Jak na krásné dětství

Anonymní
24.8.22 10:17

Jak na krásné dětství

Ahoj maminky mám skoro 3 měsíční dcerku. Chtěla bych, aby měla krásné dětství. Teď samozřejmě nic kromě procházek z kočárkem dělat nemůžu, ale až trochu vyroste, tak s ní chci chodit třeba na bazén. Hřiště a výlety jsou samozřejmost. Potřebovala bych nějaké nápady, kam jste s dětma chodili?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
24.8.22 10:31

1. vymaž internet z mobilu a používej ho minimálně. Zejména mateřská fóra.
2. vykašli se na představu že musíš být dokonalá supermatka a že někdo zná ten návod a že když se ti to nedaří, tak se jen málo snažíš.
3. trénuj vnímání potřeb jak svých, tak svého muže, tak svého dítěte (každý z vás má jiné potřeby a přání a to je v pořádku) a učte se o nich mluvit tak, abyste společně našly cestu, aby spokojení byli všichni a nikdo si nestřádal křivdy, že on se obětuje a ti druzí si toho neváží (což je pocit, co často mají oba rodiče zaráz)

říkala jsem to o tom hledání zázraných návodů na internetu? Že to je blbost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
24.8.22 10:52
@Anonymní píše:
Ahoj maminky mám skoro 3 měsíční dcerku. Chtěla bych, aby měla krásné dětství. Teď samozřejmě nic kromě procházek z kočárkem dělat nemůžu, ale až trochu vyroste, tak s ní chci chodit třeba na bazén. Hřiště a výlety jsou samozřejmost. Potřebovala bych nějaké nápady, kam jste s dětma chodili?

Možná si nejdřív srovnej pojmy a priority. „Krásné dětství“ se fakt neodvíjí od toho, kde všude s dítětem chodíš.

Dítě, které vyroste na jednom pískovišti u domu, může být daleko šťastnější a mít dětství mnohem krásnější než takové, které máma tahala jak kočka kotě z jednoho místa na druhé. Jsou podstatnější věci, které utvářejí a rozhodují o tom, jaké dětství kdo měl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
24.8.22 10:59

Jedine, co tomu diteti stačí, je kdyz ho budes bezpodmínečne milovat a bude u tebe mit bezpecny přístav. ten zbytek, vylety, krouzky, jo, to je všechno super a ma svou hodnotu, ale ta podstata krasneho dětství nevezi v tom, kolik zemi nebo drahych hraček si odskrtnou.
A treba zrovna dovolit introvetnimu diteti venovat se doma čtení a nenutit mu tri krouzky tydne, protože si myslis, ze by to tak melo byt, to mi pripada jako dobrý priklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
24.8.22 11:36
@BohunkaP píše:
Možná si nejdřív srovnej pojmy a priority. „Krásné dětství“ se fakt neodvíjí od toho, kde všude s dítětem chodíš.Dítě, které vyroste na jednom pískovišti u domu, může být daleko šťastnější a mít dětství mnohem krásnější než takové, které máma tahala jak kočka kotě z jednoho místa na druhé. Jsou podstatnější věci, které utvářejí a rozhodují o tom, jaké dětství kdo měl.

krasne napsane

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2801
24.8.22 11:37

Podstata krásného dětství se neodvíjí od počtu kroužků ani výletů :).
Důležitá je láskyplná, chápající, podporující a PŘÍTOMNÁ, nejen fyzicky, maminka :), která, stejně jako každý, dělá chyby a umí se za ně omluvit a ideálně i poučit. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
24.8.22 11:45

Prostě buď přirozená. Každá to tam někde máme, ale máme to potlačené právě tím neustálým poměřováním a přepočítáváním. Proč tak honíš výlety? Co když bude dítě pecivál? Moje trošku je, ale já jsem se furt tak urputně snažila nahonit počty míst, že jsem i přes její odpor stejně na to hřiště/farmu/cokoliv jela a ve finále jsme nebyly spokojená ani jedna. Až poslední rok jí víc naslouchám a když chce být doma a číst si knížku, tak jsme prostě doma a čteme knížky. A pozoruju, jak mi začíná víc a víc věřit, protože vidí, že respektuju JEJÍ potřebu (která je tak nějak přirozeně i moje) a prdím na to, co na to řekne cizí supermatka. Ale zase včas zastropovat, dnes se jí nechtělo do školky. No jasně že musela jít. Respektovat, ale ne se úplně obětovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24851
24.8.22 12:00

Jako zážitky pro děti jsou fajn, ale když jsou maličké, tak to štěstí u nich v očích vidíš i na úplně obyčejné houpačce nebo když sis nimi něco stavíš atd ;) zásadní je fakt ta láska a péče a Přítomnost, za mne teda i fyzický kontakt je důležitý (doma se dost objímáme, nebo si děláme třeba masáž hlavy/chodidel u telky a tak ;), s malými dětmi jsem se opravdu hooodně moc mazlila…), pokud má dítě tohle + základní běžnou péči, tak prostě šťastné je ;)
Puberta je horší, tam už je to právě dost o Věcech a náročnějších zážitcích než je hřiště…

Prostě nejšťastnější dítě je takové, které má kolem sebe milující lidi ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
24.8.22 12:06
@Anonymní píše:

Krásné dětství by měla být zejména stabilní milující rodina (máma, táta) bez jakékoliv toxicity mezi partnery nebo dospělých vůči dětem.
Plus podnětné prostředí (což opravdu nezahrnuje obrážení atrakcí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
24.8.22 12:18

Bezpodmínečná láska, fyzický kontakt, respektující komunikace, společně strávený čas, věnovaná 100% pozornost, pohodové rodinné prostředí atd.
Jestli budete chodit na bazén nebo někam jinam, to vlastně ve výsledku důležité není.

• Citovat
  • Upravit
578
24.8.22 14:12

Souhlasim se vsema vyse :) Plus si preju pro svoje deti pect domaci dorty na narozeniny, slavit s nima i mensi uspechy, spolecne varit a pect buchty i kdyz z toho je hromada bordelu, cakat v kaluzich, nekdy koukat na pohadky do noci a proste takove drobnosti, ktere kdyz se poskladaji, delaji pekny zivot :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí