Jak na celozrnný chleba z pekárny?

470
15.2.13 19:08

jak na celozrnný chleba z pekárny ?

Mohla by mi prosím nějaká zkušenější pekařka poradit jak upéct ten správný chleba z celozrnné mouky? Vyzkoušela už jsme několik receptů, ale výsledek byla vždy taková dlažební kostka. Skoro žádné bublinky, jen taková hutná hmota. Postupovala jsem vždy podle receptu, ale výsledek se od obrázku vždy hodně lišil. Bílé chleby jsou v pohodě, ale s těmi tmavými pořád nemám štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
232
15.2.13 19:19

400ml vody, 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 k. lžičky soli, 2 k. lžičky kmínu, 400ml hladké mouky, 400ml chlebové mouky, 200ml celozrné mouky, nadrobit 1/4 kvasnic a na ně 1 k. lžičku cukru. Můžeš přidat libovolná semínka (dávám slunečnicová), program dávám normální :lol: a hmotnost 1000g. Je to hrnkovej recept, proto je mouka v ml :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30833
15.2.13 19:55

@kukajda my pečeme žitný celozrnný - podle mojí zkušenosti tyhle chleby potřebují dlouho kynout a dlouho péct. Takže my použijeme program na přípravu těsta dlouhý cca 2h a pak ho necháme v pekárně cca 4h odpočívat a pak dáme teprve program „žitný chleba“ cca 4h. PAk je chleba krásně nadýchaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
15.2.13 22:29

Dělám podle receptů na domacipekarny.dama.cz a orientuju se dle hvězdiček, přečtu komentáře, abych věděla, co bylo případně k receptu za výhrady a jedinou cihlu, kterou jsem kdy vyrobila bylo, když mi zdechnul žitný kvásek :lol:

Na cca 500g mouky dávám čtvrtku kostky droždí, dřív jsem dělala se sušenými kvasnicemi, ale moc to nekynulo, musela jsem přidávat, když šlo o nějaké těsto, co se pak ještě nechávalo kynout venku (závin, rohlíky), tak mi nekynuly vůbec, s klasika droždím to jde hezky, jen ho nadrobím navrch. Peču na základní program, co trvá 3h, pak ještě dopékám.

To bys asi musela hodit přímo recept, aby se dalo posoudit, proč to nefunguje. Jinak samotné hnětění a kynutí trvá skoro 2h.

Já teď peču spíš chleba kváskový, není to žádná věda, z celozrnné žitné a vody si vypěstuju kvásek (teď co mi chcípnul, tak jsem nový naháněla na topení a krásně mi pění a chleba z něj kyne) a peču hrnek vody, sů, kmín, dvě lžíce oleje, 550g mouky (různě míchám celozrnné, chlebové, pšeničné i žitné, pšeničná převažuje) a navrch hrnek kvásku, dám program těsto, nechám kynout, když program skončí, tak nechám ještě tak hodinku kynout, to už ho mám plnou formu a pak dám pečení a peču zhruba 1h20min.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
16.2.13 00:21

Celozrnná mouka kyne hůře než bílá nebo chlebová. Proto také 100procentně celozrnný chleba není v podstatě poživatelný. Norma pro to, co se smí prodávat s názvem celozrnný, je proto minimální podíl celozrnné mouky 80 procent. Zkus nejdřív svůj oblíbený recept začít z půlky celozrnné a půlky chlebové a postupně můžeš přidávat až na těch 80 procent, ale myslím, že to je v podstatě zbytečné. Já když dám půlku celozrnné mouky a půl chlebové (obojí navíc napůl pšeničná a žitná samozřejmě) tak dám dvojnásobek droždí - což v mé pekárně je konkrétně na půl kila mouky 2 lžičky v případě celozrnného (jedna lžička v případě chleba jen z chlebové mouky). Celozrnný chleba je pak sice méně vysoký než z čistě chlebové mouky, ale ne nijak výrazně a nadýchaný je krásně a chutný také. Tak hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
16.2.13 00:57

Umíchat, vypmout, kynout přes noc ráno péct

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24016
23.2.13 21:53
@Gladys píše:
peču hrnek vody, sů, kmín, dvě lžíce oleje, 550g mouky (různě míchám celozrnné, chlebové, pšeničné i žitné, pšeničná převažuje) a navrch hrnek kvásku, dám program těsto, nechám kynout, když program skončí, tak nechám ještě tak hodinku kynout, to už ho mám plnou formu a pak dám pečení a peču zhruba 1h20min.

Dneska jsem prvně pekla a rovnou tento tvůj a s kváskem. Nechala jsem klasicky jen těsto, pak ještě program na celozrnný chléb. Měla jsem 150 gr obyčejné bílé mouky a zbytek celozrnná žitná a pšeničná na půl. Povedl se luxusně, je vynikající. Tak nevím kde zakladatelka dělá chybu :lol: Když i mně začátečnici se to povedlo :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
23.2.13 21:59

@kamiŠ takže už je pekárna doma :mrgreen: Šikovná věc, že 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
23.2.13 22:53
@kamiŠ píše:
Dneska jsem prvně pekla a rovnou tento tvůj a s kváskem. Nechala jsem klasicky jen těsto, pak ještě program na celozrnný chléb. Měla jsem 150 gr obyčejné bílé mouky a zbytek celozrnná žitná a pšeničná na půl. Povedl se luxusně, je vynikající. Tak nevím kde zakladatelka dělá chybu :lol: Když i mně začátečnici se to povedlo :dance:

začátečníci maj štěstí. :jazyk:
ono je jednou nahoru, jednou dolu. Mě se už půl roku dařil bezva chleba. už jsem začala i v troubě, ošatkový. A teď se to sere. Když už to konečně nějak rozumě vykynulo, zjistila jse, že jsem zapomněla dát sůl. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24016
23.2.13 22:57
@Gladys píše:
@kamiŠ takže už je pekárna doma :mrgreen: Šikovná věc, že 8)

Jj, je to super vynález :palec:. Třeba jsem nikdy neuměla kynutý těsto :nevim: A z pekárny jaký bylo a po buchtách se jen zaprášilo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24016
23.2.13 22:59
@Lama Lama píše:
začátečníci maj štěstí. :jazyk:
ono je jednou nahoru, jednou dolu. Mě se už půl roku dařil bezva chleba. už jsem začala i v troubě, ošatkový. A teď se to sere. Když už to konečně nějak rozumě vykynulo, zjistila jse, že jsem zapomněla dát sůl. :roll:

hele, neschazuj :lol: A nekaž mi radost že příště se nepovede ;)

Na ošatkový se taky chystám… Až mi dojde těch 20kg mouky co jsem si objednala :oops: :mrgreen: A koupím ošatku. I když mi kamarádka radila i mísu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí