmě ošetřuje případy porušení jakékoliv smlouvy jednou ze stran. Jinak by na světě vládla naprostá anarchie.

Přečti si Listinu základních práv a svobod, článek 36 odst. 1. Dále:

Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník § 3
(2) Soukromé právo spočívá zejména na zásadách, že (…) daný slib zavazuje a smlouvy mají být splněny (…).

Nemusí se však jednat o vymáhání požadavku zaměstnání, jak se nesprávně domníváš. Nesplnění smlouvy či odstoupení od smlouvy může mít za následek vznik práva požadovat náhradu škody, nebo smluvní pokutu.

• Citovat
  • Upravit
66852
4.6.23 20:17
@Tala20 píše:
Nemusí se však jednat o vymáhání požadavku zaměstnání, jak se nesprávně domníváš. Nesplnění smlouvy či odstoupení od smlouvy může mít za následek vznik práva požadovat náhradu škody, nebo smluvní pokutu.

smluvni pokuta nebyva soucasti pracovni smlouvy. Nahrada skody by musela byt prokazatelna, vzhledem k tomu, ze pracovni pomer jeste v tomto pripade nevznikl, zadna skoda se nekona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
4.6.23 21:48
@matkabagristy píše:
smluvni pokuta nebyva soucasti pracovni smlouvy.

No a? Nebavím se zde o tom co „bývá“ či „nebývá“ součástí pracovní smlouvy. Jde o to, že ustanovení o pokutě MŮŽE být součástí pracovní smlouvy, protože to nezakazuje žádný celostátně účinný právní předpis.

@matkabagristy píše:
Nahrada skody by musela byt prokazatelna, vzhledem k tomu, ze pracovni pomer jeste v tomto pripade nevznikl, zadna skoda se nekona.

Víš o tom velké prd.
Tak si představ, že zaměstnanec dal výpověď ze současné práce, přerušil svůj kariérní růst, přišel o odměny, dal výpověď z nájmu, našel si byt v novém místě práce 120 km daleko, zaplatil kauci za byt, přestěhoval se. A těsně před nástupem nový zaměstnavatel od pracovní smlouvy odstoupil. Ale @matkabagristy ví předem přesně, že „žádná škoda se nekoná“. Chtěl bych mít její křišťálovou kouli, černou kočku a bradavici na nose.

Příspěvek upraven 05.06.23 v 13:27

• Citovat
  • Upravit
66852
4.6.23 21:54
@Tala20 píše:
Víš o tom velké prd.
Tak si představ, že zaměstnanec dal výpověď ze současné práce, přerušil svůj kariérní růst, dal výpověď z nájmu, našel si byt v novém místě práce 120 km daleko, zaplatil kauci za byt, přestěhoval se. A těsně přd nástupem nový zaměstnavatel od pracovní smlouvy odstoupil. Ale @matkabagristy ví předem přesně, že žádná škoda se nekoná.

urcite mas po ruce judikat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19811
5.6.23 11:15
@Lifefor píše:
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, pokud s novým zaměstnavatelem podepíšu pracovní smlouvu, která ovšem bude platná až za 2 měsíce z důvodu výpovědní lhůty, kterou musím splnit u stávajícího zaměstnavatele, je možné, že si to nový zaměstnavatel během této doby rozmyslí a pracovní smlouvu, která již byla podepsaná rozváže? Nerad bych byl v situaci, kdy odejdu ze stávajícího zaměstnání s tím, že mám jistotu u nového zaměstnavatele kvůli podepsané smlouvy, ale ten mi ve finále sdělí, že si to rozmyslel a já budu úplně bez práce.

Děkuji
David

To záleží na tom, zda je v pracovní smlouvě sjednána zkušební doba. Pokud ano, je zde riziko, že v den nástupu dostaneš rozvázání PP zrušením ve zkušební době. Ale pro úřad práce to pak znamená, že poslední PP jsi nerozvázal z vlastní iniciativy ani dohodou, takže ti nebude krácena podpora.

Jinak - podepsaná smlouva je závazná pro obě strany, proto se podepisuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19811
5.6.23 11:18
@lucad77 píše:
No šance, že mít zkušební dobu ve smlouvě nebudete, je dost malá. To by byl zaměstnavatel sám proti sobě.

Tak on snad už ví, zda má sjednanou zkušební dobu, když má podepsanou pracovní smlouvu, ne?
A podle jásahjícího panáčka :dance: soudím, že zkušební dobu sjednanou nemá,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19811
5.6.23 11:21
@matkabagristy píše:
prislib zamestnani zakonik prace ani jiny nezna

https://www.pravniprostor.cz/…ho-zavaznost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
5.6.23 17:02
@eumedon píše:
Tak on snad už ví, zda má sjednanou zkušební dobu, když má podepsanou pracovní smlouvu, ne?
A podle jásahjícího panáčka :dance: soudím, že zkušební dobu sjednanou nemá,

No podle mě v době založení diskuse ještě nebylo podepsáno vůbec nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat