Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Narysa takto malé děti jsou nesmírně ukecane. Na druhou stranu zejména pokud jsou smíšené třídy jako třeba u nás kdy jsou dohromady děti kterym tento školní rok byly 3 roky a děti co mají i před školou i s těmi co mají odklad nemusí to někdy v tomto směru dělat úplně dobrotu. Pokud je dobrá učitelka měla by si to zvládnout ohlídat a měla to řešit.
U nás je 28 děti na 3 učitelky většinou je tedy ve školce max kolem 20 děti. Altkze to učitelky celkem zvladajim
@ludmilaadamkova píše:
@Narysa takto malé děti jsou nesmírně ukecane. Na druhou stranu zejména pokud jsou smíšené třídy jako třeba u nás kdy jsou dohromady děti kterym tento školní rok byly 3 roky a děti co mají i před školou i s těmi co mají odklad nemusí to někdy v tomto směru dělat úplně dobrotu. Pokud je dobrá učitelka měla by si to zvládnout ohlídat a měla to řešit.U nás je 28 děti na 3 učitelky většinou je tedy ve školce max kolem 20 děti. Altkze to učitelky celkem zvladajim
Není ve smíšené třídě. Radši jsme vzhledem k tomu, že nebyla zvyklá na ostatní děti, zvolili třídu dle věku, je teď v té nejmladší, takže jsou tam i mladší děti než ona. Doma si rozhodně nic líbit nenechá, je spíš bojovnější a trochu „držtička“, tak si moc nedokážu představit, že by tam ze sebe dělala otloukánka. Ale jak říkám, dělá mi to trochu starosti, protože bych nerada něco zanedbala. Na druhou stranu už si občas taky na ni učitelky stěžovaly, že občas neposlouchá, po obědě dělá bordýlek, místo aby spala, a děsně se loudá při oblékání ven… Ale tak doma vidím, jak funguje s mladší, že se kolikrát přetahujou o hračku, starší do ní občas i strčí, i když ví, že to nesmí, tak si myslím, že to prostě bude obyčejné fungování dětí v kolektivu. Mimochodem předevčírem ji babi přivezla ze školky a celá nešťastná, že si dcerku nějaká paní v autobuse spletla s klukem. Prý když má ty krátké vlasy, kšiltovku, žádné náušnice a tmavou bundu, kdybych ji prý aspoň oblíkala víc do růžové… nebo ty náušničky… že by prý koupila krásné zlaté… no, tragédie největší ![]()
Ok. Jasný prosím tě bud naprosto v klidu já mám malou co nosí dost růzovou ale vždy tedy satičiky nemá. Má náušničky vlasy tkaové polodlouhé jak ji teprve rostou (trochu se okudlala) a stejně ji občas řekly chlapečku…ty starší paní nevidí a jsou kolikrát rády že jsou rády.
@ludmilaadamkova píše:
@NarysaOk. Jasný prosím tě bud naprosto v klidu já mám malou co nosí dost růzovou ale vždy tedy satičiky nemá. Má náušničky vlasy tkaové polodlouhé jak ji teprve rostou (trochu se okudlala) a stejně ji občas řekly chlapečku…ty starší paní nevidí a jsou kolikrát rády že jsou rády.
Ony se pletou i mladší, třeba včera na hřišti. Měla šedé tepláky, šedou mikinu, na hlavě tmavěmodrou kšiltovku, tak to bylo jasné. Co na tom, že měla černé blikající tenisky s růžovými srdíčky
Spíš mě dostalo, že si babi myslela, že ji stříháme nakrátko, protože to tak chceme mít my rodiče pohodlnější. Tak jsem jí vysvětlila, že to tak chce dcerka sama, dvakrát zkoušela mít delší vlasy a akorát ji to otravovalo na krku a kolem uší, lezlo jí to do očí, navíc se nerada češe, je to pro ni akorát zbytečné zdržování. Tak jsme se prostě dohodly, že zatím bude nakrátko, dokud to nebude chtít jinak. Nekudlám ji rozhodně sama, chodí k mé kadeřnici, kde si to náležitě užívá. Takže navzdory tomu, co si myslí babi, ji rozhodně nikdo netýrá a nedělá z ní schválně kluka. Prostě chceme, aby jí bylo příjemně, až se bude chtít parádit a mít náušnice, tak klidně, ale aby to chtěla ona sama. Párkrát měla šaty nebo sukni a zatím ji to děsně rozčiluje
Ale zrovinka včera na tom hřišti ta druhá holčička měla šatečky a k tomu holínky, no, na těch prolézačkách to zrovna ideální nebylo, jen netuším, jestli ty šaty si vybrala sama a nebo jí to navlíkla mamka (ta byla taky v šatech). Já nosím šaty jen v létě do města, ale od těch dob, co mám děti, taky radši vezmu letní volné kalhoty, protože nemám volné ruce, abych si kontrolovala a případně jistila sukni. Abych pak nebyla za Marilyn ![]()
@Narysa Bud ráda…
u nás se malá prostě SAMA ostříhala a ted se vzteká že hcce mít culíčky..
vlásky rostou pomalinku… různě to sponkujem protože ne všechny už se vlezou do culíku…
A co se šatečků týče praktické to není.. malá je na šaty ale ne obyč bavlněný ty ji neberou ale různé krásné slavnostní.. fakt blbě se v tom leze na prolejzky.. dávám ji pod to legínové kratasy protože víš jak nohy do praku… ![]()
@ludmilaadamkova píše:
@Narysa Bud ráda…u nás se malá prostě SAMA ostříhala a ted se vzteká že hcce mít culíčky..
A co se šatečků týče praktické to není.. malá je na šaty ale ne obyč bavlněný ty ji neberou ale různé krásné slavnostní.. fakt blbě se v tom leze na prolejzky.. dávám ji pod to legínové kratasy protože víš jak nohy do praku…vlásky rostou pomalinku… různě to sponkujem protože ne všechny už se vlezou do culíku…
Tak já si myslím, že k tomu ta naše divoška taky časem dospěje. A hele pozor - máme rekord, za květen zatím ve školce nechyběla ani jednou!
To tu ještě nebylo. Se bojím, aby to nezakončila neštovicema, už dvakrát měli ve třídě výskyt, tak jsem si říkala, fajn, tak to je máme hned doma a ono kupodivu zatím nic. Ale je ta školka pořád nějaký boj, hlavně ohledně oblečení. Jako že máme v šatně krátké věci, dlouhé věci a malá je buď zpocená a nebo zmrzlá, ale už se konečně začíná učit, že si tohle prostě musí ohlídat sama a když potřebuje jiné oblečení, tak prostě říct učitelce a jít si pro něj do šatny. Ona je doma děsně ukecaná a suverén, ale tam se zatím moc neprosazuje, tak snad se to časem zlepší. Plus teda to s těma dětma, o tom fakt nevím, co si myslet, a jak mám poznat, kdy to řešit. Ale vtipně včera říkala o jedné holce, že je její nejlepší kamarádka, jediná, která je na ni vždycky hodná, a přitom už minimálně dva měsíce si na ni průběžně stěžuje, jak je na ni zlá, jak je otravná a jak má kvůli ní opět špatnou náladu. Jako vyzná se v tom někdo? A co jí k tomu mám říkat? Ostatně mám taky dost problém poznat, co jí říkat, případně vysvětlovat, nebo na co ji mám nechat koukat vzhledem k jejímu věku. Jako co je vhodné a co ještě ne. Odkud to má člověk zjistit? Na knížkách občas věkové doporučení je, pohádky tak zkouším, co ji baví, co ne, samozřejmě že staré kreslené večerníčky z mého dětství se jí nelíbí, ony ty animace jsou už prostě nic moc, co si budeme povídat. Nejčastěji koukala na Binga a Šmouly, teď občas na nějaký ten Barbie film (Růžové baletní střevíčky, tuším) a Ledové království, oba díly. Ale překvapilo mě, že někdo už čtyřleťákovi pouští Harryho Pottera a tak. Hrané pohádky ji zatím vůbec neberou a ten Potter mi připadá fakt přehnaný v tak nízkém věku. Ale říkám, dost s tím bojuju, co kdy jí říkat a pouštět. ![]()
Myslím že je naprosto normální že se chvilku baví s tou a chvilkou s tou a říká pokaždý něco jiného. oTo bych moc neřešila. A nějaké problémy a nějaký náznak špatného chování musí řešit učitelka… a ony kdyby byl fakt problém tak to snad řeknou. Ale to záleží právě na těch učitelkách.. malé děti v tomhle jsou jako infarmační zdroj nejisté. ![]()
Jinak co se týče pohádek je to různý.. často ti co mají statší osurozence právě koukají už ve 4 letech na spidermana, atd já mám 3,5 letou a ta má ted oblímeného lvího krále a Walliho předtím koukala hodně na Ratatue a předtím Ledové království
@Narysa trochu nekorektní… Ale myslím že mnoho rodičů by s tím názvem souznilo ))