Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
1. vymaž internet z mobilu a používej ho minimálně. Zejména mateřská fóra.
2. vykašli se na představu že musíš být dokonalá supermatka a že někdo zná ten návod a že když se ti to nedaří, tak se jen málo snažíš.
3. trénuj vnímání potřeb jak svých, tak svého muže, tak svého dítěte (každý z vás má jiné potřeby a přání a to je v pořádku) a učte se o nich mluvit tak, abyste společně našly cestu, aby spokojení byli všichni a nikdo si nestřádal křivdy, že on se obětuje a ti druzí si toho neváží (což je pocit, co často mají oba rodiče zaráz)
říkala jsem to o tom hledání zázraných návodů na internetu? Že to je blbost?
@Anonymní píše:
Ahoj maminky mám skoro 3 měsíční dcerku. Chtěla bych, aby měla krásné dětství. Teď samozřejmě nic kromě procházek z kočárkem dělat nemůžu, ale až trochu vyroste, tak s ní chci chodit třeba na bazén. Hřiště a výlety jsou samozřejmost. Potřebovala bych nějaké nápady, kam jste s dětma chodili?
Možná si nejdřív srovnej pojmy a priority. „Krásné dětství“ se fakt neodvíjí od toho, kde všude s dítětem chodíš.
Dítě, které vyroste na jednom pískovišti u domu, může být daleko šťastnější a mít dětství mnohem krásnější než takové, které máma tahala jak kočka kotě z jednoho místa na druhé. Jsou podstatnější věci, které utvářejí a rozhodují o tom, jaké dětství kdo měl.
Jedine, co tomu diteti stačí, je kdyz ho budes bezpodmínečne milovat a bude u tebe mit bezpecny přístav. ten zbytek, vylety, krouzky, jo, to je všechno super a ma svou hodnotu, ale ta podstata krasneho dětství nevezi v tom, kolik zemi nebo drahych hraček si odskrtnou.
A treba zrovna dovolit introvetnimu diteti venovat se doma čtení a nenutit mu tri krouzky tydne, protože si myslis, ze by to tak melo byt, to mi pripada jako dobrý priklad.
@BohunkaP píše:
Možná si nejdřív srovnej pojmy a priority. „Krásné dětství“ se fakt neodvíjí od toho, kde všude s dítětem chodíš.Dítě, které vyroste na jednom pískovišti u domu, může být daleko šťastnější a mít dětství mnohem krásnější než takové, které máma tahala jak kočka kotě z jednoho místa na druhé. Jsou podstatnější věci, které utvářejí a rozhodují o tom, jaké dětství kdo měl.
krasne napsane
Podstata krásného dětství se neodvíjí od počtu kroužků ani výletů
.
Důležitá je láskyplná, chápající, podporující a PŘÍTOMNÁ, nejen fyzicky, maminka
, která, stejně jako každý, dělá chyby a umí se za ně omluvit a ideálně i poučit. ![]()
Prostě buď přirozená. Každá to tam někde máme, ale máme to potlačené právě tím neustálým poměřováním a přepočítáváním. Proč tak honíš výlety? Co když bude dítě pecivál? Moje trošku je, ale já jsem se furt tak urputně snažila nahonit počty míst, že jsem i přes její odpor stejně na to hřiště/farmu/cokoliv jela a ve finále jsme nebyly spokojená ani jedna. Až poslední rok jí víc naslouchám a když chce být doma a číst si knížku, tak jsme prostě doma a čteme knížky. A pozoruju, jak mi začíná víc a víc věřit, protože vidí, že respektuju JEJÍ potřebu (která je tak nějak přirozeně i moje) a prdím na to, co na to řekne cizí supermatka. Ale zase včas zastropovat, dnes se jí nechtělo do školky. No jasně že musela jít. Respektovat, ale ne se úplně obětovat.
Jako zážitky pro děti jsou fajn, ale když jsou maličké, tak to štěstí u nich v očích vidíš i na úplně obyčejné houpačce nebo když sis nimi něco stavíš atd
zásadní je fakt ta láska a péče a Přítomnost, za mne teda i fyzický kontakt je důležitý (doma se dost objímáme, nebo si děláme třeba masáž hlavy/chodidel u telky a tak
, s malými dětmi jsem se opravdu hooodně moc mazlila…), pokud má dítě tohle + základní běžnou péči, tak prostě šťastné je ![]()
Puberta je horší, tam už je to právě dost o Věcech a náročnějších zážitcích než je hřiště…
Prostě nejšťastnější dítě je takové, které má kolem sebe milující lidi ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj maminky mám skoro 3 měsíční dcerku. Chtěla bych, aby měla krásné dětství. Teď samozřejmě nic kromě procházek z kočárkem dělat nemůžu, ale až trochu vyroste, tak s ní chci chodit třeba na bazén. Hřiště a výlety jsou samozřejmost. Potřebovala bych nějaké nápady, kam jste s dětma chodili?
Krásné dětství by měla být zejména stabilní milující rodina (máma, táta) bez jakékoliv toxicity mezi partnery nebo dospělých vůči dětem.
Plus podnětné prostředí (což opravdu nezahrnuje obrážení atrakcí).
Bezpodmínečná láska, fyzický kontakt, respektující komunikace, společně strávený čas, věnovaná 100% pozornost, pohodové rodinné prostředí atd.
Jestli budete chodit na bazén nebo někam jinam, to vlastně ve výsledku důležité není.
Souhlasim se vsema vyse
Plus si preju pro svoje deti pect domaci dorty na narozeniny, slavit s nima i mensi uspechy, spolecne varit a pect buchty i kdyz z toho je hromada bordelu, cakat v kaluzich, nekdy koukat na pohadky do noci a proste takove drobnosti, ktere kdyz se poskladaji, delaji pekny zivot ![]()